Din Laborator Adunate
0

O scurtă istorie a fitonutrienților

fitonutrienți

Cu toții am auzit de fitonutrienți, însă prea puțini știu de fapt ce sunt aceștia. Pornind de aici ne-am propus o serie de articole prin care să explicăm pe înțelesul tuturor o serie de termeni care ne sperie atunci când îi vedem pe etichetele produselor sau îi întâlnim în mod repetitiv în articole ce tratează tematici precum stilul de viață sănătos sau alimentația. Chiar dacă scriem articole pe un blog numit După ureche, stați liniștiți căci ne-am făcut temele și am consultat studiile realizate pe tematicile pe care vi le propunem. Nu mergem noi chiar așa după ureche!

banner B stress purple buton

Așadar să trecem la treabă.

Fitonutrienții sunt compușii chimici care sunt găsiți în mod natural în plante, fructe, legume, unele dintre ele fiind chiar responsabile pentru culoarea și unele dintre proprietățile organoleptice (aspectele mâncărurilor sau a altor substanțe prin care o persoană le experimentează prin intermediul simțurilor, inclusiv gustul, mirosul, văzul, atingerea) ale acestora.

Încă din vremea antică, fitonutriențiide fapt plantele și fructele despre care acum se știe că sunt bogate în acești compusi chimici– erau considerate adevărate medicamente. Se spune că Hipocrate obișnuia să prescrie bolnavilor frunze de salcie, care având o concentrație ridicată de salicină, un puternic agent anti-inflamator, analgezic și antiseptic, avea un efect benefic asupra suferinzilor, ameliorându-le febra.

Plantele medicinale au fost folosite în mod constant de-a lungul istoriei, iar aceste cunoștințe (despre cum sa utilizezi o plantă medicinală în funcție de afecțiune) au fost dobândite cel mai probabil prin “trial and error” (sau pe românește spus, pe încercate) de-a lungul decadelor. China are cel mai vechi sistem de medicină tradițională, datând încă de acum 5000 de ani. Este adevărat faptul că ei și-au înrădăcinat conceptul de Yin și Yang în caracteristicile celor 5 elemente ale naturii. Dacă această filosofie de “aruncăm cu piatra și vedem ce nimerim” a funcționat cel puțin la nivel de anecdote povestite din bătrâni, începând cu revoluția științifică medicina nu numai că și-a pus altă pălărie, dar și Maria a fost alta!

În timpul secolelor al XIX-lea și al XX-lea, doctorii au început să folosească în spitale metode sistematice pentru a evalua simptomele și diagnosticele pacienților. Totuși, declinul în mortalitatea populației datorată bolilor letale a fost pus pe seama îmbunătățirii sănătății societății și a nutriției. Au fost întocmite strategii de cercetare și descoperire a ingredientelor active în plante care să aibă aplicații medicinale și pesticide (acidul salicilic, morfina si piretroidele).

ceai verde YV buton 2

Târziu, începând cu secolul al XX-lea a fost aplicată metoda științifică (începută de Galileo Galiei și pe urmă de Isaac Newton) în cercetarea medicală, iar acest lucru a dat roade multiplelor dezvoltări în medicină, farmacie și chirurgie. În această perioadă au fost dezvoltate teoria germenilor și bacteriologia, pietrele de temelie ale medicinei contemporane.

În timpul anilor 1980, laboratoarele de cercetare au început să descopere faptul că fitonutrienții par să lupte împotriva cancerului, atacului de cord și accidentului cerebral vascular. Spunem “par să lupte” pentru că studiile nu sunt concludente pentru efectul lor în corpul uman pentru că acestea au fost efectuate in vitro, adică în afara contextului lor biologic, iar eroarea corelației cu cauzalitatea nu iese din ecuație.

În articolele ce vor urma pe această temă, vom analiza și prezenta concluziile studiilor acestor compuși chimici, care cu toate că nu sunt considerați nutrienți, pot avea efecte secundare benefice omului.

Din Laborator Adunate

Din laborator adunate este o secțiune dedicată celor care au răbdarea de a înțelege ce se ascunde în spatele conceptelor de nutriție și sănătate, dincolo de ambalaje și indicațiile înscrise pe acestea, și multe alte curiozități. Articolele sunt scrise și construite pe baza studiilor realizate de oameni de știință cu păr alb și ochelari mari sau de centre științifice cu pereți albi și uși sigilate. Vorbim serios.

Photo credits: Pixabay

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
De ce fredonăm obsesiv anumite melodii?
Supa – un “încălzitor” gustos pentru vremea rece
Molibdenul

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau