Colaboratori, Retete, Smaranda
0

Red passion: căpşuni cu rubarbă şi căpşuni cu ciocolată

Red passion: căpşuni cu rubarbă şi căpşuni cu ciocolată

Dulceţurile verii într-o nouă…interpretare.

Este sezonul căpşunilor şi al cireşelor, iar tarabele viu colorate din piaţă te atrag spre ele, cu mirosul parfumat al fructelor. Deşi, cu vreo lună în urmă, decisesem să fac mai puţine gemuri ca anul trecut, se pare că socoteala de-acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Mai ales atunci când ai norocul şi găseşti un producător care cultivă soiul românesc de căpşuni, acelea nu foarte mari, dar zemoase şi parfumate. Nu de alta, dar eu personal nu sunt foarte încântată de soiurile importate şi aclimatizate la noi, cele care produc căpşuni mari, cu aspect cerat, care rezistă mult fără să se strice, dar nu au nici un gust.

Aşa că identificarea acelui producător care vinde căpşuni bune chiar în piaţa din apropierea casei mele nu putea rămâne fără….. urmări.

Două la număr, ambele….. atipice: gem de căpşuni şi rubarbă şi gem de căpşuni cu ciocolată amăruie.

Pentru că îmi place să ies uneori din tendinţe şi din ceea ce înseamnă „clasic”, acum doi ani am început să „inventez” combinaţii atipice de gemuri, de genul: pepene roşu cu mentă, pepene galben cu ghimbir şi vodcă, căpşuni cu ciocolată albă şi coniac, căpşuni cu ciocolată amăruie, mere cu struguri şi scorţişoară, caise cu lavandă, pere cu vin alb şi stafide, dulceaţă din flori de salcâm, sirop de păpădie etc. Cele mai multe au fost un succes şi asta o pot certifica şi prietenii care, de Crăciun, au primit câte un pacheţel format dintr-un borcănel de gem şi o pungă de cookies, ambele home made şi purtând eticheta „by Smara”. Şi pentru că multe doamne mi-au cerut reţete, am să vi le dezvălui aici pe cele care vizează căpşunile, urmând ca mai înspre vară să revin cu poveşti despre alte combinaţii.

Ideea gemului de căpşuni cu rubarbă Dupa Ureche_ fructemi-a venit gândindu-mă la cum aş putea să fac un gem care să fie dulce, dar acrişor totodată. Atunci a apărut ideea introducerii rubarbăi în peisaj, mai ales că, de vreo doi ani, am găsit tulpini de rubarbă şi în supermarket-urile din Timişoara, la preţuri foarte bune de altfel. Cantităţile folosite oscilează de la an la an; anul trecut am folosit mai puţină rubarbă, anul ăsta mai multă, iar textura este mai…. cremoasă. Deci: 4 kg căpşuni, vreo 10-12 tije de rubarbă, 1,5 – 2 kg zahăr, iar dacă doriţi să obţineţi un gem uşor gelifiat puteţi folosi 2 plicuri de Gelfix sau, varianta naturală – un săculeţ de pânză, în care puneţi la fiert, alături de gem, coji şi cotoare de mere (merele conţin pectină, un gelifiant natural). Căpşunile se spală şi li se îndepărtează codiţele, iar rubarba se curăţă de frunze şi se spală. În oala în care urmează să fie pregătit gemul se pun alternativ căpşuni, rubarbă, zahăr. Se fierbe câteva ore, până când gemul se îngroaşă, având grijă la îndepărtarea spumei. Eu folosesc mai puţin zahăr, dar, dacă nu vi se pare suficient de dulce, puteţi adăuga zahăr şi în timpul fierberii. La final, când gemul este gata, îl puneţi în borcane sterilizate şi lăsaţi borcanele să stea peste noapte întoarse invers. După care pot fi etichetate şi aranjate în cămară….. sau folosite la clătite, cum a făcut fiul meu, la nici 2 zile după terminarea gemului.

Gemul de căpşuni cu ciocolată amăruie este…. Dupa Ureche_capsuni & ciocolatacrème de la crème, o combinaţie neaşteptată, al cărei feed back a fost, cel mai adesea, un ridicat mirat din sprâncene, urmat de gustat şi de întrebarea „Nu-mi dai şi mie un borcănel?” Uite aşa am ajuns să fac gemul ăsta „pe comandă”, pentru prietenii pofticioşi. Cantităţile de anul acesta au fost: 5 kg căpşuni, 5 table de ciocolată amăruie (aici e important să folosiţi ciocolată mai de calitate, nu ciocolată menaj; eu folosesc Kandia sau Heidi), 1,5-2 kg zahăr. Căpşunile se spală, li se îndepărtează codiţele şi se pun în cratiţă, alternând un strat de căpşuni cu unul de zahăr. Se lasă peste noapte la frigider, iar dacă a doua zi au lăsat prea multă zeamă, puteţi să folosiţi o parte din ea pentru a face un sirop. Se fierb căpşunile până când gemul începe să se lege şi, cu câteva minute înainte de a închide focul, se adaugă ciocolata ruptă în bucăţi. Se amestecă până se topeşte şi se omogenizează bine, iar apoi se ia cratiţa de pe foc şi gemul poate fi pus în borcanele sterilizate. Are o textură foarte cremoasă, între gem şi ciocolată caldă, şi poate fi folosit atât la clătite sau senvişuri, cât şi la prăjituri (pe post de cremă sau topping). Credeţi-mă, dacă-l veţi încerca o dată, veţi continua să-l pregătiţi în fiecare an!

Dupa Ureche_capsuni

Eu o să iau o pauză de la făcut gemuri (până o să primesc nişte cireşe amare, promise de cineva….), dar sunt interesată, la rândul meu, de alte reţete/combinaţii noi încercate de voi. Ce dulceţuri/gemuri aţi încercat? Ce fructe vă inspiră? Ce „amestecuri” vă plac mai mult?

Aştept, cu multă curiozitate, feed-back-ul vostru, fie că veţi încerca cele două reţete de mai sus, fie ca să-mi sugeraţi idei noi.

Surse foto: Smaranda, *sax.

 

Smaranda Marcu – de formație profesională jurnalist, lucrează, de mai bine de 15 ani, ca PR în sfera serviciilor sociale. Este implicată în campanii umanitare și, de o jumătate de an, a decis să-și schimbe stilul de viață. Citește câte 2-3 cărți simultan (în funcție de starea de spirit) și îi place să experimenteze în bucătărie.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Sinuciderea socială sau voluntari în armata LIKEărilor
Masajul- terapie pentru trup şi linişte pentru suflet
Amintiri din copilărie – dulceaţă de cireşe amare

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau