Din Laborator Adunate
0

Pescuitul în exces

Pescuitul în exces – reducerea peste măsură a masei de pește dintr-o anumită zonă prin pescuit – este una dintre marile probleme ale zilelor noastre care, mai devreme sau mai tărziu, ajunge să ne afecteze pe toți.

 

omega-3 omega 3

 

Pe scurt, pescuitul se poate transforma dintr-o plăcere sau dintr-o afacere rapid  într-un fenomen alarmant  în momentul în care, din apele naturale sau din bazinele care au culturi private, se extrage o cantitate masivă de pește, care nu poate fi echilibrată în mod natural prin simpla  migrație a diferitelor specii de pește sau doar prin reproducere la scară largă.

Conform rapoartelor venite din partea Organizației Internaționale pentru Alimentație și Agricultură  (FAO ) vorbim de circa 85 de procente a tuturor speciilor de pești care sunt considerate în momentul actual a fi în pericol de dispariție. Dintre aceste specii putem enumera speciile de ton, codul de Alska,  peștele roșu de Atlantic, cambula etc. Dacă pescuitul acestor specii pe cale de dispariție nu se oprește sau nu se temperează măcar, atunci masa de pește ar putea dispărea complet la mijlocul acestui secol.

Apetitul pentru pește este mai mare ca oricând în momentul de față: în anul 1950 consumul global de pește se ridica la circa zece milioane de tone, pe când în zilele noastre a crescut la circa 130 milioane tone, cu mult peste potențialul de reproducere a speciilor marine. Sunt destule țări care se conformează și care respectă normele internaționale de consum a peștelui pe cale de dispariție, dar majoritatea încă depășesc cu mult aceste cote admise.

Folosiți ca sursa de Omega3 algele in loc de cele de pește sau krill

Pescuitul în exces: Prada și crescătoriile de pește particulare

Pe lângă necesarul de pește care este pescuit pentru a se comercializa, o altă problemă o reprezintă prada de mâna a ll-a. Aici vorbim de vietățile marine care sunt prinse în plasă, pe lângă prada primară „peștele”,iar din păcate majoritatea sunt aruncate înapoi în apă, chiar și moarte: asta înseamnă circa 40 de procente din pradă-  dintre aceste vietăți putem enumera pescărușii, broscuțele de mare, delfinii, rechinii, uneori chiar și balene, care ajung să se piardă în capcanele instalate de pescari, pe kilometrii intregi.  Conform estimărilor, anual se îneacă circa 300.000 de păsări în încercarea de a prinde prada. Peștele este o sursă extraordinară de Omega-3, care este folosită în suplimente sau în anumite tratamente, iar asta reprezintă o altă cauză pentru care este pescuit în exces (în special peștele gras sau rechinii).

Efectele pescuitului peste măsură

Efectele, în special cele de natură negativă pot fi văzute peste tot cu ușurință: pescuitul în exces reprezintă o amenințare pentru tot ecosistemul, dar în special cel marin. Amenințate nu sunt doar vietățile care trăiesc sub apă dar și cele pentru care apa reprezintă un habitat (urșii polari, pinguinii etc..). Sunt țări care trăiesc în special din pescuit sau pentru care peștele reprezintă una din puținele surse de hrană, iar aici putem enumera țările vest sau nordafricane, ca de ex. Sierra Leone, Ghana sau Gambia. Comerțul cu pește la scară largă amenință aceste populații deoarece sunt captate locurile de muncă, care oricum nu sunt suficiente în astfel de regiuni sărace, iar sursa de hrană începe să dispară încet,dar sigur.

omega-3 omega 3

Rapoartele Comisiilor de Analiză a Oceanelor dovedesc cum acest fenomen este scăpat de sub control și ce impact devastator are asupra consumului de hrană global – se vede o scădere a speciilor de pește,în special a celor care sunt extrem de căutate de consumator, însă același efect îl are pescuitul excesiv și asupra peștilor prădători. Se poate vedea în mod concret că întreg ecosistemul are de suferit, iar afectate nu sunt doar unele specii de pești, cum ar putea crede majoritatea.

Cum putem să luptăm împotriva pescuitului excesiv? Ce anume trebuie să avem în vedere?

Există soluții prin care putem combate aceste efecte extrem de nocive pentru un întreg ecosistem – trebuie să alegem pește care se poate reproduce rapid pentru a nu influența stocul natural.  Putem apela fără problemă la fermele sau crescătoriile de pește private. Este recomandat să fim extrem de atenți în momentul în care cumpărăm sau comandăm pește, pentru a știi dacă este în vreun fel amenințat cu dispariția. La fel de important este să ne schimbăm atitudinea când vine vorba de carne, pește sau animale în general și să nu le considerăm a fi o simplă sursă de hrană, disponibilă oricând și oricum

_fullimage_bijvangst

Pe majoritatea produselor de pește ar trebui să fie inscripționat locul de proveniență, de ex. dintr-o sursă ecologică sau dacă sunt pe cale de dispariție.

Urmează câteva exemple de pește care ar trebuie cumpărat fără grijă dar și pește care nu ar trebui cumpărat în nici un caz, deoarece este amenințat cu dispariția.

GO mama buton

O alegere excelentă: toate produsele care prezintă sigla Bioland și Naturland. Totodată, căutați produse ce au ca sursa de Omega 3 algele și nu peștii sau krill-ul.

Hering (din oceanul Atlantic), Cod, Crap, Somon (SUA), Macrou (Atlanticul de Nord), Hamsie, Șprot, Ton (Maldive).

Pe locul secund: Păstrăv, Crap, Scoici, Crabi (Marea Nordului), Sardine, Egrefin, Cambula, Șalău etc..

De evitat: Țipar, Dorada, Păstrăv (Chile, Turcia), Rechini, Cod (din Atlantic, Pacific, Antarctica), Somon (Chile, Atlantic, Pacificul de Vest), Peștele Spadă, Merluciu, Caracatița, Șalău (Marea Neagră).

Peștele este extrem de bun pentru organism, dar trebuie consumat moderat, pentru a nu periclita existența animalelor marine.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Flavonoidele sau grupa VIP a fitonutrienților
Cum te afectează lumina emanată de ecranul telefonului
ALCOOL II. Metode de a combate mahmureala

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau