Colaboratori, Dietă sănătoasă, Secrete, Slăbit, Stil de viață
0

Mancand cu ochii: legatura intre culoarea mancarii si cantitatea consumata

Culorile ne influenteaza viata mai mult decat am crede. De la tensiunea arteriala, la starea generala si apetit, culorile isi aduc contributia pozitiva sau negativa, in functie de caz. Desigur in cazul mancarii, gustul are o valoare net superioara, dar vazul este primul contact, urmat de miros. Astfel, cum am putea explica titlul acestui articol “mancand cu ochii”? Nimic mai usor, pentru ca va vom prezenta cateva aspecte esentiale privind modul in care culoarea mancarii are primul cuvant de spus in ceea ce priveste apetitul. Avand aceste informatii, veti putea decide ce alimente sa consumati pentru a va micsora apetitul si a pierde in greutate, sau daca e cazul, si va lipseste pofta de mancare, cum sa corectati acest aspect.

Primele reactii la culori vin din partea neuronilor din hipotalamus, care pregatesc instant organismul pentru hranire, un semn primar fiind productia unor cantitati sporite de saliva.

Astfel, avem culorile care stimuleaza apetitul:

Rosul este o culoare intensa si energizanta care poate creste tensiunea arteriala si apetitul. Orice nuante de rosu au acest efect, si daca nu ati observat pana acum, cu siguranta veti vedea ca multe restaurante utilizeaza culoarea rosie in decorul interior al incaperilor sau in designul meniurilor, logo-urilor, a fetelor de masa sau a servetelelor. Mancarurile de culoare rosie stimuleaza apetitul, insa, conform studiilor, farfuriile rosii au un efect contrar, probabil din caza asocierii acestei culori cu conceptele de “pericol”, “avertisment” sau clasicele semne rutiere de “Stop”.

Albul este, de obicei, asociat cu un consum excesiv si in general reprezinta produsele bogate in calorii, in special snacks-urile. In combinatie cu o farfurie in aceeasi non-culoare ca sa fim mai exacti, mancarea alba insa isi pierde efectul de a creste pofta de mancare.

Galbenul este o culoare primara asociata cu fericirea. Specialistii au determinat faptul ca atunci cand vedem culoarea galben, in organismul nostru se elimina serotonina sau hormonul fericirii. De aceea, mancarea de culoare galbena creste apetitul. La acelasi nivel se afla si portocaliul, despre care se stie ca genereaza o mai buna oxigenare a creierului, avand un efect de stimulare si invigorare. Daca va amintiti sau veti fi mai atenti la detaliile din restaurante, veti observa ca nu in putine cazuri, design-ul interior al acestora include vase cu flori galbene, sau logo-uri in aceasta culoare.

Turquoiseul este o alta culoare care stimuleaza apetitul, si desi este apropriat de albastru (care scade apetitul), va va creste pofta de mancare, fiind asociat cu regenerarea.
Verdele a fost de la bun inceput sinonim cu natura, de unde provine de altfel toata mancarea. Genetic vorbind, suntem programati sa ne gandim la mancare si la o sursa de subzistenta, prospetime si opulenta cand privim aceasta culoare. In plus, aceeasi conceptie s-a mentinut de-a lungul timpului, cum ca tot ce e verde in natura este mai putin probabil sa fie letal sau otravitor.

Si culorile care reduc apetitul sunt…

Albastrul este perceput in general ca o culoare care induce o stare de relaxare, dar in acelasi timp ne “relaxeaza” si apetitul. In plus, nu exista foarte multe sortimente de mancare de culoare albastra sau violet (afine, agrisele, prune, vinetele si cartofii mov). De obicei, si in timpul cautarii mancarii, stramosii nostri evitau fructele si legumele de culoare albastra, neagra sau violeta deoarece erau asociate cu posibilitatea otravirii sau a intoxicatiei. Este foarte posibil ca acest comportament sa fi ramas cu noi inca de pe atunci. Astfel, facand abstractie de culoarea mancarii, puteti sa folositi culoarea albastra ca o solutie pentru a scadea apetitul: puteti realiza un design interior al bucatariei bazat pe aceasta culoare primara si veti observa o scadere a poftei de mancare. Exista de altfel si unele frigidere in diverse market-uri cu neoane albastre sau mov pentru a descuraja consumul de snacks-uri spre exemplu.

Rozul reduce apetitul, fiind in principiu perceputa ca o culoare nenaturala, ducand cu gandul la carnea cruda, aditivi sau ingrediente de natura artificiala.

Griul este considerat, la o prima vedere, opusul prospetimii. Desi, privind dintr-o perspectiva psihologica, griul este o coloare neutra, asociat cu alte culori, le atenueaza din proprietati. Putem spune, ca in comparatie cu rosul sau verdele care sunt niste culori extrem de puternice si vibrante, griul va atenua pofta de mancare, pe buna dreptate, eliminand senzatia de entuziasm creata de o farfurie colorata. Astfel, griul poate fi folosit cu succes in curele de slabire.
Intr-o situatie similara se afla si negrul, care asociat cu descompunerea alimentelor nu va incuraja pofta de mancare. In plus, este demonstrat stiintific ca un contrast puternic intre farfurie si mancare ii face pe oameni sa consume mai putin.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Acces la o nutriție sănătoasă pentru elevii din România
Viață de militar: viitor controlor de trafic aerian
Școala iubirii sau despre iubirea de sine și… de ceilalți

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau