Smaranda
0

Săpunuri pentru trup și suflet

De la săpunul românesc, creat din dragoste pentru România, la săpunuri cu praf de cărbune și cu…. lapte matern

Loredana face săpunuri. Şi nu orice fel de săpunuri, ci dintr-acelea adevărate, naturale, cu proprietăți benefice pentru organism și care nu-ți usucă pielea după două spălări. Chimistă la origine, Loredana Lisca se află, în prezent, în concediu de creștere pentru cel de-al doilea copil, având, așadar, suficient timp la dispoziție pentru a experimenta într-ale săpunăritului. Mai are timp și pentru hobby-uri (realizarea de portrete în creion, realizarea de brățări din pietre semiprețioase, design interior), pentru familia proprie, dar și pentru implicarea în susținerea unor cazuri sociale din satele învecinate. I-am adresat câteva întrebări despre săpunurile ei inedite și, cum răspunsurile m-au fascinat și m-au convins, în mod cert mă voi abona la săpunurile ei, atât pentru mine, cât și pentru prietenii mei.

  • De unde a început pasiunea pentru săpunurile făcute în casă, prin presare la rece?

    De când am văzut pentru prima dată cum arată un săpun natural, pe la diverse târguri, mi-a rămas în minte, apoi am testat şi am sesizat diferenţa faţă de unul din comerţ. Deşi mi s-au părut scumpe, neînţelegând de unde vine preţul mare, aspectul, textura şi mirosurile m-au cucerit. M-am gândit de câţiva ani să fac săpun natural, dar nu am avut timp. Îmi place să îmi fac singură tot felul, de la a cultiva în grădină, la a-mi confecţiona haine şi bijuterii, până la a prepara siropuri, dulceţuri şi multe altele. Chimistă fiind, pentru licenţă am pregătit o reţetă proprie de preparare a plăcilor ceramice, m-am încurajat cu faptul că nu poate să fie prea dificil să fac un săpun. Am ales prepararea la rece după o îndelungă documentare, căci cu asta am început, deoarece ori faci rabat la calitate şi obţii un săpun mai ieftin, care nu conţine chimicalele din comerţ, ori preţuieşti fiecare element din compoziţia săpunului şi îi păstrezi valoarea. Eu am ales să folosesc materiale de cea mai bună calitate, într-un proces la rece, pentru a le păstra proprietăţile. Era şi păcat să fierbi uleiurile presate la rece, decât aşa, mai bine utilizezi uleiuri rafinate. Pasiunea de a crea săpun a venit pe parcurs, am ştiut că asta voi face, ca atare mi-am achiziţionat un sac de 25 kg de hidroxid de sodiu înainte de prepararea primului săpun.

  • Am văzut că încerci să folosești numai ingrediente sănătoase, cu potențial alergen scăzut, hai să le spunem… „prietenoase cu omul”. De unde îți procuri ingredientele și cum reușești ca, în procesul de producție, să păstrezi proprietățile curative ale ingredientelor?

săpunuri de casă bio naturale

Procurarea ingredientelor este destul de dificilă, în condiţiile în care îmi doresc calitate maximă. Anumite uleiuri, presate la rece bine-nţeles, le cumpăr de la producători locali, am încredere mai mare în ei şi încurajez şi piaţa internă, sunt uleiuri pe care le dau şi copiilor mei să le consume. Alte unturi şi uleiuri exotice le cumpăr de la un magazin local cu specific naturist, încă sunt în căutare de furnizor care să vândă la vrac pentru a obţine un preţ mai bun, deoarece sunt foarte scumpe în cantităţi mici. Plantele le-am cumpărat de la cineva care adună din flora sălbatică din zona muntoasă, dar care mai şi cultivă o parte din ele în grădina proprie. Am mai utilizat şi plante din grădina mea, dar în proporţie mică. Abia am găsit o sursă bună, puteam să fac achiziţii de la magazine gen plafar dar şi eu culeg de pe munte plante medicinale pentru familie şi ştiu diferenţa. Laptele de capră îl cumpăr de la un sătean care se îngrijeşte de puţinele capre pe care le are pentru familia sa, dar mai şi vinde o parte din lapte, este un aliment care, de asemene,a se consumă în familie în stare crudă. Untura de porc o am tot de la o rudă care creşte porci pentru familia sa.

Despre uleiurile esenţiale m-am documentat înainte de a mă apuca de săpun, utilizându-le în diverse amestecuri cu alte uleiuri presate la rece, după anumite reţete – şi acestea create de mine – pentru anumite scopuri gen: ulei pentru masaj, ulei cu proprietăţi de vindecare a rănilor şi înţepăturilor de insecte, ulei pentru stimularea circulaţiei periferice, etc. Revenind la uleiurile esenţiale, am descoperit că anumite surse nu sunt chiar de încredere, ele necesitând a furniza anumite informaţii pe etichetă pentru a şti că sursa este bună.

Prin prepararea la rece a săpunului, ingredientele nu au cum să piardă din proprietăţi, totuşi sunt anumite aspecte de care trebuie să se ţină cont la adăugarea hidroxidului în lichid de exemplu, deoarece apare o reacţie exotermă (cu degajare de căldură). În cazul în care utilizez lapte de capră crud, sucuri crude din fructe sau din plante, le congelez înainte, prin congelare se menţin mai bine decât prin încălzire. De asemenea, mai sunt şi alte trucuri care pot preveni încălzirea peste patruzeci de grade.

  • Ce fel de combinații ai încercat și cum îți vin ideile?

Reţetele le creez eu pe baza unei documentări zic eu bune înainte, sunt mulţi parametri de care trebuie să se ţină cont pentru o reţetă reuşită, căci şi la prepararea săpunului poţi să ai surprize în necunoştinţă de cauză. Aşadar, îmi aleg componentele pe baza proprietăţilor lor, dar şi ţinând cont de toţi factorii. De idei nu duc lipsă, este fascinant ca de la o imagine din minte să ajungi la un fapt real. Cu săpunurile e ca şi cu artă, mergi în ce direcţie vrei. Combinaţiile pe care le-am încercat ştiam că vor ieşi bine respectând regulile de bază. Am căutat ca ingredientele să aibe anumite proprietăţi şi le-am selectat în funcţie de proprietăţile lor în acea direcţie.

  • Am văzut că printre săpunurile pe care le-ai conceput, până în prezent, se numără câteva inedite. Vorbesc despre săpunul cu praf de cărbune, despre săpunul tradiţional românesc și despre săpunul cu lapte matern. Spune-ne, te rog, câteva cuvinte despre fiecare dintre ele.

Am să încep prin a declara că la baza acestor reţete inedite stă munca multor oameni cu experienţă şi cu drag de împărtăşit, căci din roadele lor am cules şi mi-am adus şi eu contribuţia. Deci sunt recunoscătoare tuturor pentru munca depusă (mă refer la nivel general), pentru informaţiile oferite nu doar din domeniul săpunăritului.

Adăugarea prafului de cărbune este o idee preluată, în încercarea de a schimba culoarea săpunului în mod natural, căci nu fac rabat de la acest natural.

săpunuri bio naturale tradiționale

Săpunul cu lapte matern, este ceva nou pe acest domeniu, gândul de a-l utiliza mi-a venit căutând cele mai bune ingrediente pentru o piele cu dermatita atopică a copiilor foarte mici şi nu numai, căci în jurul nostru sunt, din păcate, tot mai mulţi suferinzi de această boală cronică de piele. Fiul meu cel mare a avut această problemă şi nu pot uita câte cosmetice am cumpărat şi am testat pe pielea lui, majoritatea fiindu-i dăunătoare. Cu această dorinţă de a mai alina suferinţele copilaşilor (mâncărimi şi usturimi în special), am pornit în căutarea reţetei favorabile. Am preferat ca în compoziţia săpunului, în loc de apă sau ceai, care trebuia şi fiert, să adaug cel mai scump aliment pentru un pui de om. Este poate o idee controversată, cunosc diferite opinii legat de acest aspect, dar mai cunosc şi disperarea unei mame care îşi doreşte copilul sănătos şi care caută un săpun care să nu-i mai usuce pielea copilului, să-i provoace alergii, dar care să şi ajute la vindecare sau ameliorare.

Săpunul românesc este un săpun creat din dragoste pentru această ţară pe care am ales să nu o părăsesc. Am încredere că plantele crescute în mediul sălbatic sau cât mai natural, pe acest pământ românesc, sunt de o valoare inestimabilă. Doresc, prin acest săpun să arăt oamenilor că nu dau o valoare mai mare ingredientelor exotice şi că tot ce conţine acest săpun este aur curat pentru sănătatea noastră. Uleiurile presate la rece utilizate sunt de provenienţa românească, consider că este de datoria noastră să încurajăm producţia şi piaţa internă. Săpunul mai are legătură şi cu tradiţiile noastre şi cu sfaturile bune din bătrâni, pe care la rândul nostrum, suntem datori să le ducem mai departe.

  • Am văzut că ai pregătit chiar și niște săpunuri cu modele tematice de iarnă, potrivite pentru Crăciun. Ce alte combinații mai pregătești pentru viitorul apropiat?

Motivele cu specific de sărbătoare, din săpun, sper să aducă un zâmbet utilizatorilor în preajma Crăciunului. Am în plan să potrivesc proporţiile ingredientelor pentru un viitor săpun destinat adulţilor cu probleme dermatologice, aici pot adăuga plante cu efecte mai puternice dar care pot fi alergene pentru pielea unui copilaş. Mai am în gând să creez şi săpunul tip şampon, de asemenea mai multe tipuri, în funcţie de problemele scalpului. Observ că oamenii în general sunt impresionaţi mult de aspect, lăsând mai la urma ingredientele calitative, aşadar, am în plan să mă specializez şi pe aspectul săpunului, deci urmează noi investiţii.

  • Care este săpunul tău preferat?

Se zice că tot ce faci tu cu mâna ta e bine făcut. Săpunul preferat este cel complex, cu ingrediente preţioase, cred că cel cu lapte matern pe primul loc şi pe al doilea cel românesc.

  • Cum te pot găsi cei care doresc să afle mai multe despre săpunurile pe care le creezi?

În faza în care sunt acum, doresc să păstrez un echilibru între a prepara şi a vinde, mai mult mă concentrez pe reţete, pregătire continuă şi mai puţin pe vânzări. Deşi nu mi-am făcut timp să distribui albumul cu săpunuri făcute în casa de pe pagina personală de Facebook, cumpărători sunt, nu îmi fac griji. Ce îmi doresc eu şi sper să reuşesc, este ca săpunul preparat de mine să fie ca o carte de vizită şi prin el să vină clienţii la mine şi nu să-i caut eu, atunci voi şti că am făcut o treabă bună. Până la urmă, un săpun e doar un săpun care spală, dar totuşi, pentru cei care au nevoi speciale, un săpun nu e doar un săpun oarecare; pe aceşti oameni doresc să îi ajut şi să le ofer o alternativă, un săpun gen adjuvant.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Cărțile senzoriale – un univers colorat și plin de surprize pentru cei mici
Pe-un fir de ață…
Prevenția – principalul aliat în lupta împotriva cancerului la sân

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau