Colaboratori, Fitness & wellness, Smaranda
0

Sportul practicat aiurea îți poate distruge sănătatea!

Scriam, zilele trecute, despre cum am început să merg la sală, la fitness mai exact, și cum am reușit să transform ceva ce inițial părea o corvoadă într-un soi de dependență plăcută. Spun dependență pentru că am ajuns să merg la sport de 5-6 ori/săptămână, iar când mi se întâmplă să ”chiulesc”, dintr-un motiv sau altul, simt imediat lipsa. Îmi lipsește atmosfera ușor agitată de acolo, mirosul aparatelor, chipurile oamenilor pe care m-am obișnuit să-i întâlnesc aproape zilnic…

banner B! red buton 2

… Şi mi-am amintit momentele când am ales să merg la World Class Timișoara, în ciuda unui cor destul de mare de voci din jurul meu, care-mi spuneau că am ales o sală de fițe, că pot face sport și în săli mai mici, de cartier, unde prețurile ar fi fost mai mici (în opinia lor). Deși, onest vorbind și fără să fac reclamă gratuită nimănui, prețul plătit pentru un abonament anual face ca tariful lunar să fie printre cele mai mici din oraș, iar condițiile de antrenament și de igienă sunt…. the best. A trecut o jumătate de an de la alegerea făcută și, făcând o trecere în revistă a încercărilor mele de a face sport din ultimii ani, am ajuns la o concluzie care poate suna ciudat pentru mulți: „Sportul practicat aiurea îți poate distruge sănătatea!”

Să detaliez, pentru a mă face înțeleasă. Şi de această dată vorbesc tot din experiență personală și voi face tot posibilul doar să descriu, fără a eticheta:

La vreun an după venirea pe lume a copilului meu, am ales o sală de sport mică, aproape de casă, improvizată într-un garaj mai măricel. Preț bun, condiții de igienă nu tocmai ok, dar, cum era la 5 minute de casă, nu eram foarte stresată, căci dușul îl făceam acasă. Dotarea – destul de slabă: vreo 7 aparate, majoritatea pentru lucrat brațele, plus o bandă și 2 biciclete. Cum de felul meu eram o fire „statică”, mi-a convenit faptul că sportul ales era…. static, însă nu am fost tocmai încântată când am văzut că nu primesc nici un feed back referitor la cum ar trebui folosite aparatele, în ce ordine ar trebui lucrați mușchii, etc. Nu era nici un antrenor, nici un personal specializat care să ofere un sfat clienților…. așa că am renunțat după vreo două luni, mai ales că rezultatele nu erau satisfăcătoare.

5242124138_a58f2b322b_b RS banner 860x100 buton

A mai trecut ceva timp și am trecut la next level: un fel de aerobic, asemănător cu ceea ce făceam la orele de sport în școală, într-o sală care nu avea nimic în comun cu ceea ce ar trebui să fie o sală de sport: pe jos – ciment, vestiarul – improvizat, dușuri – lipsă, antrenor – amator și, cum era vară, te simțeai ca la saună din cauza lipsei sistemului de ventilație. Prețul însă era destul de mic, iar locația – din nou, aproape de casă. Era însă destul de frustrant faptul că eu, care eram și atunci supraponderală, trebuia să fac exact aceleași exerciții ca și celelate cliente. Nu contau vârsta, greutatea sau problemele de sănătate. După vreo 4 ședințe de țopăială mă dureau încheieturile de nu mai știam de mine…. abia ajungeam acasă cu gândul să aterizez în pat. Nu vorbim despre banala febră musculară, ci despre dureri de articulații, despre care am aflat, recent, de la antrenorul cu care lucrez, că sunt un semn că ceea ce faci e greșit. Masochismul meu m-a dus până la vreo 10-12 ședințe, după care am renunțat, plecând de acolo aproximativ cu același număr de kilograme cu care mă dusesem. A urmat un scurt intermezzo cu zumba, încheiat însă rapid, dat fiind că nu reușeam să mă prind de pași și de ritmul lor.

Am decis, apoi, să fac sport…. pe gratis: cu o prietenă, să urcăm și să coborâm scări. Ne-a lovit voinicia din prima și am urcat/coborât 30 de etaje. A doua zi ne durea tot corpul așa că, slavă Domnului, am renunțat….. altfel cred că mi-aș fi zăpăcit genunchii serios.

large_image_304

Pasul următor a fost World Class Timișoara – în două reprize: prima, având-o ca antrenor pe Laura (apoi sala s-a închis pentru o perioadă), iar apoi, după redeschidere – cu Petre pe post de antrenor personal. Şi da, de data aceasta rezultatele se văd! Cum spuneam, nu fac reclamă gratuită nimănui, nu asta e intenția mea, dar pot să recomand ceea ce aș putea numi un model de bună practică. Spun asta pentru că aici a fost singurul loc în care am simțit că se lucrează ca la carte: am completat o fișă cu toate informațiile relevante, cu accent pe aspecte legate de starea de sănătate, cântărire cu evidențierea masei musculare, a apei și a cantității de grăsime din corp, test de efort. La fel a fost și când mi-am completat profilul în aplicația Lifemode… Iar apoi….. bicicletă cât cuprinde. Chiar dacă la început m-a lovit o mare frustrare, am înțeles că starea mea fizică, de la acel moment, nu-mi permitea să fac altceva, că era important să-mi întăresc musculatura și să-mi învăț corpul cu efortul, iar abia apoi puteam trece la exerciții noi. Am apreciat onestitatea antrenorilor de aici, care nu te ajută să te îmbeți cu apă rece și nu-ți promit stelele de pe cer, respectiv că te transformă în fotomodel peste noapte. Lecția cea mai importantă a avut ca subiect…. timpul: este nevoie de timp pentru a repara greșelile făcute în ani (în cazul meu kilogramele în exces), la fel cum este nevoie de timp pentru ca ”ansamblul” minte-corp să se obișnuiască cu noile repere, adică cu noua greutate. Am înțeles că grăbirea procesului, prin exerciții nepotrivite sau prin antrenament în exces, poate veni la pachet cu multe probleme de sănătate, că fiecare exercițiu are rolul, locul și timpul său. M-au ajutat mai mulți din echipa World Class Timișoara: Petre, Cornelia, Bogdan, Mădălina și ceilalți cărora nu pot decât să le mulțumesc.

large_image_303

Așa că nu pot da decât un singur sfat celor ce decid să facă acel pas decisiv și să iasă din viața sedentară: alegeți o sală care are personal calificat…. pe bune și, cel puțin la început, optați pentru un antrenor personal, chiar dacă este o cheltuială în plus. Sunt bani investiți în voi, în propria voastră sănătate și stare de bine și credeți-mă că merită! Altfel, în timp, riscați să cheltuiți mult mai mult pe ședințe de fizioterapie  care să repare răul făcut de voi înșivă…

840x100

Photo Credits: Pablo TorresCosta, WorldClass Timisoara, Edson Hong

Smaranda Marcu – de formație profesională jurnalist, lucrează, de mai bine de 15 ani, ca PR în sfera serviciilor sociale. Este implicată în campanii umanitare și, de o jumătate de an, a decis să-și schimbe stilul de viață. Citește câte 2-3 cărți simultan (în funcție de starea de spirit) și îi place să experimenteze în bucătărie.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
6 trucuri pentru a slabi sănătos
Bagajul mic la drumul mare
Acces la o nutriție sănătoasă pentru elevii din România

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau