Colaboratori, Giorgia, Pentru suflet
0

Portugalia văzută prin lentilă: interviu cu și despre o româncă talentată

Zilele acestea, stând pe Facebook, am decis să arunc un ochi peste lista mea de prieteni. Adesea zâmbeam când vedeam un nume drag și la fel de des mă întristam că acele persoane nu mai sunt în țară. Am parcurs lista și am realizat că mare parte din prietenii mei apropiați sau din copilărie nu mai sunt în România. Și-au făcut drum prin țări străine, fiecare cu speranța că are să le fie mai bine.

M-am oprit la un nume, Oana Văcian, fosta colegă de liceu și fostă parteneră de chiul. Avem atâtea amintiri frumoase împreună, am filmat chiar un „scurt metraj” în clasa a 12-a, însă așa cum se întâmplă de obicei, viața ne-a poziționat în părți diferite ale globului lăsând între noi Facebook-ul ce ne dă vești despre viața celuilalt. Mi-era dor de o discuție cu Oana, așa că i-am propus un interviu. Ce vedeți mai jos, cam asta a ieșit.

Ai fost și ești pasionată de călătorit, încă din facultate, însă între pasiune și mutarea într-o altă țară este un pas destul de mare. De unde decizia de a te muta în Portugalia?

Decizia de a mă muta în Portugalia aș putea spune că a fost luată în timp. Încă din liceu îmi petreceam vacanțele de vară la mama și soțul ei, care se mutaseră acolo în 2001. A fost dragoste la prima vedere. Albastrul intens al cerului, palmierii și deschiderea la ocean îți oferă peisaje minunate precum și apusuri/răsărituri spectaculoase. Savuram fiecare vacanță și îmi doream să explorez de fiecare dată mai mult. Mama îmi tot spunea să mă mut, dar eu eram reticentă. Doar gândul de a-mi părăsi țara, parte din familie, prietenii, contactele făcute de-alungul anilor, mă speria; îmi era teamă de o asemenea schimbare, astfel am tot amânat mutarea.

Dupa Ureche_Oana Vacian_ Praia Do Guincho

Am terminat liceul, am intrat la facultate la buget și am hotărât să urmez studiile aici, pentru că în Portugalia nu aveam șanse să nu plătesc facultatea. Mă gândeam la un eventual transfer. Nu am găsit nicio posibilitate de transfer și am hotărât să termin facultatea în România. Mi-am luat licența în Geografia Turismului iar apoi am căutat o specializare în Turism, un masterat. Domeniul turismului la noi în țară e foarte slab dezvoltat și valorizat în comparație cu Portugalia, unde a fost și este într-o continuă creștere și dezvoltare. Atunci am realizat că e momentul să mă mut.

Un aspect important de luat în calcul atunci când te muți într-o altă țară este chiar viața socială și obiceiurile. Cum te descurci cu noile obiceiuri, stilul de viață portughez, viață socială?

Provenind dintr-o familie multiculturală (nemți/germani și unguri), am fost oarecum obișnuită cu obiceiurile catolice (deși sunt ortodoxă), precum și alte tradiții și obiceiuri tipice națiunilor respective, lucru ce a facilitat adaptarea mea. De asemenea, vacanțele de vară petrecute în Portugalia m-au ajutat să cunosc și să mă adaptez treptat la obiceiurile și stilul de viață portughez. Evident că există diferențe de cultură, dar ne asemănăm în multe aspecte. În primul rând limba.

Portugheza e o limbă latină, la fel ca și limba română, iar asemănările în vocabular sunt mai mult decât evidente. În ceea ce privește viața socială, portughezii – fiind un popor foarte relaxat, optimist, pozitiv – sunt sociabili, amabili, primitori, zâmbitori.

Cunoscut ca fiind un popor rezervat nu e ușor să-ți faci prieteni, dar e posibil să conviețuiești cu ei. Sunt o străină și ei mă privesc așa, dar să fii străin nu e cel mai rău lucru atâta timp cât respecți locul în care ai ajuns.

Oana Photography: 3 5 9 | 3 6 5

Mutarea, respectiv, adaptarea la o nouă cultură implică și compromisuri. Care a fost cel mai dificil moment din „procesul de adaptare” și cel mai mare compromis făcut?

Cel mai mare compromis a fost faptul că mi-am părăsit țara, o parte din familie (majoritatea au emigrat) și oamenii dragi cu care am trăit momente de neuitat. În ceea ce privește momentul cel mai dificil, acesta a fost atunci când am aflat că nu mă pot înscrie la masterat cu adeverința eliberată de facultate.

Adeverință care, teoretic, atestă gradul academic în întreaga Uniune Europeană. Practic, realitatea a fost alta. A trebuit să aștept eliberarea diplomei ca să mă pot înscrie la masterat, ceea ce a însemnat să pierd 1 an.

Știu că studiezi limba portugheză și că ai rezultate promițătoare. Cum ți-a influențat noua limbă stilul de gândire, de relaționare cu cei din jur?

Dintotdeauna am avut o oarecare pasiune pentru limba portugheză. O limbă latină exotică, intrigantă și plăcută, dar complicată la nivel de pronunție și intonație. Consider că orice limbă străină pe care o învățăm ne influențează, într-un orecare fel, modul de gândire. Personal, mi-a deschis noi orizonturi, m-a ajutat să mă redescopăr. Odată cu învățarea unei limbi străine, începi să vezi și să percepi lumea din jurul tău diferit. Ești mai atent la detalii, mai interesat despre cultura respectivă, despre oameni în general.

Pe lângă avantajul de a reuși să relaționezi mai ușor și să înțelegi fiecare gest și atitudine, te integrezi mai ușor, te ajută să privești și să analizezi din interior. Nu mai ești un simplu spectator, joci pe scenă, trebuie să simți si să transmiți că te simți bine, că ești în locul potrivit.

Oana Photography: Costa de Caprica

Ai urmat cursuri în cadrul Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril. Poți compara experiența studenției în Portugalia cu cea din România?

Scopul celor 2 ani de masterat din Portugalia a fost obținerea unei specializări pentru a putea intra mai ușor pe piața muncii, precum și integrarea și adaptarea la societatea portugheză. Pe lângă faptul că mi-am îmbunătățit consistent cunoștințele lingvistice la nivel profesional, m-a ajutat să mă integrez în viața socială. În schimb, perioada studenției din România a fost una juvenilă, ca să îi zicem așa. Nu aveam un obiectiv bine stabilit de la început, eram dezorientată, nu știam ce vreau cu exactitate.

A fost o perioadă de formare, confuză, plină de experimente, o tentativă de maturizare. Ambele experiențe au avut atât experiențe pozitive cât și negative, dar care cu siguranță au contribuit la formarea mea ca și individ.

Ești pasionată de fotografie și trebuie să recunosc că pozele tale pe cât de diverse, pe atât de fascinante sunt. Este fotografia o modalitate de relaționare cu noua cultură? Ce te inspiră?

Mulțumesc pentru aprecieri. Fotografia este o modalitate de exprimare, un limbaj artistic care transportă privitorul în lumea artistului. Orice schimbare aduce, inevitabil, modificări la nivel de exprimare și relaționare cu mediul înconjurător. Prin fotografie, ca prin oricare artă, identitatea individului (a artistului, în cazul de față) se conturează cu fiecare experiență a acestuia. Mă inspiră viața de zi cu zi, orice detaliu, aparent insignifiant. Consider că viața e plină de detalii peste care trecem cu vederea sau nici măcar nu ne obosim să le observăm, să le apreciem, să le dăm valoare sau o semnificație.

Dacă tot suntem la capitolul fotografie și planuri, felicitări pentru interviul oferit site-ului de fotografie PinPic. Povestește-mi puțin despre experiența PinPic. Ce planuri ai pentru pasiunea ta, Oana Photography?

Mulțumesc frumos. Și eu mă bucur că am intrat în comunitatea PinPic și sper din suflet să funcționeze. Consider că este o idee cu mare potențial și totodată, un ajutor, în ceea ce privește vizibilitatea fotografilor, fie începători, fie cu ceva experiență la bord. Talent și voință să fie! Planurile pentru Oana Photography sunt legate oarecum și de PinPic. Până la lansarea oficială, am terminat un curs online de fotografie, urmează să mai investesc puțin în tehnica fotografică și apoi mă gândesc serios să îmi creez o identitate (logo, site) și să mă apuc de treabă.

Oana Photography: Oana Văcian

Ai o mulțime de pasiuni. De fiecare dată când vizitez profilul tău de Facebook mă îngraș numai când mă uit la ce rețete promovezi. De unde pasiunea pentru gătit? Ne sugerezi și nouă o rețetă specific portugheză?

Dintotdeauna am fost o pofticioasă și mi-a plăcut să mănânc. Ador să descopăr și să experimentez noi rețete cărora le dau, de obicei, o notă personală. Consult diferite rețete dar, când gătesc, prefer să schimb cel puțin un lucru. Bucătăria portugheză variază de la o regiune la alta a ţării, însă se poate constata prezenţa invariabilă a peştelui şi a fructelor de mare.

Semnând un tratat cu Anglia pentru drepturile de pescuit ale codului în 1353, Portugalia poate pretinde în mod justificat codul sărat (bacalhau) ca fel de mâncare naţional – pentru care se laudă că deţine 365 de modalităţi de preparare, una pentru fiecare zi a anului. Prin urmare, sugerez Bacalhau à brás, o rețetă extrem de simplă șiușor de preparat.

Dupa Ureche_Jamie Oliver

Te mai joci din când în când cu muzica și creezi set-uri live. Mi-ai spus că nu ești Dj, muzica e doar o pasiune, chiar și așa, aș vrea să ne povestești pușin despre rolul muzicii în viața ta. Însă mai întâi, cu ce se mănâncă „set-urile live”?

Un set live este o înregistrare a întregului proces, fără eventuale editări. E varianta brută a unui mix (un număr de piese alese de mine, puse într-o anumită ordine). Scopul acestor mixtape-uri sau set-uri este de a face o selecție și a împărtăși muzica bună pe care o descopăr zi cu zi. Se spune că muzica este singura activitate care activează, stimulează și utilizează întregul creier. Muzica e cel mai eficient medicament, te relaxează, te liniștește, te eliberează de stres și orice alte preocupări.

Muzica face parte din mine, mă completează, e pur și simplu vitală, e o hrană atât pentru creier, cât și pentru suflet.

În încheiere, un cuvânt fotografic pentru cititorii După Ureche.

Dupa Ureche_Oana Photography

Surse foto: Oana Photography, Jamie Oliver

 

Giorgia Harasim – Crede în minimalism și în bucuria lucrurilor simple. Se ocupă cu PR & marketing, ar citi cât e ziua  (și noapte) de lungă și face activități de voluntariat de când se știe pe lume. Din când în când se  refugiază în tango.  Ultima ei provocare: să se apuce, mai serios, de yoga. O mai găsiți și la cartepeluna.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Apariția celulitei: un simptom al avitaminozei?
atletism, atlet, fuga, performanta
Stil de viata de atlet si echilibrul in studentie
Fiii satului – întâlniri sătești

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau