Colaboratori, Pentru suflet, Smaranda
0

Săpunul de Stanciova, o poveste cu suflet

Săpunul de Stanciova, o poveste cu suflet

La Stanciova, în judeţul Timiş, o mână de oameni tineri şi iubitori de autentic, de natură, de viaţă simplă şi bogată în experienţe frumoase, au creat o comunitate atipică. Cu ateliere, plimbări în pădure, schimburi de seminţe, permacultură, clacă în şură şi întrajutorare, viaţa celor din Stanciova este mult mai în armonie cu ritmurile naturii decât a orăşenilor.

ceai verde YV buton 2

Printre ei, Irina, care a renunţat la viaţa de la oraş pentru frumuseţea dealurilor Stanciovei şi pentru libertatea vieţii de acolo. Am cunoscut-o drept fata cu săpunurile, fiind atrasă încă de la început de combinaţiile prezentate. Sunt minunate şi le recomand oricui. Iată, mai jos, povestea lor:

   Cum a început povestea „De la Irina”?

A început când locuiam încă în Timișoara, împreună cu o prietenă, prin 2009 sau 2010. Începusem să mă orientez spre produse mai naturale, locale și cât mai puțin procesate, atât din punct de vedere al hranei, cât și al îngrijirii corpului. Încă eram departe de a înțelege naturalul așa cum îl înțeleg acum, dar orice drum are un început.
Îmi mai cumpăram produse din plafaruri, însă, citind ingredientele, nu eram convinsă că e cea mai bună alternativă pentru mine. De multe ori, ingredientele „naturale” erau doar un procentaj mic, în rest conțineau și acelea produse de sinteză, de la spumant la coloranți și parfumuri.Eram destul de conectată pe internet încă de atunci, citeam bloguri și mă împrietenisem cu câteva fete cu care aveam interese comune. Am citit că te poți spăla pe cap doar cu apă și bicarbonat de sodiu și că poți să faci săpun acasă, cu o investiție minimă. Le-am încercat pe amândouă. Dacă bicarbonatul nu l-am folosit multă vreme pentru păr, faptul că primul săpun pe care l-am făcut mi-a ieșit bine m-a motivat să mai fac. Am început să caut ingrediente, prin supermarket, pe la farmacii, pe la magazinele de chimicale – soda caustică, fără de care nu se poate face săpun — se găsea, însă nu la concentrația ideală; nu mai știu ce cântar am folosit prima dată, însă știu că nu era al meu. De-abia de ziua mea, la ceva timp după ce am început să ofer săpun făcut de mine prietenilor, am primit cadou un cântar electronic destul de precis, pe care îl mai folosesc și azi. Cred că acela a fost momentul când am știut că voi continua să fac săpun.
Așa că am mai intrat pe forumuri de săpunărese, am aflat de ce este nevoie pentru ca un săpun să fie echilibrat și nutritiv am tot acumulat informație, experimentând din când în când. Păstrez și acum poze cu primele săpunuri și mai am câteva bucăți păstrate ca amintire.

provence2014, Săpun de casă
Vă povestesc și o scenă de când am făcut primul săpun, e o scenă pe care n-o pot uita. Locuind într-un apartament mic, într-o curte interioară a unui imobil vechi, aveam și o grădinuță, chiar la intrarea în apartament. Pentru că soda caustică se amestecă într-un spațiu aerisit, am ieșit afară, la ușă. Era frig și se lăsase seara, iar eu eram echipată foarte bine pentru amestecul mult temut: aveam mănuși de cauciuc, ochelari de protecție (niște ochelari mari de soare) și un fular înfășurat peste gură și nas, pentru a nu inhala aburii toxici. Așa costumată, torn soda în apă și amestec. Când ridic privirea, văd că tocmai sosise familia vecină împreună cu cei doi copii și se uitau lung la mine. N-au întrebat ce fac, însă cred că de atunci au început să mă privească un pic mai sceptic…

    Cam ce tipuri de produse cosmetice pregăteşti acolo, în atelierul de la Stanciova?

Ei, atelierul meu este încă bucătăria, deși am început să aranjăm un spațiu special pentru asta. Știu că în curând voi avea într-adevăr un atelier minunat.
Așa… Fac săpun, în primul rând. Am câteva rețete de bază pe care le-am perfecționat și le fac cu mult drag, știind că se potrivesc multor tipuri de oameni și multori tipuri de piele. Printre acestea, am un săpun cu gălbenele, unul cu mult ulei de măsline și lavandă, un săpun bărbătesc 3 în 1 cu bere neagră, unul cu mușețel pentru copii și mămici, dar și alte tipuri de săpun pe care le torn mai rar. Tot ca un săpun, însă cu ingrediente dedicate părului este șamponul solid Koala, cu urzică. Am și un deodorant stick pe care îl fac constant, de mulți ani. L-am făcut prima dată pentru mine, pentru a evita aluminiul din antiperspirantele comerciale. Se pare că am nimerit o rețetă foarte bună de prima dată când l-am făcut, astfel că nu i-am mai adus modificări, iar cei care îl folosesc îmi spun că sunt foarte mulțumiți.

840x100
Uneori mai fac balsam pentru buze și, special pentru domnii bărboși, balsam pentru barbă. Urmează și o loțiune pentru domnii care aleg să se bărbierească. De vreo doi ani am început să fac și alifii, însă mă rezum la câteva, de bază. La fel ca și la săpunuri, aș putea să variez foarte mult rețetele, însă nu am energie pentru asta. Știu că sunt oameni mai pregătiți și mai dedicați în domeniul cremelor și alifiilor.

Săpun de casă

    Care sunt paşii pregătirii unui săpun?
În primul rând, aștept momentele în care am chef de săpunărit. Mi-e drag tare să le torn, însă nu-i tot timpul momentul potrivit, iar dacă faci ceva fără chef, nu iese bine.
Încep prin a-mi face ordine în bucătărie!
Verific rețeta, adaptând-o, dacă e nevoie, la cantitatea de săpun pe care vreau să o fac. O notez pe o hârtie pe care o iau cu mine în bucătărie și încep să scot din raft uleiurile, grăsimile și restul de ingrediente pe care le voi folosi pentru săpunul respectiv.
(ei, tot ca și pași premergători pregătirii sunt procurarea grăsimilor și uleiurilor mai speciale, culegerea, uscarea și pregătirea plantelor pe care le folosesc fie ca și ceai, fie ca infuzie în ulei sau ca ingredient adăugat separat în săpun, infuzarea la rece sau la cald a uleiurilor, etc.)
Apoi cântăresc cantitățile potrivite din fiecare tip de ulei sau grăsime, cântăresc apa sau lichidul pe care îl folosesc, îmi pun mănușile pentru a cântări soda caustică. Pun grăsimile din rețeta de bază la topit într-o oală mare, pe bain-marie și merg afară să dizolv soda în lichid. În timp ce soda se răcește un pic iar uleiurile se încălzesc, pun hârtie de copt în formele de lemn pe care mi le-a făcut tatăl meu. De obicei atunci am un moment de răgaz, până când grăsimile și leșia sunt cam de aceeași temperatură. Le amestec cu blenderul, iar la final adaug uleiurile prețioase și alte ingredinete cum ar fi argile, petale de flori, uleiuri esențiale. Torn săpunul în forme, îl las să stea, ca pe borcanele cu gem, izolat bine — am o cutie de polistiren pentru asta — timp de 24 de ore, uneori mai mult. Apoi îl scot din forme și prietenul meu îl taie, îl punem la uscat minim o lună.

Săpun de casă
Ambalăm săpunurile individual în celofan, dacă e un tip cu uleiuri esențiale, pentru a-și păstra parfumul, și le etichetăm. Dacă e vreun săpun nou, concep și eticheta pentru el, însă pentru majoritatea am deja modele de etichete care îmi plac. Le printăm acasă, pe hârtie reciclată. Astfel mă joc cu săpunul de la început până îl văd ambalat în materiale biodegradabile și pot să spun că sunt mulțumită. Mă bucur să înglobez și partea de design în joacă cu săpunurile, fiindu-mi dragă dinainte să mă apuc de săpunărit.
O altă parte la care încep să fiu mai atentă este procurarea ingredientelor pe care nu le pot prepara eu. Chiar am cunoscut un mic producător de lavandă din Stanciova care crește lavanda tot de drag și a început să facă ulei esențial la sacră mică. Abia aștept să folosesc acest ulei local.

Cum ai învăţat să identifici plantele cu proprietăţi vindecătoare, perioadele când este indicat să le culegi? A fost cineva care te-a ajutat, sau te-ai descurcat singură?

Despre plante înveți în continuu. Am câteva cărți, însă resursa principală este internetul și plantele în sine. Știu că plantele cu flori, cum ar fi mușețelul, coada-șoricelului, sânzienele, se culeg până la solstițiul de vară, apoi încep să-și piardă din proprietăți. Gălbenelele le culeg tot timpul cât sunt înflorite în grădina noastră sau a vecinilor. Frunzele le culeg când planta este aproape matură, dar încă în creștere, pentru a beneficia de energia vitală care curge prin ea, un maxim de clorofilă și substanțe nutritive. Apoi mai contează și felul în care sunt uscate, aici încă mai am nevoie să mă organizez, momentan uscătorul e un pic greu accesibil.

Aș mai menționa că, pe lângă internet, care îmi pune la dispoziție foarte multe informații, am și un model, o tânără călătoare prin lume care ne-a vizitat acum ceva timp și care știa enorm despre plante, mi-a povestit cum le folosește, cum le alege, cum le prepară în tincturi și alifii. Îi sunt recunoscătoare că mi-a fost sursă de inspirație.

calendula2014, Săpun de casă

Acum, de la venirea pe lume a fiului tău, probabil că timpul pe care-l dedici săpunăritului a devenit limitat. Chiar şi aşa, ai mai avut totuşi vreme pentru unele experimente. Prin urmare… care e ultimul săpun care s-a născut în atelierul tău?

Cred că singurul experiment pe care l-am făcut de când s-a născut Silviu este un săpun de rufe, cu bicarbonat de sodiu și cu borax. E încă pe raftul de uscare, deși aș putea deja să încep să-l folosesc. Am simțit nevoia să fac un săpun de rufe „curat” pentru hainele lui, dar și ale noastre. Acum văd și eu cum bagă totul în gură, și prefer să nu molfăie substanțe sintetice. În rest, am făcut o alifie cu mușețel, tot pentru el, niște borcănașe cu alifie — mărturii de nuntă pentru niște prieteni și am turnat șamponul solid cu urzică.

workshop-sapun-de-la-irina

Ştiu că produsele tale ajung în toată ţara, ba chiar şi peste hotare. Cum te pot găsi cei care doresc să achiziţioneze cosmetice 100% naturale?

Eu personal trimit doar în țară, prin serviciile Poștei Române, însă prefer ca produsele să fie ridicate personal din Stanciova sau să le trimit prin cineva la Timișoara. Produsele disponibile apar pe blogul meu. În rest, mai tot timpul am acasă câte ceva care nu ajunge pe blog dar care poate fi găsit la noi, la Stanciova.

În această perioadă regândesc metodele de livrare căci cel mai apropiat oficiu poștal este la 12 km de Stanciova, iar mie nu mi-e tot timpul ușor să ajung acolo. Așadar, până găsesc soluția optimă atât pentru mine, cât și pentru cei interesați, le pot recomanda să se aboneze la blog, pentru a primi pe e-mail noutățile.

apa btonic 900x200

Surse poze: Irina

Smaranda Marcu – de formație profesională jurnalist, lucrează, de mai bine de 15 ani, ca PR în sfera serviciilor sociale. Este implicată în campanii umanitare și, de o jumătate de an, a decis să-și schimbe stilul de viață. Citește câte 2-3 cărți simultan (în funcție de starea de spirit) și îi place să experimenteze în bucătărie.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
În lumea cărților, alături de «O carte pe lună»
Cum să reciclezi hainele într-un mod cât mai… sociabil
a 366-a zi a anului

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau