Colaboratori, Mihaela, Pentru suflet
0

Proverbe. Pro. Verb… Puterea cuvântului

Titlul este sugestiv și lung, pentru că și explicarea, dar mai ales înțelegerea proverbelor durează. Am căutat pe DEX online câteva definiții ale proverbului și le-am ales pe acestea trei. Cumva sintetizează definiția mea referitoare la proverb, și anume: o doză de înțelepciune populară.

PROVÉRB ~e n.Expresie populară concisă, deseori figurată, care conține o generalizare a experienței de viață sub formă de povață sau de gând înțelept; vorbă din bătrâni; aforism popular. /<lat.proverbum,fr.proverbe

PROVÉRB s.n.1.Zicătoare, zicală, maximă populară.2.Proverb dramatic= mică piesă de salon din sec. XVII-XIX, jucată fără decor, având ca pretext un proverb. [Pl.-be. / < fr.proverbe, cf. lat.proverbium].

PROVÉRB s. n.1. expresie populară succintă, adesea metaforică, cuprinzând o învățătură, o experiență de viață. 2. mică piesă de salon din sec. XVII-XIX, jucată fără decor, având ca pretext un proverb (1). (<fr. proverbe, lat. proverbium).

Am redescoperit farmecul proverbelor la început de an. Prietenul meu, actualmente coleg de emisiune, Romeo Hăjdățean, m-a sunat și m-a întrebat dacă mi-ar plăcea să îi fiu alături în emisiunea sa, Alternativa Zilei de la Alt FmPrima reacție firească, aș spune eu, a fost mulțumesc de idee însă despre ce am putea vorbi?!

Dupa Ureche_Radio Altfel

M-a liniștit, răspunzându-mi: despre ce vrem noi și mai ales despre ce ar asculta publicul. Din discuție, am ajuns la ideea de a vorbi despre poveștile românilor, proverbe, cărți și filme. Am ales, din această ofertă, PROVERBELE. Mereu mi-au plăcut. Pe lângă ele mai îmi plac citatele, aforismele.

De ce? Ei bine, pentru că, în câteva cuvinte, putem sintetiza ceea ce am așterne pe hârtie în multe fraze, pagini sau într-un discurs. Pe de altă parte, atunci când am decis să aleg proverbele, mi-am dat seama că intram pe un „teren minat”. Urma să învăț cum stă treaba cu proverbul, cu verbul care precede acțiunea adusă de către logos. Cât de atentă trebuia să fiu să nu arunc o vorbă în vânt, în eter, eram totuși la radio, pe unde herțiene…

Dupa Ureche_radio

Primele clipe la radio mi s-au părut ore, însă „microbul” m-a prins și am continuat cu aceste tipuri de emisiuni. Am redescoperit savoarea proverbelor, am redescoperit puterea cuvântului. Am „molipsit” și pe alții, care acum se reapucă de „google it” proverbele noastre românești și le „demontează” pentru a-și reface apoi ei propriul puzzle.

Eu recomand folosirea proverbelor, citirea, comentarea lor, interpretarea lor, pentru că ele sunt parte a sufletului nostru românesc, ne reprezintă, ne duc faima pe alte meleaguri. La final vă las cu unul din proverbele mele preferate:

„Cine se aseamănă se adună.”

De ce? Pentru că noi, cei din comunitatea Dupăureche, ne-am adunat aici, suntem din ce în ce mai mulți și mai frumoși și ne punem mintea la contribuție pentru ca voi să citiți articole care să vă bâzâie neuronii. Sau cel puțin să vă ridice câteva semne de întrebare. 

Surse foto: pixabay.com, www.andreialbu.com, gasfriend.com

Mihaela Popa– e un suflet care iubește oamenii, cărțile și animaluțele. O mică activistă, (mini)bloggeriță și un formator de opinie în cadrul comunității locale și regionale. Din când în când e poetă… doar așa, în timpul liber.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
COP21 – to be or not to be
Intoleranță la fructoză (I)
Cum te afectează lumina emanată de ecranul telefonului

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau