Colaboratori, Giorgia, Pentru suflet
0

Sinuciderea socială sau voluntari în armata LIKEărilor

Zilele acestea mergeam agale prin centrul orașului. La un moment dat m-am așezat pe-o bancă și am început să admir peisajul aglomerat. Văd o față cunoscută trecând pe lângă mine. Zâmbesc și salut. Individa se crispează și schimbă direcția privirii. Mă gândeam că am ceva pe față. Știam clar că o cunosc pe acea femeie. Ne dădeam LIKE pe Facebook.

Mă ridic de pe bancă, prind primul tramvai și caut o bară de care să mă țin. În fața mea- un individ cu căștile în urechi și cu smartphone-ul sub nas. Îl recunosc, îi știu și numele. Ridică privirea, mă vede, îi zâmbesc și îl salut. Individul face ochii mari, apoi se încruntă și bagă nasul înapoi  în ecranul smartphone-ului. Mă gândeam că am ceva între dinți. Știam clar că îl cunosc pe acel bărbat. Ne dădeam LIKE pe Facebook.

Mi-a trebuit câteva zile să stau și să rumeg situația, căci nu era prima dată când pățeam așa ceva. Refuzam să accept faptul că, mai nou, ce se întâmplă pe Facebook rămâne pe Facebook. Până și prieteniile.

Nici nu știm noi câte prietenii s-au legat și dezlegat pe FB, însă un lucru este clar: conceptul de sinuciderea socială e un fenomen ce are la bază o barieră virtuală care elimină nevoia unei conexiuni reale.

DupaUreche_facebook

Sinuciderea socială o pot include în categoria bolilor omului modern. Îmbină urme de paranoia generate de funcția follow pusă la dispoziție de cea mai mare rețea de socializare din lume (de aici nevoia obsesivă de a fi văzut în locurile cele mai cool, asta ca să puște cu ultimele check-in-uri), cu umbre de schizofrenie alimentate de postările care încarcă feed-ul cu informații care mai de care mai halucinante și îmbietoare pentru temperamentele bipolare (susținem o cauză sau promovăm un stil de viață, dar doar virtual, că în viața de zi cu zi suntem incapabili să mișcăm un deget pentru a face ceva practic în acel sens).

Din ce în ce mai des preferăm să mimăm o viață pe care nu o avem, totul de dragul unor LIKE-uri care nu ne țin nici de foame nici de sete. Cel puțin, nu tuturor. Preferăm să trimitem poze cu flori, luate de pe Google, tuturor necunoscuților atunci când Facebook ne anunță că e ziua lor și e de bun simț să le dăm un mesaj de „Happy Bday!” dacă tot suntem friends cu ei. Ne verificăm telefonul când stăm pe budă să vedem care e reach-ul ultimului video share-uit.

Dupa Ureche_sinucidere sociala

Avem puchini la ochi, dar ne-a intrat o notificare așa că automat întindem mână către telefonul postat la 10 cm de pernă, veficăm, comentăm și rămânem agățați pe FB. Vedem un câine cum e bătut de un cretin cu bâta de baseball, dar noi filmăm, o urcăm pe Facebook și scriem solemn „Spune nu violenței! Sunt și ele suflete!”.

Share-uim postări despre cancerul la sân și poze cu femei-exemplu, dar noi nu am pășit în veci într-o clinică pentru a ne face un control la sâni. Spunem că ne implicăm în combaterea violenței domestice, căci urmărim pe Facebook pagina unor feministe, dar asta rămâne pe social media, căci atunci când vecinu` de la patru își învinețește soția ne dârdâie curu` și nu sunam la poliție pentru a semnala cazul. Dar noi ne implicăm social, suntem voluntari în armata LIKE-ărilor și shimbăm lumea cu 1 share!

Meseria mea presupune ca telefonul să îmi fie lipit de mână. Atunci când lucrezi în marketing și relații publice cu greu te desparți de rețelele de socializare. Asta nu înseamnă că îmi duc viața în mediul online, nu înseamnă că oamenii pe care îi am ca prieteni pe Facebook vreau să îi am doar ca public și să nu fructific relaționarea în mediul real. Este absurd să ne rezumăm la o interacțiune articificială doar de dragul unui reach mai mare.

Nu mă poziționez împotriva rețelelor de socializare, au rolul lor în networking, diseminarea informației,  promovarea cauzelor sau prezentarea unor probleme reale. Mă manifest împotriva superficialității.

Dacă nu vrei să mă saluți pe stradă, de ce mama naibii mi-ai dat Add Friend? Sunt mai interesantă în mediul virtual decât în cel real? Dacă mi-ai dat o inimioară la ultima poză cu mine uitându-mă visătoare în neant, de ce nu mă poți saluta în tramvai? Sunt același om și acolo și aici. Pe bune că nu sufăr de tulburări de personalitate, m-am testat.

Acum te întrebi: „ce dumnezeu mai are și frustrata asta?”.  Nu mă manifest din frustrare, nu duc lipsă de cafele băute alături de oameni dragi și nici de discuții care să îmi stimuleze neuronii. Mă manifest ca urmare a conștientizării unui fapt extrem de trist: ajungem să ne fie mai ușor să comunicăm cu cei din jur folosind mediul virtual decât cel real.

Dupa Ureche_likeări

Ieri am participat la o conferință dedicată femeilor în afaceri, iar după eveniment am ajuns să cunosc personal o domnișoară pe care o aveam de ceva timp în lista de prieteni. Am aflat că lucrează la licență, că e timidă foc și că i-a plăcut tare mult discuția. Azi dimineață mi-a lăsat un mesaj pe Facebook în care îmi spunea, printre altele, așa: „M-am bucurat să pot asocia profilul de facebook cu o persoană atat de caldă. Mulțumesc! Plănuiesc să ajung și la O carte pe lună. Astfel, sper să ne reîntâlnim.”

Îți mulțumesc pentru frumoasa lecție pe care mi-ai dat-o și care s-a manifestat practic în acest articol care m-a făcut să mă gândesc la modul în care și eu, involuntar, mă sinucid social.

Surse foto: pixabay.com

 

Giorgia Harasim – Crede în minimalism și în bucuria lucrurilor simple. Se ocupă cu PR & marketing, ar citi cât e ziua  (și noapte) de lungă și face activități de voluntariat de când se știe pe lume. Din când în când se  refugiază în tango.  Ultima ei provocare: să se apuce, mai serios, de yoga. O mai găsiți și la cartepeluna.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
În lumea cărților, alături de «O carte pe lună»
Masajul- terapie pentru trup şi linişte pentru suflet
Gânduri despre voluntariat și antreprenoriat – pentru o viață mai sănătoasă

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau