Colaboratori, Giorgia, Pentru suflet
0

Scorțișoara de sezon

Este deja în aer. Simți? Da, se simte mirosul sărbătorilor de iarnă care se apropie cu pași rapizi. Se simte agitația și miros de mirodenii, miros de murături și cozonac. Să nu uităm marzipanul, turta dulce… sau simplul miros al iernii.

Mă gândeam ce aș putea să vă povestesc de această dată. Îmi pregăteam o cană de ciocolată caldă, iar scoțând din borcan un baton de scorțișoară m-a lovit inspirația. Am adăugat lângă ciocolata caldă și trei biscuiți cu scorțișoară. În timp ce mă întorceam la biroul plin de acte și facturi, târându-mi leneș papuceii roz și pufoși, mi-am dat seama că primul lucru care ne vine în minte atunci când dicutăm de sezonul rece este chiar scorțișoara.

lebkuchen_and_cinnamon_192908
Mi-am propus să las, măcar pentru o oră, toate treburile administrative și am savurat din plin prima linguriță de ciocolată. M-am lăsat dusă de val și de mirosul de scorțișoară și mi-am amintit cât de mare era agitația acasă în această perioadă: începea curățenia de iarnă, listele cu potențiale prăjituri pentru Crăciun, se aduceau în cameră Crăciunițele și pregăteam adresele petru vederile ce urmează a fi trimise rudelor din țară sau din lumea largă. Toate acestea având pe fundal colinde, care încep a fi ascultate exact cu o lună înainte de Crăciun. Adică astăzi.

Mirosul de scorțișoară parcă se juca cu mintea mea, căci îmi reînvia o groază de amintiri minunate. Nu degeaba se spune că mirosul declanșează în cele mai multe cazuri procesul de reamintire. Și nu degeaba se spune că sorțișoara stimulează memoria. Dar, ce ar trebui să știm noi despre scorțișoară?

În primul rând ar trebui să știm că nu provine de la Polul Nord, de la Moș Crăciun, ci din India și Asia de S-E. Scorțișoara este de fapt scoarța unui arbust numit Cinnamomum verum și poate fi regăsită sub formă de băț sau pulbere, chiar ulei. Cea mai cunoscută „specie” este scorțișoara de Ceylon provenită din Sri Lanka.

La nivel mondial, 91% din cantitatea de scorțișoară provine din Sri Lanka, iar restul de 9% din India, China și Vietnam.

cinnamon_clove_and_orange_192929Scorțișoara pe lângă caracterul exotic pe care îl aduce are și o serie de proprietăți care a făcut-o celebră încă din vremurile vechi. Legendele spun că încă din Evul Mediu aceasta era pusă în orice mâncare fie ea dulce sau sărată. Aceasta pentru că mirodeia era cunoscută ca având proprietăți de încetinire a îmbătrânirii. Adevărat sau nu, asta nu știe nimeni să ne spună, încă! Cu toate acestea se cunoaște rolul acesteia în stimularea sistemului imunitar și se cunoaște faptul că este bogată în antioxidanți. Ca nutrienți s-au identificat: proteine, fibre și vitamin A și C. Scorțișoara este o sursă bogată în magneziu, fier, sodiu, potasiu, calciu, de aici și statusul acesteia de energizant (stimulează și circulația sangvină și combate oboseala).

Utimele studii realizate de cercetătorii americani demonstrează potențialul scorțișoarei de a combate diabetul de gradul doi, însă studiile nu pot afirma 100% că aceasta poate vindeca afecțiunea. Așa cum nu se poate spune nici măcar în proporție de 0,1% că scorțișoara poate elimina cancerul. Deocamdată aceasta rămâne doar o legend urbană.

Indiferent de modul în care este consumată, scorțișoara are numai efecte benefice, foarte rar apărând efecte negative. Consumată în cantități mari aceasta poate irita mucoasa bucală și produce alergii.

Cu părere de rău mă uit în cană și văd că mi s-a terminat porția de ciocolată, iar biscuiții nu mai sunt de mult, au rămas câteva zgure în farfurie. Înseamnă că pauza mea s-a terminat, batonul de scorțișoară se odihnește ademenitor în cana goală, iar gândul îmi zboară la aerul rece de iană, la imaginea vâscului legat cu panglică roșie… oh, dragă scorțișoară, ce iluzii năstrușnice îmi provoci!

 

Photo credits: all-free-download.com

Giorgia Harasim – Crede în minimalism și în bucuria lucrurilor simple. Se ocupă cu PR & marketing, ar citi cât e ziua  (și noapte) de lungă și face activități de voluntariat de când se știe pe lume. Din când în când se  refugiază în tango și dorește să se apuce, mai serios, de yoga. O mai găsiți pedesprecub și la cartepeluna. Ultima ei provocare: Nordic Walking Timișoara.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Vorbește cu corpul tău! … și el te va asculta
Energie dimineata
Trezitul de dimineață – 8 soluții mai neobișnuite, testate
4 lucruri învățate pe vrute, pe nevrute din călătorit

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau