Necesităţile Nutriţionale
Orice persoană care a cumpărat un produs preambalat sau oricine a citit un articol despre această temă, nutriţia, poate observa că întotdeauna apar următoarele formulări “ necesarul zilnic de proteine “ sau “valorile nutriționale”. Însă ce înseamnă mai exact aceste formulări?
Cerinţa de alimente nutritive este o nevoie psihologică de a se alimenta cu nutrienți care provin din alimentaţia zilnică, nevoie care survine în urma schimbărilor care au loc la nivelul metabolismului. Necesarul zilnic de nutrienți face referire la o cantitate medie a unei anumite proteine(de ex. vitamina C sau Fier)cantităţi atăt de necesare organismului pentru a menţine funcţiile vitale si capacitatea de funcţionare a organismului la nivel optim.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (WHO) necesarul minim de nutrienți este egal cu aportul minim pe care îl poate aduce o proteină consumată ,însa acest lucru este valabil doar dacă alimentaţia nu prezintă deficienţe iar in metabolism nu apar lipsuri la nivelul nutrienților.
Fiecare nutrient are la nivelul organismului diferite valori,astfel încăt deficienţele sunt evidenţiate şi catalogate diferit.
O deficienţa de fier duce la ruperea unghiilor şi la probleme de concentrare pe când o lipsă de vitamina C poate fi cauza pentru un sistem imunitar slab şi defectuos, cauzând infecţii la nivelul gingiilor.
În tabelul de mai jos se pot observa valoriile zilnice necesare în cazul celor mai importanţi nutrienţi( la adulţii care nu prezintă însă probleme majore de sănătate). Stresul , bolile, sportul căt şi alţi factori pot determina necesarul zilnic de nutrienţi.
Grupuri de nutrienți |
Cantitate/Unitate |
Aport zilnic / Bărbat |
Aport zilnic /Femei |
Alimente bogate în proteine |
g |
30 |
30 |
Lichid |
Litri |
ca.2 |
ca.2 |
mg |
1000 |
1000 |
|
mg |
350 |
300 |
|
Kalium |
ng |
2000 |
2000 |
mg |
10 |
15 |
|
mcg |
200 |
200 |
|
mg |
15 |
12 |
|
mcg |
20-100 |
20-100 |
|
Vitamina A |
mg |
1 |
0,8 |
mg |
14-15 |
14-15 |
|
mg |
1,2 |
1 |
|
mg |
1,4 |
1,4 |
|
mg |
1,5 |
1,2 |
|
mcg |
3 |
3 |
|
Acid Folic |
mcg |
400 |
400 |
mg |
100 |
100 |
Pentru un set complex de informații referitoare la conținutul nutrițional al alimentelor, ponderea elementelor nutritive în conținutul fructelor si legumelor, precum și dozajul yilnic recomandat (DZR) la adulți și copii, accesați Tabelul Nutritiv.
Cine se menţine sănătos în mod regulat şi are în acelasi timp o alimentaţie sănătoasă conform regulilor WHO , adică să respecte regula de cinci porţii pe zi de legume şi fructe, poate fi sigur că îşi acoperă necesarul zilnic de nutrienţi. Legumele şi fructele aprovizioneaza organismul cu toate cantităţile necesare pentru a putea fi sigur de buna sa funcţionare. O sută de grame de spanac conţine 58 miligrame de magneziu şi 4,1 grame fier. O suta de grame căpșune conţine 57 miligrame de vitamina C adică mai mult de jumătate din necesarul zilnic.
Din păcate nu toată lumea reuşeşte să îşi acopere necesarul zilnic de nutrienţi doar din alimentaţie . Multă lume preferă să se alimenteze cu zaharuri şi grăsimi, în defavoarea legumelor, astfel încăt apar deficienţe în organism. Apar şi boli, în special în ţările foarte dezvoltate, care au la bază proasta alimentaţie a populaţiei.
Cine ţine la sănătate ar trebuie să fie atent şi să încerce să îşi procure necesarul zilnic de nutrienţi doar din alimentele pe care le consumă. Anumite suplimente nutritive, în special cele vegane sau cele care nu au fost modificate genetic pot ajuta şi aduce aport nutritiv organismului, însă trebuie folosite doar cele recomandate de medic.