Colaboratori, Giorgia, Retete
0

Nuci în miere și un scăunel roșu

Nuci în miere

Indiferent de vârsta pe care o voi avea sau colțul de lume în care mă voi afla, nu voi uita niciodată mirosul pe care îl întâlneam în bucătăria mamei odată cu venirea toamnei. Un miros format dintr-un amestec de arome parcă nepotrivite și totuși complementare: praf amestecat cu ceva dulceag, poate scorțișoară, făină, oțet și ceva ce mă ducea cu gândul la pământul ud din pădure, amestecat cu aroma prafului de copt.
În fiecare toamnă bucătăria noastră era umplută de saci cu legume și fructe de toamnă, care urmau a fi transformate în murături, dulceață sau sucuri. Umplând debaraua, ele deveneau muniția cu care luptam împotriva frigului pe timp de iarnă.

runners bw RE 900 buton

Țin minte că aveam un scăunel mic, roșu, pe care mă așezam și mama îmi înmâna un ciocănel micuț și un suport de lemn pentru a contribui și eu la spargerea nucilor. Acesteau urmau a fi depozitate în borcane, saci de in sau borcane pline de miere. Întotdeauna spargerea nucilor sau curățarea legumelor erau un motiv de adunare în mica noastră bucătărie cu geamuri aburinte din cauza căldurii care venea de la cuptor, unde se coceau bucăți mari de dovleac. Stăteam pe acel mic scaun roșu și mă uitam cum mama și sora mea sparg nucile și cum tata depozitează legumele în borcane.

nuci

Fiecare era specialist în câte ceva, numai eu mă uitam pierdută la îndemânarea cu care aceștia pregăteau proviziile pentru iarnă. Fără să vreau îmi amintesc de povestea furnicii și a greierelui, din care pot deduce cu ușurință că eu eram greierul care cânta la frunză în timp ce furnicile lucrau cu spor. După ce erau aranjate borcanele în debara, toate rafturile gemeau de recipiente care mai de care mai colorate. Chicoteam uitându-mă la „natura îmbuteliată” care se întindea pe rafturi până sus la tavan. Nu trecea mult și luam un borcan de nuci în miere și mâncam până simțeam că mă transform într-un fagure.
Până și astăzi mama pregătește borcane cu miere și nuci pentru a le avea peste iarnă și mă încurajează, uneori insistent, să mănânc cât mai multe nuci în miere căci sunt bune pentru sănătate. Aici nu o pot contrazice pentru că am dovezi științifice. S-a demonstrat știinific că nucile ajută la diminuarea colesterolului, ajută la controlul hipertensiunii și aduce aportul de fibre și proteine de care are nevoie organismul nostru.

RE daily button RO

Nucile sunt bogate în iod, cupru, antioxidanți și acizi grași de tip Omega 3. Când eram în clasa a XII-a și mă luptam cu bacul, mama venea dimineața la mine cu un borcan cu nuci în miere și îmi oferea 1 linguriță din această compoziție magică, spunând: „Lasă mamă, că nu îți strică! E sănătate curată, ajută la memorie și previne surmenajul.” Suna exact ca o reclamă făcută de către o farmacie unui medicament naturist care urma să devină un hit. De fiecare dată acceptam acea lingură, mergând pe ideea „dacă-i musai, cu plăcere!”. Legendele spun că datorită compoziției sale bogate, nuca ajută la îmbunătățirea memoriei.

Nu degeaba în Evul Mediu oamenii de știință considerau că aceasta este leacul tuturor afecțiunilor apărute la nivel de creier, crezând că are efecte miraculoase tocmai din cauza formei sale care seamănă cu cea a creierului. Însă legendele tot legende rămân, căci acest aspect nu a fost încă demonstrat științific.

miere

Însă ce este demonstrat este faptul că nucile în miere ajută în lupta împotriva colesterolului. Studiile realizate de către cercetătorii americani și canadieni, au demonstrat că acest amestec ajută la îmbunătățirea nivelului de colesterol și previne apariția bolilor de inimă, datorită faptului că îmbunătățesc nivelul antioxidanților din corp. Pe lângă medicament, amestecul nuci & miere este considerat afrodiziac. Se folosește din cele mai vechi timpuri, încă de pe vremea romanilor, fiind dovedit științific faptul că prin consumul acestora se crește nivelul testosteronului și a estrogenului, stimulând apetitul (nu culinar de această dată).
Desigur, atunci când stăteam pe acel scăunel roșu nu aveam de unde să știu toate aceste detalii. Consumam de și cu plăcere acest amestec și îl asociam cu agitația de toamnă. Cum vedeam sacul cu nuci, cum mă nelinișteam căci acesta era primul semn că vine iarna.

De câțiva ani nu am mai stat pe acel scăunel, căci timpul a crescut și locul mi-a fost luat de către nepoțelul meu căruia îi place la nebunie să frământe aluatul pentru cozonac și care are șanse de reușită în bucătărie mult mai mari decât am avut eu. Cu toate acestea chiar acum am lângă mine borcanul meu cu capac roșu, recent achiziționat, în care am aranjat nucile în miere cu mânuțele mele și cu multă migală. Poate până la urmă și greierul se poate transforma în furnică atunci când are propria sa gospodărie.

04_Bitonic_castiga-lupta-cu-oboseala_600x150

 

Giorgia Harasim – Crede în minimalism și în bucuria lucrurilor simple. Se ocupă cu PR & marketing, ar citi cât e ziua  (și noapte) de lungă și face activități de voluntariat de când se știe pe lume. Din când în când se  refugiază în tango și dorește să se apuce, mai serios, de yoga. O mai găsiți pe desprecub și la cartepeluna. Ultima ei provocare: Nordic Walking Timișoara.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Alimentatia
2 refugii pentru timișoreanul prăfuit
Tips and tricks: Lupta cu Kilogramele!

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau