Bianca, Colaboratori, Retete
0

Oțetul de mere făcut în casă

Oțetul de mere făcut în casă

Anul trecut am încercat pentru prima oară să fac oțet de mere. Am folosit ceva mai multe mere, într-o rețetă, despre care o să vă povestesc data viitoare. Și pentru că anul trecut eram și mai nebună și hotărâtă să nu arunc nimic, am început să caut să descopăr ce aș putea face cu cojile de mere (eventual și cotoarele).

Aveam o idee vagă despre oțetul de mere făcut în casă pentru că veneam de la Roșia Montană și povestisem, într-o după-amiază, cu Eugen, despre cum face el oțet de mere, din mărul ăla pădureț sub care stăm vara, la Fân-Fest.

RG quiy buton

Așa că am început să citesc rețete și întrebuințări posibile, până m-am convins să încerc să îl fac. E foarte simplu să faci oțetul de mere, pentru că tot ce îți trebuie sunt merele (sau ceva coji și cotoare de mere, pe care nu vrei să le arunci) și apa. Unele rețete menționează și mierea, dar, pentru că iubesc mierea mai mult decât orice, nu m-am încumetat să renunț la provizia mea, de dragul oțetului.

oțetul de mere

Găsiți rețete pestetot. Eu am folosit-o pe asta. Tot ce trebuie să faci odată ce ai pus împreună merele și apa este să ai răbdare și să le amesteci constant, odată pe zi, timp de câteva săptămâni. Dacă îți pare că miroase a oțet, e de bine. Când ești mulțumit de rezultat, strecori și mai ai răbdare încă o luna. E simplu.

Anul asta am avut prin grădină o mulțime de mere foarte mici, care au căzut din pom înainte să se coacă. Le-am folosit pe astea. După ce le-am adunat și le-am tăiat în bucăți mari, le-am pus la umbră, afară, în două găleți mari. Azi, nepotul meu Răzvan, l-a strecurat și l-am pus la răcoare, să se mai liniștească puțin. Peste o luna, mama o să-l tragă în sticle și o să îl așeze frumos, în pivniță.

În timpul ăsta, eu o să va trimit vederi din Franța, de pe Coasta de Azur, unde merg să culeg niște struguri, nu să mă bronzez.

Dar, ca să vă faceți o idee despre cum o să arate oțetul după ce e gata, am să vă arăt o sticlă de oțet de anul trecut. Mai limpede și ceva mai deschis la culoare, cu sedimente albicioase, pe fundul sticlei.

oțetul de mere

Eu folosesc oțetul ca dezinfectant în curățenia pe care ocazional o mai fac prin casă, pentru a-i curata urechile Kirei, câteodată, și în salate. Pe mine ideea de oțet în loc de alți dezinfectanți folosiți în casă, m-a convins când am învățat de la Anca să țin la frigider un borcan cu oțet în care pun coji de lămâie rămase după ce storc lămâile pentru limonadă sau dressing. Cam ca în rețeta asta. V-am convins?

fumator buton YV

Bianca s-a mutat departe de oraș și își petrece timpul hoinărind pe dealuri, împreună cu Kira, dogul german. Când nu e prea ocupată cu grădinăritul, îi place să gătească și să tricoteze.

Foto credits: Bianca.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Ce este veganismul și stilul de viață Vegan?
Super seminţele
În spatele ușilor deschise

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau