Orthorexia Nervosa – Obsesia nesănătoasă de a mânca sănătos
Spuneam, într-un alt articol: „Dar până şi stilul de viaţă sănătos trebuie urmat cu moderaţie. Orice lucru bun, făcut în exces, devine rău. Orice obsesie duce la dependenţă. Orice dependenţă te transformă într-un sclav.”
În urma cercetărilor medicale, s-a ajuns la concluzia că obsesia de a mânca sănătos este o boală, conform Asociaţiei Americane a Tulburărilor Alimentare (NEDA). Vreau să subliniez că obsesia este o boală, nu mâncatul sănătos în sine.
Îţi voi povesti acum despre cea mai simplă metodă de a afla dacă suferi de această boală. Să spunem că ai grijă de tine, faci sport şi mănânci sănătos. Un prieten mănâncă în faţa ta mici cu cartofi prăjiţi. Cum reacţionezi? Îţi savurezi salata alături de el, informându-l paşnic despre conţinutul farfuriei sale? Sau starea ta interioară se schimbă, îl cerţi şi îi explici într-un mod agresiv că va muri? A doua variantă îţi poate da de gândit…
Eu am găsit o soluţie echilibrată. M-am hotărât să aplic proporţia 80% alimentaţie sănătoasă şi 20% orice am poftă. În acest fel, pot fi în ambele tabere, pot mânca mici cu cartofi prăjiţi şi salată. Glumesc – în acest fel pot menţine un echilibru psihic. Pentru că despre psihic este vorba.
Dacă eşti sănătos fizic, dar eşti bolnav psihic, atunci nu eşti 100% sănătos…
Deşi această obsesie are ca scuză sănătatea, în spatele ei se ascund şi alte motivaţii psihologice, cum ar fi: necesitatea de a deţine controlul absolut, teama exagerată de îmbolnăvire (ipohondria) sau folosirea alimentaţiei pentru a creea o identitate.
Te întrebi dacă suferi de Orthorexia Nervosa? Iată câteva întrebări care te vor ajuta:
- Ţi-ai dori ca ocazional să poţi mânca orice, fără să-ţi pese dacă este „sănătos”?
- Ţi-ai dorit vreodată să petreci mai puţin timp analizând mâncarea şi mai mult timp trăind şi iubind?
- Simţi că este imposibil să mănânci ceva făcut cu drag pentru tine, o singură porţie, fără să simţi nevoia de a controla fiecare ingredient?
- Iubirea, bucuria şi creativitatea sunt mereu pe locul 2, după „dieta ideală”?
- Simţi că deţii controlul când mănânci corect?
- Datorită convingerilor alimentare te consideri superior altor oameni?
Dacă răspunsul este „da” la majoritatea întrebărilor, atunci sunt şanse mari să ai această afecţiune!
Cum o poţi trata? În primul rând, prin conştientizarea ei. Apoi, este recomandată consultarea unui specialist în tulburări alimentare. Eu personal ţi-o recomand pe Iren Alexoi, un foarte bun medic nutriţionist.
După recuperare, vei mânca în continuare sănătos. Dar va dispărea obsesia. Vei realiza că nu mâncarea te face o persoană mai bună. Îţi vei schimba identitatea de la „cel care mănâncă sănătos” la „cel care iubeşte, are o profesie, se distrează”. Vei realiza că, deşi alimentaţia este importantă, ea este doar un aspect mărunt al vieţii şi, în general, există altele mult mai importante…
Ce emoţie simţi acum, după citirea acestui articol?
Sursă de informaţie: https://www.nationaleatingdisorders.org/orthorexia-nervosa
Surse foto: www.drtania.com, www.pinterest.com, www.irishrawfoodcoach.com
Florin este o persoană care poate exista doar fiind liber, făcând ce îi place. Pasiunea este motorul său interior. În prezent se bucură de pasiunile pentru masaj, alergare, bicicletă, scris şi pisici. Dar ştie că această listă nu este una finită şi abia aşteaptă să simtă următoarea pasiune. Îl mai găseşti scriind pe florinchindea.ro.