Colaboratori, Retete, Smaranda
0

Sandwich-uri cu fructe. Idei colorate pentru un mic dejun delicios

Sandwich-uri cu fructe. Idei colorate pentru un mic dejun delicios

Mulţi sunt cei care privesc sandwich-ul ca făcând parte din lista preparatelor banale, pregătite în grabă şi mâncate pe fugă, fără a aduce o prea mare satisfacţie papilelor gustative şi, de ce nu, privirii. Şi, din păcate, pe alocuri au dreptate, căci unele combinaţii chiar s-au banalizat…. Îmi amintesc de sandwich-urile cu ou prăjit ale colegului de bancă din generală, de cele cu margarină, salam şi brânză rasă de la „banchetul” de clasa a VIII-a sau de cele cu zacuscă, mâncate noaptea, în redacţia unui ziar la care lucram cu mulţi ani în urmă. Cam…. plictisitoare, dar, în mod cert, cu amintiri frumoase.

Astăzi mă gândeam, însă, să vă propun câteva idei care vă pot ajuta să începeţi dimineţile cu un mic dejun colorat şi inedit. Mai ales dimineţile de week-end, când aveţi mai mult timp la dispoziţie şi puteţi experimenta în bucătărie. Atenţia mi s-a oprit asupra unor sandwich-uri cu fructe, uşor de făcut, delicioase şi perfecte pentru zilele de vară, când pieţele sunt pline de fructe de tot felul.

banner B stress purple buton

  • Sandwich cu căpşuni. La acest sandwich îmi place combinaţia dulce-acrişoară a căpşunilor şi cremozitatea brânzei de capră. Pentru o porţie sunt suficiente două felii de pâine toast, care se prăjesc şi apoi se „tapetează” (că „ung” e prea banal 🙂 ) cu un strat generos de brânză de capră tartinabilă. Picuraţi deasupra câteva picături de cremă de oţet balsamic (există multe sortimente în hypermarket-uri, inclusiv cu aromă de portocale, căpşuni, smochine etc.) şi aşezaţi deasupra fiecărei felii de pâine câte 1-2 căpşuni feliate. Este o combinaţie răcoritoare şi proaspătă, care merge de minune cu o limonadă. În ceea ce mă priveşte, intenţionez ca la toamnă să înlocuiesc căpşunile cu câteva smochine bine coapte.

sandwich capsuni

  • Sandwich cu mere. Acest tip de sandwich poate fi pregătit pe tot parcursul anului, căci, din fericire, mere se găsesc mai tot timpul. Cele mai potrivite sunt merele verzi, dulci-acrişoare şi uşor crocante, din soiul Granny Smith. Am încercat mai multe variante, înlocuind tipul de pâine sau carnea, dar componentele de bază sunt aceleaşi. Puteţi să optaţi, de exemplu, pentru o chiflă ciabatta, o pâine toast multicereale su chiar o chiflă cu ceapă sau cu măsline. Feliile de pâine se ung cu o linguriţă de muştar de Dijon şi se adaugă carnea de pui sau de curcan la grătar (merge şi fiartă şi, dacă nu aveţi carne, puteţi înlocui cu şuncă de pui su şuncă de Praga, deşi aromele artificiale din mezeluri vor „masca” gustul şi aroma merelor). Peste carne se pune o felie de brânză Cheddar (n-am încercat să înlocuiesc brânza, cred că aroma acestui sortiment se potriveşte perfect cu merele) şi câteva feliuţe subţiri de mere. Pentru cei care sunt vegetarieni, puteţi renunţa la carne şi atunci vă rămâne un sandwich cu mere şi caşcaval, care este delicios la rândul lui. O alternativă light este să scoateţi complet pâinea din ecuaţie, să tăiaţi feliile de mere pe rotund, le ungeţi cu puţină cremă de brânză Almette, aşezaţi feliile de Cheddar şi „închideţi” sandwich-ul cu o altă felie de măr.

    ceai verde YV buton 2

sandwich mere

  • Sandwich cu piersici. Eiiii, aici este o simfonie de arome. În plus, acesta este un sandwich care merge încercat în special vara, pentru că are în compoziţie şi…. busuioc proaspăt (ideal de grădină, pentru că cel crescut sub razele soarelui e cel mai aromat). Este un sandwich care se potriveşte cel mai bine cu pâinea toast. Feliile de pâine se ung cu brânză cremoasă, gen Almette, se adaugă o mână de frunze de busuioc (dacă nu vă plac aromele puternice, puteţi înlocui busuiocul cu frunze de salată verde sau de spanac), pentru carnivori câteva feliuţe de bacon prăjit şi scurs bine de grăsime, iar deasupra – felii de piersici (aveţi nevoie de piersici bine coapte, dar suficient de tari încât să se poată tăia frumos).

  • Sandwich cu pere. Merge perfect la micul dejun, dar şi mai bine la cină, alături de un pahar de vin roşu demisec. Folosesc, pentru acest tip de sandwich, o pâine mai…. altfel. O recomand pe cea cu bucăţele de fructe care se găseşte la Auchan sau pe care v-o puteţi pregăti şi acasă. Dacă nu, merge şi o pâine de tip multicereale. Pâinea este unsă cu un strat subţire de unt, se adaugă o brânză cu mucegai nobil (personal prefer Brie sau Roquefort), felii subţiri de pere şi, pe deasupra, fie 2-3 bucățele de miez de nucă, fie o linguriţă de germeni (la tipul acesta de sandwich eu prefer aroma germenilor de rucolla sau de lucernă). De asemenea, dat fiind că folosiţi o brânză cremoasă, puteţi să ţineţi acest sandwich puţin la toaster şi să-l consumaţi cald, aşa cum spuneam, lângă un pahar de vin roşu.

peach sandwich

Succes în experimentat şi în creat sandwich-uri noi, colorate şi sănătoase! Iar dacă aveţi şi alte idei de acest fel, le aştept cu bucurie. Poftă bună!

840x100

Smaranda Marcu – de formație profesională jurnalist, lucrează, de mai bine de 15 ani, ca PR în sfera serviciilor sociale. Este implicată în campanii umanitare și, de o jumătate de an, a decis să-și schimbe stilul de viață. Citește câte 2-3 cărți simultan (în funcție de starea de spirit) și îi place să experimenteze în bucătărie.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Viață de militar: viitor controlor de trafic aerian
Detoxifierea ficatului – primul pas in curele de slabire
Bună, eu sunt…

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau