Catalina si Mihnea, cei doi parinti rock, cu bebele lor la conert
Familie
0

Parinti rock sau cum sa iti creezi o familie dupa stilul tau de viata

Mihnea e cu siguranţă în grupul celor mai mici montaniarzi ai ţării, fiindcă părinţii lui l-au dus în drumeţii în mijlocul naturii încă de când avea vreo 4 luni. Are propriul lui echipament de munte, care include săculeţul de dormit, cusut de bunica dintr-un sac pentru adulţi. De ajuns la înălţime, ajunge în rucsacul „cu coviltir” (de găsit la Decathlon) în care-l poartă mândru tatăl lui, iar merindele de drum îi sunt făcute de mamă, care nu simte nici ea că ar fi o povară să-i prepare legume (dovlecel, ardei copţi, sfeclă etc.) la borcan, puse „la dunst” pentru conservare, ca bebeluşul să mănânce diversificat şi în deplasare. Cătălina şi Marian, adică PV şi Bitză, sunt nişte părinţi atipici, iar pozele lor de familie, de pe creste de munte, strâng mereu zeci de like-uri şi comentarii cu felicitări şi uau-uri de la cunoscuţi, chiar – şi poate mai ales – de la cei care nu au copii (încă). Faptul că vezi un cuplu care nu şi-a schimbat stilul de viaţă, renunţând la vechile pasiuni odată cu venirea bebeluşului, te intrigă. Hm, deci se poate şi aşa?!

Ce bun îi, te îndrăgosteşti de el!

Păi se poate, bineînţeles. Şi de la ei nu e de mirare că pot. Ea e cea care s-a măritat într-o rochie similară cu cea purtată de Cate Blanchett la Oscar în 2011 . El e un rockstar al scenei clujene – fiind vocal în trupa Scars of o Story. Asemănarea Cătălinei cu celebrităţile de la Hollywood nu s-a oprit la nuntă, căci după ce a născut, la fel ca şi în cazul vedetelor, nu puteai să îţi dai seama că a avut vreodată mai multe kilograme. Secretul e mâncatul sănătos. „Întotdeauna am gătit, îmi place foarte mult să fac mese pentru mulţi oameni şi să încerc mereu chestii noi”, îmi spune ea şi fuge la bucătărie să îmi arate o pungă de bulgur, un ingredient de care nu ştiam, obţinut din grâu. „Ce bun îi, te îndrăgosteşti de el! Cu ăsta fac tabouleh – e o salată cu bulgur, fiert înainte, cu castraveţi, cu roşii, cu mult pătrunjel, cu lămâie, ulei, sare şi piper. Mie îmi place foarte mult mâncarea condimentată: marocană, indiană, mexicană. Folosesc multe curry-uri – amestecuri de condimente – şi atunci nimic nu mai e anost. De exemplu dintre mâncărurile indiene fac pui madras sau pui tandoori sau curry de conopidă cu năut – fierte mai mult timp, la foc mic, ca o tocăniţă.” Tocăniţa e, de altfel, felul pe care-l prepară cel mai des, însă asta presupune o foarte mare varietate fiindcă „mereu fac o tocăniţă din ce am prin frigider”.

parinti rock mancare

Dieta si nutritie

„Noi mai mâncăm şi două zile câte ceva, dar lui Mihnea îi fac mereu ceva proaspăt. Mănâncă foarte diversificat, de toate, că aşa l-am învăţat ca stil de viata. Dar le-am introdus ca la carte, treptat, pe măsură ce a tolerat organismul lui. Şi l-am învăţat şi pe el cu condimente. Totul e să înveţi să le îmbini, că unele dintre ele pot să îţi displacă la început. Mie îmi place foarte mult ghimbirul, şi la mine funcţionează şi să-mi desfunde nasul că am probleme cu o sinuzită cronică. Vara asta am fost obsedată de îngheţata de pepene cu ghimbir! Îi pun şi lui Mihnea şi văd că-l tolerează. Cu condimentele astea puternice, ideea e să pui câte puţin şi mai adaugi pe urmă. Prima dată când am mâncat ghimbir, a făcut mama cu pui, dar l-a pus aşa, ca pe păstârnac. Trebuia să mănânc, să nu se supere, dar nu m-am putut forţa, iar la un moment dat am abdicat că era prea iute. Acum pun şi în prăjituri un pic că am învăţat să-l dozez.”

Dincolo de alimentele de bază, în bucătăria Cătălinei e mereu drojdie, fiindcă face pâine în casă, seminţe – de cânepă, chia, dovleac, in, susan, recent descoperitul susan negru („care are foarte mult calciu”), cuş-cuş („dar din ăla autentic, nu paste făinoase”). Năutul e şi el nelipsit, chiar şi la conservă – gata fiert, pentru atunci când nu e timp de pierdut. „Una-două fac o salată. De exemplu cea cu năut, cu brânză feta, ceapă verde şi oţet balsamic e foarte bună şi sănătoasă. Apoi supa cremă de năut cu linte e demenţială!”. Tot când timpul e scurt, legumele ajung rapid supă cremă: de cartofi, de conopidă, de spanac şi… de ardei copţi (kapia, decojiţi după coacere)! Pentru supele creme, când nu are bază de supă făcută de ea, foloseşte, în loc de răspândita vegeta, cuburi de legume de la DM („că sunt bio”). Mare parte din legumele pe care le avea până acum în frigider veneau din grădina părinţilor, de la Dej, ceea ce era de un real ajutor. „Ca să mănânci cu adevărat sănătos trebuie să ai o grămadă de bani.” Cătălina spune asta gândindu-se că nu va mai avea parte de grădină fiindcă ai ei se mută luna asta la Cluj, ceea ce, pe de altă parte o bucură mult, căci va avea ajutorul lor în creşterea lui Mihnea şi va avea un pic mai mult timp pentru ea.

parinti rock paine in casa

Stil de viata de parinti rock

„Eu sunt cam pasăre de noapte şi pentru mine somnul cel mai dulce e de dimineaţă. Mă culc destul de târziu, chiar şi acum cu copilul şi cu oboseala accentuată, nu mă culc înainte de 12. Noi dormim cu piticul în pat, de când a fost mic. Ştiu că e foarte sănătos, mai ales la început pentru că previne moartea subită a bebeluşului prin reglarea respiraţiei, a bătăilor inimii, prin întărirea sistemului imunitar, iar noi am continuat. El doarme la mijloc. Nu ne-a fost frică. Şi animalele dorm cu puii lor şi nu îi strivesc. Somnul e foarte fracţionat cu el, în primele patru luni se trezea din oră în oră, dar m-am adaptat. Ştiu că ăsta a fost cel mai greu lucru. E foarte, foarte interesant cum te poţi adapta şi cum găseşti energie. Acum se mai trezeşte o dată, de două ori pe noapte. Nu am dormit niciodată peste zi cu el. Ştiu că se recomandă să dormi şi tu de amiază cu copilul şi să te relaxezi, dar eu simţeam că dacă dorm nu mai am timp pentru mine şi nu mă mai regăsesc ca stil de viata, că trebuie să fac lucruri pentru mine, iar asta mă energiza. Să-mi fac manichiura, să fac un duş cât doarme el, să dansez prin casă ascultând ceva la căşti – genul ăsta de lucruri mă energizau.”

Faptul că au devenit parinti rock nu i-au scos din viaţa socială. „Nu am vrut să renunţ la asta. Mă văd cu prietenii. Mai ies în oraş, la concerte, la teatru, la plimbare. Uneori ieşim cu rândul, o dată eu, o dată Bitză, sau o mai chem pe mama să stea cu Mihnea, când ieşim amândoi. Mi-am găsit mereu resurse să socializez fiindcă aşa e sănătos, nu să stai numai în casă, că ajungi să te dai cu capul de pereţi. Sunt o mămică foarte dedicată, dar nu vreau să renunţ nici la mine.” În plus, mai e şi varianta statului în casă, dar aşteptând prietenii în vizită, la cină. „Sunt ca o cloşcă, îmi place să strâng lumea în jur.” De gătit deja ştim că-i o relaxare pentru Cătălina, dar dacă uită să ia vin până-n ultimul moment, partenerul ei în toate cele are un truc: îl pune la congelator învelit într-un şervet de hârtie umezit şi e bun de servit în câteva minute, cum le cade bine unor parinti rock.

Cu astea chiar a adormit la un concert

O altă variantă de socializare e să-l introducă şi pe Mihnea în gaşcă. Vara trecută a fost la câteva festivaluri în are liber, iar ca să fie protejat de decibeli a avut pe urechi căşti speciale. „Varianta cea mai ieftină şi la îndemână au fost nişte căşti de muncitor, luate cu 10 lei de la Dedeman. Chiar le-am testat şi antifonează. Apoi i-am luat altele, special pentru asta, de pe internet, de pe Amazon. Cu astea chiar a adormit la un concert, deci sunt foarte eficiente.”

Cătălina nu e nici o mamă posesivă, nici radicală. „Cum l-am învăţat de la început, să stea în braţe la mai multe persoane, l-am învăţat să stea şi în cărucior fiindcă ştiam că va veni o vreme când nu voi mai putea să-l duc şi nici nu vreau să oblig pe toată lumea care-l plimbă să-l ducă în marsupiu.” Însă, de cele mai multe ori, Mihnea e purtat în marsupii (sau slinguri, wrap-uri) în care stă cu faţa la persoana care-l poartă. „Celelalte deformează coloana, fiindcă nu sunt conforme cu forma fiziologică. Dacă e cu faţa către tine, el nici nu simte greutatea, căci centrul de greutate e pe tine şi nici nu oboseşte de la toată informaţia vizuală din jur care poate fi copleşitoare. Ştiu ce nebunie era iarna trecută când au fost luminiţele de Crăciun. Trebuia să-l culc cât mai repede când ajungeam acasă căci era surescitat.”

Bita si Mihnea parinti rock

Educatie

Fiindcă multe mămici tind să se panicheze pe grupurile de Facebook legat de orice i s-ar putea întâmpla copilului, Cătălina cere sfaturi medicale doar de la medicul pediatru. Cuibul Berzelor, unde a făcut şi cursul de Lamaze, şi centrul Playful Learning, unde vrea să se înscrie cu Mihnea, sunt şi surse online de informaţii în care are încredere. „Mi-am dat seama că instinctul meu e ok şi că am o gândire sănătoasă pe care am regăsit-o şi în cartea pe care o citesc acum despre parentingul necondiţionat, scrisă de Alfie Kohn. Ideea e să îl iubeşti pe copil orice ar fi, să nu foloseşti nici pedeapsa, nici răsplata ca mijloace de control şi condiţionare a dragostei pe care o oferi. Contează foarte mult ca tu să ai încredere în copil, să îi permiţi să aibă propriile alegeri, să-i înţelegi emoţile şi fricile, să comunici cu el şi e important ca tu să fii foarte constant (de exemplu, dacă lui îi spui că nu e bine să mănânce ciocolată, să nu mănânci nici tu în faţa lui).” Din fericire, Cătălinei nu îi e greu să fie un exemplu pentru copilul ei, căci niciodată nu a făcut excese de vreun fel.

Dacă mulţi parinti rock evită să scoată copilul afară de teama bolilor, Mihnea a simţit aerul din afara casei în fiecare zi. „Din prima săptămână, eu mă luam şi mă plimbam cu el în fiecare zi cam trei-patru ore. Ceaţă, ploaie, ninsoare, nu conta. Chiar am zis că aşa mă pregătesc pentru munte, îmi fac condiţie fizică, mai ales că îmi alegeam tot felul de trasee din oraş, cu urcat şi coborât. Ştiu că unele mămici ziceau că numai 10 minute e bine să ţii bebeluşul afară, că răceşte, dar asta e o mare tâmpenie, mai ales iarna, când viruşii sunt morţi, îngheţaţi. Mai degrabă, bebeluşii răcesc dacă îi duci în mall.”

Copilul e principalul pion, nu educatorul

Cătălina îşi începe zilele cu o cană de cafea băută alături de tovarăşul ei de joacă din ultimul an. Zaţul de la cafeaua de dimineaţă e folosit apoi ca tratament cosmetic, combinat cu ulei de măsline sau cu lapte. „Pur şi simplu îţi masezi cu asta faţa – poţi şi corpul – e minunat. Îţi trezeşti şi faţa cu cafeaua, exfoliezi pielea, trec şi cearcănele.” Cât timp se trezeşte, îi vorbeşte câte-n lună şi în stele celui mic. „E important să vorbeşti cât mai corect, să foloseşti un vocabular cât mai variat şi să nu te fereşti nici de cuvinte care ţi se par sofisticate. Aşa, când va începe să vorbească, va putea să te surprindă. E adevărat, copilul parcă te provoacă să vorbeşti pe limba lui, dar eu încerc să mă controlez şi să nu stâlcesc cuvintele. El povesteşte toată ziua, silabiseşte, dar nu înţeleg mai nimic. E foarte atent şi curios şi îmi tot indică obiecte despre care eu încep să-i spun tot felul de lucruri.”

După primii ani petrecuţi în familie, educaţia va continua cu o grădiniţă care aplică metoda Montessori (http://www.montessori-cluj.ro/index.php?p=why), pe care cei doi tineri parinti rock o consideră cea mai similară cu felul lor de a fi şi cu ceea ce-şi doresc cel mai mult pentru Mihnea: să fie independent, să nu i se pretindă lucruri, ci să fie îndrumat să-şi descopere şi să-şi urmeze pasiunile. „În metoda asta, copilul e principalul pion, nu educatorul, care nu impune, ci doar îndrumă.” În loc de presiunea de a face performanţă sau de a se teme de eşec, această metodă pune accent pe bucuria de a învăţa în ritmul propriu al copilului despre lucrurile care îi stârnesc curiozitatea. „Din păcate, la noi în scoli nu există această metodă implementata. Sincer, încă nu am făcut un plan atât de îndepărtat. Nu m-am gândit nici la ce sport îl dau, de exemplu, fiindcă el va alege, nu vreau să îi impunem nimic. Mi se pare că mulţi părinţi au aşteptări prea mari, iar copiii sunt încorsetaţi.”

Hrenovschi la munte parinti rock

Photo credit Catalina


 Secret 26

Ghimbirul e bun pentru desfundat nasul (aviz celor cu sinuzită!) şi dacă-l dozezi bine, merge şi-n tocăniţe şi-n prăjituri, şi-n ceai şi-n îngheţată!

Secret 27

Năutul sau bulgurul sunt baze foarte sănătoase pentru salate săţioase şi rapid de preparat.

Secret 28

Cu puţină pregătire prealabilă, poţi merge şi cu bebeluşul în drumeţii la munte. Există echipamente speciale pentru bebeluşi, iar un sac de dormit poate fi modificat pe măsura celui mic dintr-unul de adulţi.

        Secret 29

Când pleci cu bebeluşul în excursie pentru câteva zile, îi poţi pune “la pachet” mâncare sănătoasă în locul pireurilor din comerţ: legume conservate la borcan “ca pe iarnă”.

Secret 30

Un masaj al feţei cu zaţ de cafea amestecat cu ulei de măsline sau lapte îţi împrospătează tenul şi va reduce cearcănele.

Secret 31

Dacă vrei să mergi cu bebeluşul într-un loc gălăgios (un festival în aer liber), protejează-l de decibeli cu căşti de antifonare. Cele de muncitor, de găsit în magazinele de construcţii, sunt varianta cea mai la îndemână.

        Secret 32

Iubeşti deja să pui seminţe în salate sau iaurt? Adaugă pe lista de cumpărături şi susanul negru: are mai mult calciu, dar şi aminoacizi şi proteine.

Secret 33

Când îi vorbeşti unui bebeluş, foloseşte cuvintele corect, altfel îl înveţi că e ok să se exprime stâlcit.

Secret 34

Ai rămas în pană de idei, dar ai pofti la ceva gustos şi rapid de făcut? Încearcă o supă cremă de ardei copt sau de năut cu linte.

Secret 35

Vin musafirii şi nu ai apucat să răceşti vinul? Înveleşte sticla într-un şervet de hârtie umezit şi pune-o câteva minute la congelator. Problem solved!

VEZI TOATE SECRETELE

SPUNE-NE SECRETUL TĂU

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Cum crezi că va fi copilul tău ȋn viitor?
Nutriția copiilor: 9 nutrienți esențiali pentru copii
Acces la o nutriție sănătoasă pentru elevii din România

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau