Din Laborator Adunate, Uncategorized
0

Sindromul premenstrual PMS

Alimentația benefică în cazul PMS.

Există multe femei care sunt afectate de sindromul premenstrual.
Dar cum se manifestă?

Unele femei, indiferent de vărstă, suferă înaintea apariției perioadei menstruației de PMS (sindrom premenstrual). Această predispoziție se instalează cam în fiecare lună, cu cel puțin zece zile sau doar cu puțin timp înaintea începerii menstruației. Apar stări care duc la dureri fizice dar și la un disconfort sau irascibilitate psihică.

Cum sa ținem PMS sub controlpms 3

Cu toate că problemele sau disconfortul nu ar trebui să fie de lungă durată, acestea reușesc să își pună amprenta pe viața de zi cu zi și să contribuie la starea generală mai dificilă. Sindromul premenstrual are la bază schimbările hormonale. În a doua parte a perioadei menstruale are loc o diminuare a secreției de estrogen, în timp ce nivelul progesteronului din organism crește considerabil. Aceste schimbări care apar în organism contribuie la o stare generală de disconfort fizic și psihic.

Apar stări precum agresivitatea, depresia, irascibilitatea, oboseala, nevoia de a consuma dulciuri în exces, dureri de cap, de stomac dar și de spate. Alte simptome posibile ar fi durerile la nivelul pieptului, probleme cu digestia   (balonare) dar și dereglări ale somnului.

Multe femei nu au de ce să se îngrijoreze deoarece nu sunt afectate deloc de acest sindrom și cunosc stările de disconfort care pot apărea doar din auzite. La unele femei apar doar căteva episoade, care însă nu sunt severe.

Sindromul premenstrual este influențat în mod deosebit de modul de viață al fiecărei persoane. Aceasta poate fi una din cauzele pentru care unele femei nu sunt deloc afectate. Efectele PMS sunt influențate de stres, de consumul de nicotină, de lipsa de mișcare dar și de alimentația deficitară. Partea bună o constituie faptul că sindromul premenstrual poate fi combătut chiar și fără medicamentație. Alimentația corectă este primul lucru la care ar trebuie să apelăm.

Este important să ne hrănim corespunzător chiar înaintea instalării menstruației lunare.
Urmează căteva exemple la care am putea apela pentru a ne ușura viața.

1) Consumul de Calciu

Calciul este extrem de important pentru organism deoarece ajută la îndeplinirea anumitor funcții. Ajută la buna funcționare hormonală dar are și rolul de a echilibra activitatea diferitelor enzimi. Consumul de alimente cu un conținut bogat în calciu ajută organismul să combată, de exemplu, apariția durerilor în piept; are efecte benefice asupra circulației la nivelul picioarelor dar este în același timp un antidepresiv. Alimente bogate în calciu sunt semințele de susan și de floarea-soarelui, fasolea, spanacul, alunele, roșiile, etc.. Podusele de origine animală cu un conținut ridicat de calciu: cașcaval, lapte, ouă.

2) Consumul de Magneziu

Femeile care se resimt în perioada menstruației și au dureri la nivelul pieptului ar trebui să acorde o atenție deosebită consumului de magneziu, deoarece ajută la echilibrarea hormonală . Este extrem de benefic doarece scade frecvența stărilor de irascibilitate, dar în același timp ajută femeile să nu se îngrașe în această perioadă. Predispoziția de a lua în greutate crește la femei în perioada menstruației! Alimentele cu un conținut ridicat de magneziu sunt: diversele produse din soia, migdalele,alunele, păinea din grîu integral, bananele, spanacul, cartoful,ananasul,avocado, fasolea, mazărea, portocalele, smochinele.

pms 5

3) Vitamina E

Vitamina E are efect anticancerigen, ajută la combaterea infecțiilor și protejează sistemul neurologic. În timpul menstruației ajută la diminuarea efectelor și simptomelor sindromului premenstrual. Este indicat consumul de ulei de măsline sau de floarea-soarelui deoarece sunt o sursă formidabilă de vitamina E. Alte alimente bogate în vitamine E sunt fasolea, morcovul dar și roșiile.

pms 7

4) Vitamine B6

Vitamina B6 ajută la vindecarea edemului( acumulare excesivă de lichid seros în spațiile intercelulare ale organelor sau țesutului) dar și la reducerea retenției de apă, iar în combinație cu magneziul poate echilibra activitatea hormonală. Vitamina B6 influențează pozitiv serotonina (denumită și „ hormonul fericirii”) care este întălnită în medicamentele antidepresive. Serotonina ajută la revigorarea fizică dar în special psihică. Dintre alimentele bogate în vitamina B6 menționăm bananele, varza, mazărea, peștele( ton, somon, cod), ardeiul gras/ardeiul roșu, fisticul, cartofii, usturoiul. Nu este indicat ca alimentele să fie gătite excesiv pentru a nu distruge vitaminele.

 

runners bw RE 900 buton

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Conceptul HACCP
Intoleranță la fructoză (I)
Dieta nu da rezultate? 12 greșeli pe care le faci

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau