Iulia
0

Nutritionistul meu – interviu cu Anamaria Pirea

Am cunoscut-o pe Anamaria Pirea acum jumătate de an, în cursul unor traininguri de nutriție pentru copiii din școlile din București. Pe lângă munca cu elevii, la care este foarte talentată, am mai decoperit încă o pasiune comună: nutriția. Anamaria are cabinetul ei propriu, Nutriționistul meu, în sectorul 3 din București. Când am dubii despre anumite mituri de sănătate și diete, apelez la ea să îmi explice concret și simplu dacă e bine sau nu. Anamaria nu m-a pus niciodată să îmi număr caloriile sau să îmi fac poze înainte și după. Dar m-a ajutat să înțeleg cum să gândesc corect o dietă și cum să îmi mențin sănătatea.

Un scurt interviu cu specialistul în nutriție din spatele proiectului Nutriționistul meu.

  1. De ce este importantă nutriția?

Paradoxul societății moderne este că principalele boli de care suferim sunt cauzate de stilul nostru de viață. Mai exact, 78% din totalul cauzelor de deces au la bază alegerile alimentare pe care le facem, lipsa activității fizice și stresul. Și mai îngrijorător este faptul că generația tânără începe să fie afectată de aceste boli: procentul obezității în rândul copiilor a crescut la 25%. Vestea bună este că soluția este în mâinile noastre: trebuie să ne schimbăm atitudinea, de la tratarea bolilor, la prevenție și educație nutrițională. Pe scurt, o nutriție corectă înseamnă sănătate.

  1. De ce ai devenit nutriționist și de unde ai început?

După câțiva ani de căutări și călătorii, am luat decizia de a rămâne în România. Mi-am dorit să fac ceva pentru oameni, care să aibă un impact pozitiv. Nutriția a venit ca un răspuns logic, pentru că întotdeauna a jucat un rol important în viața mea. Părinții mei și-au recăpătat sănătatea cu ajutorul terapeutului Petre Anca. Am văzut cum starea lor s-a îmbunătățit considerabil datorită stilului de viață, iar asta mi-a schimbat modul în care mă raportez la alimentație. Am început să fiu atentă la ceea ce mănânc, la combinațiile alimentare pe care le fac și la reacțiile corpului meu la diverse alimente. Și mi-am dorit să îi învăț și pe alții să aibă grijă de sănătatea lor.

  1. Care sunt problemele de nutriție pe care le au românii?

Prea multă carne și fast food, prea multe dulciuri, prea puține fructe și legume, prea puțină diversitate. În plus, am observat că la români există preconcepția că mâncarea sănătoasă nu este gustoasă, ceea ce nu este adevărat.

  1. Top 3 sfaturi pe care le dai, de obicei.

Este important să se concentreze pe o alimentație sănătoasă, nu pe kilograme. Apoi, în loc să numere calorii, să numere fructe și legume, vitamine și minerale. Și să nu se învinovățească atunci când fac greșeli.

  1. Clasează dietele de slăbire în funcție de eficiența lor.

Eu nu încurajez dietele de slăbire. Dacă ținem o cură drastică și apoi revenim la vechile obiceiuri, organismul nostru are numai de suferit. În plus, studiile arată că peste 95% din cei care țin diete de slăbire revin la greutatea inițială. Singurele diete cu care sunt de acord sunt cele care descriu un stil de viață sănătos, cum ar fi dieta mediteraneană sau dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension).

  1. Care e diferența dintre lucrul cu copiii și lucrul cu adulții?

Copiii sunt mai deschiși să experimenteze. În cadrul unui workshop, am provocat copiii să guste legume: spanac, varză roșie și ardei gras. Au fost foarte încântați și nu au avut rețineri. Îți imaginezi adulții reacționând la fel?

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
S. Gear Fit sau Trezirea la realitate
Cine creează sănătatea- Partea 1
Andrei Palamariu – Primul Health Manager într-o companie românească

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau