Colaboratori, Giorgia, Pentru suflet
0

Posesie versus renunțare

minimalism

Într-o cultură în care expresii precum: „asta e pentru zestrea ta”, „lasă acolo, să fie”, „pune-l deoparte că poate avem nevoie cândva” sunt la ordinea zilei, a vorbi despre un stil de viață minimalist pare o absurditate. Curajoși și puțini sunt cei care taie din surplus pentru a descoperi relevantul ce se ascunde sub el.

Simțindu-mă braveheart, mi-am luat laptopul în brațe pentru a scrie puțin despre minimalism: ce înseamnă să renunți la obiecte în mod voit, cum ajungi să faci asta, de ce ar trebui să tai din surplus și cum să depășești limitele împuse de societatea construită pe solida bază a consumerismului. Știu că nu pot acoperi totul într-un articol, de aceea îmi iau libertatea de a reveni în timp asupra subiectului, asupra avantajelor de a implementa acest stil de viață.

Ajungem să posedăm o serie de lucruri care ne fură atenția, adesea timpul și de multe ori energia. Gândiți-vă numai la acel ritual de a face curat până în adâncurile casei/ apartamentului. Petrecem ore întregi mutând obiecte dintr-o parte în alta, scoțând dintr-un sertar și punând în altul, pentru ca la final să observăm că nu mai avem loc. Nu mai încap în sertarul din care le-am scos acum 5 minute! S-au înmulțit; dar cum? Soluția: le îndesăm cum putem, pe unde putem, căci nici nu ne trece prin cap să renunțăm la ceva.

Ceea ce nu realizăm este faptul că ajungem să întrăm și noi în posesia acestor obiecte. Atunci când conștientizăm situația, intervine dorința de a simplifica, măcar lucrurile dintr-un sertar, dacă nu viața în sine.

Să ne concentrăm puțin pe definiția minimalismului. Conform dicționarului Merriam-Webster conceptul de minimalism este definit ca: „a style or technique <as in music, literature, or design> that is characterized by extreme spareness and simplicity” (traducere: „un stil sau tehnică <cum apare în muzică, literatură, sau design> care este caracterizat prin simplitate extremă”).

Pe mine nu mă mulțumește această definiție: este superficială și elimină latura emoțională, umană. Decizia de a alege simplitatea are efecte și asupra minții și sănătății noastre, nu numai asupra mediului ce ne înconjoară. The minimalistsSchimbările implementate în exterior determină mari schimbări și în interior. În căutările mele am ajuns să dau peste niște tipi foarte faini, The Minimalists, care trăiesc și respiră minimalismul. Cei doi au conturat o definiție mult mai complexă: „Minimalism is a lifestyle that helps people question what things add value to their lives” (traducere: „Minimalismul este un stil de viață care sprijină oamenii în se întreba ce lucruri adaugă valoare vieții lor.”). Trebuie să recunosc că m-au cucerit cu această frază, care pune în valoare aportul spiritual generat de procesul de „deposedare voită”. Concluzia la care am ajuns, după implementarea treptată a stilului de viață minimalist (unde mai am mult de lucru), este următoarea: ne este groază de lipsurile pe care noi ni le imaginăm. Faptul că ai mai puțin, nu înseamnă că nu ai suficient încât să îți fie bine. Dar aici intervine și cultura, care a determinat ca adunatul de bibelouri, timbre, seturi de pahare, seturi de farfurii, șervețele sau mai știu eu ce, să pară ceva perfect natural.

Este greu să renunți la ceea ce ai adunat în vizuina ta, însă nu trebuie să accepți deposedarea dintr-o dată. Totul se face treptat. Totul se face în pași mici. Încă nu am renunțat la colecția mea de timbre, pentru că sunt atașată emoțional de acel glosar. De fiecare dată când îl văd în bibliotecă îmi amintesc de eforturile și negocierile dure duse pentru a putea intra în posesia timbrului dorit. Este normal să transferi emoții asupra acestor obiecte neînsuflețite, însă la fel de normal este să ne eliberezi de ele atunci când nu mai au rol activ în viața ta. Ce ție îți prisosește, altuia îi priește.

Minimal office on white background.

Scopul acestor pași mici este acela de a ne face să evităm șocurile emoționale care pot apărea în momentul în care trecem brusc de la starea de posesie la cea de renunțare. Ne vine greu să renunțăm la păpușile cu care ne jucam în clasele primare, ne vine greu să dăm mașinuțele sau mingea de baschet dezumflată, pentru că am investit emoții în ele. Aceste lucruri sunt dovada vie a faptului ca experiențele, care acum stau la baza amintirilor, chiar s-au întâmplat și ce minunat este să dai cu ochii de ele, uitate într-un colț! Eliberarea de sub această povară ne poate ajuta să descoperim cât de „eficient” este să te uiți înainte și nu înapoi. Cât de eliberator este să ai mai puține griji pentru obiectele din jurul tău și să-ți oferi ție însuți acea atenție.

În articolele următoare vom discuta despre cum putem să ne curățăm dulapul de acele haine pe care le avem de când eram în facultate sau acele tricouri găurite pe care le ținem doar de dragul vremurilor de mult apuse. Încet, încet, învățăm împreună că renunțarea la surplus ne eliberează.

Ca să vă dau puțin de gândit, până ne vom reconecta la minimalism, vă întreb așa: vă dau 3 trollere pe care să le umpleți cu ce vreți voi, din propria voastră casă; ce ați alege să luați cu voi?

Giorgia Harasim – Crede în minimalism și în bucuria lucrurilor simple. Se ocupă cu PR & marketing, ar citi cât e ziua  (și noapte) de lungă și face activități de voluntariat de când se știe pe lume. Din când în când se  refugiază în tango.  Ultima ei provocare: să se apuce, mai serios, de yoga.

O mai găsiți pe desprecub și la cartepeluna.

 

Photo Credits: The Minimalists, DollarPhotoClub.
Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
În lumea cărților, alături de «O carte pe lună»
Grupul de Suport „Violeta” al Persoanelor Diagnosticate cu cancer la Sân
Săpunul de Stanciova, o poveste cu suflet

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau