Colaboratori, Pentru suflet, Smaranda
0

O poveste de joacă pentru copii mari

Hostel Costel

Hostel Costel… un spaţiu destul de atipic, situat într-o zonă central a Timişoarei; o oază de relaxare şi încărcare a bateriilor, atât pentru turişti cât şi pentru localnici….. ca o poveste de joacă pentru copii mari 🙂. Hostel Costel e locul care uneşte prietenii pentru că, după cum veţi vedea, el însuşi s-a născut dintr-o prietenie. Hostel Costel a crescut şi acum are 4 ani. Am stat de vorbă cu „părintele” său, Alex Smaranda, sau Spiri cum îi spun prietenii şi am încercat să aflăm mai multe despre istoria hostelului.

  1. Cum a luat naștere povestea Hostel Costel?

Ca orice proiect serios – la o bere pe o terasă, de la Papillon să fiu mai exact . Bine, eu aveam exemplul de la Sibiu, unde s-au deschis, în 2007, nu mai puţin de 14 hosteluri (chiar dacă unele au dat faliment între timp). M-am mirat atunci că într-un oraş aşa mare şi aproape de două capitale europene nu există hostel… de atunci a cam clocit idea aia vreo doi ani în mine – până s-a umplut paharul cu berea aia de pe terasă… 😛

  1. Povestiți-ne despre cum a luat contur proiectul. Ştiu că în realizarea sa s-au implicat mai mulți prieteni, toți uniți de același gând. Tocmai din acest motiv cred că Hostel Costel ar putea fi numit o casă a prieteniei….

Păi, după discuţia de pe terasă, m-am ambiţionat şi am căutat cam trei luni de zile o locaţie bună. Când am văzut casa asta, mi-am dat seama, chiar dinainte înainte să intru că EA e aleasa… Când am intrat luasem deja hotărârea în sinea mea, n-am mai văzut nici găurile din acoperiş, tavanul crăpat, mizeria şi debandada din toata casa… Ştiam că e locul potrivit.

Fiindcă prietenul cu care am pornit iniţial şi cu care am văzut prima oara casa a decis să renunţe, am gasit alţi doi prieteni (tot comuni) cu care am bătut palma şi am pornit la treabă.

La curăţenia de primăvară cred că am scos un morman de gunoi cam cât casa de mare… apoi, timp de un an de zile, am renovat în timpul nostru liber (după job-uri) şi toţi prietenii ne-au călcat pragul şi ne-au ajutat enorm – a fost o veritabilă “clacă”.

“Costel? Da cine-I Costel?”

Dupa Ureche_Hostel Costel

  1. Ştiu despre acest loc, pe care l-am vizitat cu plăcere ori de câte ori am avut ocazia, că este un spațiu al nonconformismului: piscina…. atipică, spațiul de relaxare din exterior, camerele, interioarele….. totul este altfel. Cine este decoratorul? Cui i-au venit aceste idei cool?

Aici nu aş putea da un nume clar – toţi am venit cu idei şi, odată porniţi, am tot adăugat în fiecare an lucruri noi. Unele idei le-am găsit pe internet şi le-am adaptat, multe însă ne-au venit pe rând. Am încercat de fiecare dată să folosim cât mai multe din ce există în casă, să păstrăm cât mai autentic locul şi să aruncăm cât mai puţin. Procesul a fost cam aşa: la o pauză de ţigară sau şi bere ne uitam la lucrurile pe care le aveam prin casă şi încercam fiecare să-i dăm o utilitate. Aşa au ajuns nişte snowboard-uri vechi să fie rafturi pentru viniluri, cada din baie a fost înlocuită cu duşuri şi ea a devenit piscină, mai multe pahare de plastic şi cutii de carton au devenit lămpi şi clasicul, deja, europalet l-am transformat în lounge pe terasă… Din resturile de gresie şi faianţă am placat chiuveta din curte.

Apoi, evident că fiecare prieten mai venea cu câte un obiect vechi sau care putea fi util (anumite piese de mobilier) şi-l aducea cu gândul că «poate vă e de folos».

Dupa Ureche_Hostel Costel

  1. Aveți turiști din toată lumea. Cum se simt la voi, cum își petrec timpul liber?

Avem turişti chiar din toată lumea – în primul an deja acopeream toate continentele.

Din Europa conduce detaşat Germania, ţara care practic a şi dat prima varianta de hostel – ‘Jugendherberge’ ; cum zice şi numele este un adăpost pentru tineri.

Ei sunt recunoscuţi peste tot în lume ca nişte călători avizi. Ca să rămânem tot îin Europa, i-aş mai pune pe listă pe francezi, italieni şi belgieni (parcă tot mai mulţi în ultima vreme). Dar nu cred ca din Europa există vreo ţară care să nu ne fi vizitat deja…

Din cele două Americi, cred că cel mai des ne-au trecut pragul canadienii, brazilienii şi americanii. Nu foarte des, dar cel puţin 2-3 turişti lunar sunt din această parte a lumii.

Din Asia aş putea spune că exclusiv Coreea de Sud şi Japonia. Dar au fost şi destul de mulţi din India – unii din ei, ce-i drept, stabiliţi cu facultatea sau cu job-ul prin Europa.

Australienii sunt, în schimb, cei mai numeroşi (îin afara continentului nostru). La fel, pe ei parcă îi trag rădăcinile înapoi şi călătoresc prin lume cu o conştiinciozitate aproape militărească. Înainte să înceapă facultatea, după ce o termină, între două job-uri…. nu prea există australian care să nu petreacă un an sabatic prin lume. Sunt de principiul că, dacă tot trebuie să zboare de pe continent ori de câte ori vor să viziteze altă ţară, atunci de ce să nu profite şi să stea mai mult. Situaţia materială de acolo le şi permite să stea lejer în Asia de Sud-Est sau, în Europa de Est, foarte lejer.

Media de vârstă a turiştilor fiind între 20 şi 30 de ani, locurile preferate din oraş sunt cele alternative. Caută să socializeze, să cunoască lume, să se distreze.
Scârţ, La Căpiţe, Aethernativ, Cuib de Arte, D’arc pe mal, Daos, Papillon, Tam Tam, etc. sunt locuri cu caracter, care sunt pe placul turiştilor si unde îşi şi fac uşor prieteni. Muzeele nu sunt atât de căutate, aş menţiona doar pe cel al Revoluţiei şi recent deschisul Muzeu al Comunismului. Cel mai mult lumea întreabă de activităţi în afara Timişoarei, unde oferta este destul de limitată.

Dupa Ureche_Catel Costel

  1. Care este oferta Hostel Costel: camere, facilități, etc?

Avem o cameră dublă, şi trei camera cu paturi la comun: 6, 8 sau 10. Preţul este pe pat iar tarifele sunt intre 45-55 RON/noapte. Sunt incluse cafeaua şi ceaiul toată ziua, Wi-Fi, prosoape pentru duş, şlapi :D. În rest, avem multe zone “comune“, unde turiştii se pot odihni, relaxa sau socializa. Camera cu viniluri, living-ul cu calculatorul şi un televizor pentru X-Box sau filme în zilele ploioase. O bucătărie complet utilată, unde turiştii îşi pot găti, dar şi o zonă de grill vara, două terase – una ca şi anexă a casei, iar a doua în curte (construită ulterior).

Toate acestea sunt la comun şi totul este pe principiul “self-catering“.

  1. Ați împlinit 4 ani de viață: cum au fost acești patru ani, cu bune, cu rele, cu toate cele?

Au fost patru ani lungi – cu bune si cu rele. Între timp, am invatat multe; noi toţi am luat-o de la zero, deci a fost un fel de «learning by doing». După patru ani am devenit şi mai puţini în echipă, dar cred că direcţia şi atmosfera din hostel au rămas la fel pentru turişti. Evident, entuziasmul de la început, când totul era nou şi pentru noi, dar şi pentru turişti, a mai trecut. Dar, între timp, am învăţat şi noi mai mult la ce să fim atenţi, să ne adaptăm la cerinţele turiştilor şi să punem mai mult accent pe ce au ei nevoie. Overall, am cunoscut o grămadă de oameni foarte faini din toate colţurile lumii şi din toate domeniile posibile – inclusiv o grămadă de artişti şi DJ.

Dupa Ureche_Hostel Costel Party

  1. Ce evenimente ați organizat în acest timp?

Na-am făcut un obicei în a sărbători fiecare an de Hostel Costel – in weekendul 12-13 iunie vă aşteptăm la «La Căpiţe» ; este un eveniment care, anul acesta, a beneficiat şi de sprijinul Centrului Cultural German şi de cel al Institutului Francez. Împreună am realizat un line-up foarte interesant. În rest, iarna am ţinut o sesiune de concerte indoor, în living-ul din hostel. Asta ca să folosim perioada moartă din iarna şi să umplem hostelul cu voie bună, dacă turişti sunt mai puţini. Am adus artişti din diferite genuri muzicale, iar toţi au cântat live!

Hostel Costel_terasa

  1. Ce planuri de viitor aveți ?

Pe viitor sperăm să reuşim să construim o saună; ne dorim asta de mult! Şi poate să continuăm cu Terracotta Session în timpul iernii! În rest, să reuşim să ne păstrăm energia şi atmosfera bună.

  1. Care este rolul mustaței în povestea Hostel Costel? 🙂

Mustaţa a ajuns spre final pe logo-ul nostru. Mai întâi, am glumit noi, în cercul de prieteni, cum ar fi să-i punem numele de Hostel Costel – părea hilar sa-i zicem aşa, era în perioada cu reclamele lacare-l aveau ca personaj pe Dorel, iar Costel nu suna foarte departe de acel personaj. Am râs şi am trecut mai departe la nume cu o sonoritate englezeascaă, să conţină wanderlust, wandering, etc… ceva în engleză, ca să-l recunoască şi să-l ţină minte uşor turiştii. Apoi, când am fost la primărie să întreb de actele necesare şi am tot repetat că noi nu vrem hotel, vrem sa facem Hostel, mi s-a răspuns “Costel? Da cine-I Costel?”. Acasă am râs toţi pe tema asta şi am hotărât că e mult prea funny să nu rămână aşa. Plus ca e uşor de tinut minte şi pentru turişti şi are şi o poveste. Apoi Cami, care ne-a facut logo-ul, a transformat CO intr-o pereche de ochi cu monoclu, care sugera perioada interbelică; noi am zis să pună şi o mustaţă, că se potriveşte iar jobenul de pe cap s-a potrivit natural. Aşa luat viaţă Costel 😀

Dupa Ureche_Hostel Costel_ vineri

Surse foto: Hostel Costel

 

Smaranda Marcu – de formație profesională jurnalist, lucrează, de mai bine de 15 ani, ca PR în sfera serviciilor sociale. Este implicată în campanii umanitare și, de o jumătate de an, a decis să-și schimbe stilul de viață. Citește câte 2-3 cărți simultan (în funcție de starea de spirit) și îi place să experimenteze în bucătărie.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Cum să evităm surplusul de kilograme în vacanță
Verdeeeeeeee!
Cum ne protejam pielea impotriva radiatiilor UV

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau