Stil de viata activ
Fitness & wellness
0

Stil de viata activ și secrete sănătoase

Ramona e ceea ce se cheamă un globetrotter cu stil de viata activ, cel puțin spus. Nu pe jos, dar în 9 ani a străbătut 12 ţări şi culturi diferite, printre care Australia şi Grecia, Italia şi Turcia, Anglia şi Tunisia, unde a lucrat, studiat, călătorit şi locuit. Îşi doreşte să-şi transforme toate experienţele interculturale într-o carieră care să o împlinească sufleteşte fiindcă le e de ajutor altora, în vreme ce-şi satisface şi ei nevoia constantă de noutate şi interacţiune cu oamenii. Educaţia ar fi domeniul în care ar vrea să facă toate astea, însă visează la un mediu educaţional diferit de cel prin care am trecut noi, în România (cu tocit şi memorat de citate, definiţii şi formule). Tipul de sistem educativ din care vrea să facă parte e cel în care ţi se dau uneltele, dar eşti lăsat să construieşti liber – singur sau în echipă, în care eşti încurajat să pui întrebări şi să dezbaţi şi care te face să simţi că vrei să înveţi, nu că trebuie să înveţi.

B banner 860x100

Cu toate că îi ştie toate lipsurile, România a rămas ACASĂ – punctul de reper şi locul unde îşi încarcă bateriile cu adevărat, ca apoi să plece iar în căutarea exerienţelor noi şi a dezvoltării personale postivite pentru un stil de viata activ ca al ei. Având o viaţă în care multe lucruri se schimbă radical de la un interval la altul, ea a învăţat să-şi menţină echilibrul fizic şi mental păstrând o anumită rutină.

Dietă și sănătate

„Îmi încep ziua cu un duş!”, îşi dezvăluie ea secretul trezitului de dimineaţă, devreme, cu forţe proaspete, după nu mai mult de 6, 7 ore de somn. Cafeaua pe care o bea altă dată a fost înlocuită cu cafea de cicoare, despre care a descoperit avantajul că nu reţine apa în organism la fel de mult. Retenţia de apă o preocupă fiindcă are foarte mare grijă să nu se îngraşe chiar și dacă are un stil de viata activ. Acum are 30 de ani, dar de peste 15 ani îşi monitorizează atent greutatea şi tot ce mănâncă fiindcă în adolescenţă i-a fost diagnosticată o dereglare a tiroidei, care o face predispusă la îngrăşare. De-a lungul timpului a ţinut tot felul de diete, inclusiv Dukan, pe care nu îi e greu să o urmeze, fiindcă seamănă mult cu stilul de alimentaţie pe care oricum îl avea deja format.

Alimentele pot fi medicamentele minune de care avem nevoie.

Dimineaţa bea un pahar mare de apă la temperatura camerei , adesea combinată cu o jumătate de lămâie stoarsă, iar în partea a doua a zilei şi seara bea ceai verde, care are efect diuretic. Nu îi lipseşte niciodată scorţişoara, care arde grăsimile din organism. „Pun scorţişoară în cafea, în iaurt, în terciul de fulgi de ovăz, în salata de fructe”. În loc de zahăr, foloseşte un îndulcitor lichid din ştevie, iar tumericul (considerat şi antibiotic natural) e un alt ingredient minune pe care Ramona l-a inclus în rutină, folosindu-l în mâncăruri calde, gătite, de la supe la tocane. Alimentaţia ei se bazează pe multe legume, evită lactatele grase (caşcaval sau smântână), dar mănâncă foarte mult iaurt slab, adesea amestecat cu o linguriţă de seminţe de in sau de fulgi de cereale, care sunt hrănitoare şi ajută la digestie. Dintre cărnuri mânâncă pui, peşte şi fructe de mare (carnea de porc sau de vită nici nu-i place). Produsele de patiserie sunt singurul lucru la care i-a fost greu să renunţe. Nu ciocolata sau dulciurile, ci foietajele şi covrigii sunt plăcerea ei vinovată, de la care trebuie să se abţină fiindcă îngraşă deși are un stil de viata activ.

Stil de viata activ
Photo: Flickr User michelle @TMS

Tot călătorind, Ramona a constatat că seminţele sunt cel mai bun tovarăş de drum. Migdale, caju, fistic (sau orice alte seminţe) au multiple avantaje pentru cei care călătoresc: sunt gustări sănătoase, care te ţin departe de tentaţia de a-ţi lua ceva fast-food, sunt săţioase şi îţi potolesc mult timp foamea, îţi dau ceva de făcut pentru o bună bucată de vreme, dacă ai de aşteptat în aeroport, spre exemplu.

Mind Body Green (http://www.mindbodygreen.com), Prevention Magazine (http://www.prevention.com/) şi site-ul susţinut de Alisa Vitti (http://www.floliving.com/) sunt printre sursele de informare ale Ramonei referitor la un stil de viata activ și sănătos. Ramona încearcă de mult timp să găsească soluţii naturale pentru problemele ei de sănătate, în loc să ia medicamente, care, de altfel, nu au avut un efect remarcabil. Alisa Vitti a ajuns să scrie o carte („Woman Code”) despre soluţiile găsite la problemele de sănătate pe care le avea (de la acnee la exces de greutate şi depresie – toate simptome ale ovarelor polichistice, nediagnosticate). Concluzia principală a lui Vitti e că alimentele pot fi medicamentele minune de care avem nevoie. O concluzie la care a ajuns şi Ramona şi nu doar când vine vorba de hrană, ci şi de îngrijirea cosmetică. Pentru că are tenul şi părul uscat, ea foloseşte ulei de argan drept hidratare, în locul cremelor de faţă sau al măştilor capilare. Uleiul de argan, numit şi „elixir al tinereţii”, menţine elasticitatea pielii, deci e bun şi ca antirid.

Stil de viata activ
Photo: Flickr User Martin Kenny

Stil de viata

Cu toate că se plimbă destul de mult faţă de alţi oameni, jobul ei e tot unul sedentar, fiind legat de laptop, cum e în cazul multora. Din fericire, are un birou reglabil, de la care poate lucra şi de pe scaun şi din picioare aşa că alternează aceste două poziţii, pentru a nu înţepeni în timpul zilei de lucru. „Sunt mult mai eficientă dacă am program încărcat, fiindcă atunci încerc să termin mult mai repede fiecare sarcină pe care o am de făcut. Dacă am doar o singură chestie de făcut, e posibil să mă lungesc mult mai mult decât e cazul. Aşa că, de obicei, încerc să-mi fac un program încărcat fiindcă aşa mă simt bine”, mărturiseşte ea despre acest stil de viata activ.

Schimbările de ritm îi dau ocazia să revină cu forţe proaspete asupra fiecărui proiect

Să nu ne temem nici de deadline-uri, nici de multitasking. Pot fi foarte utile, dacă ştii cum să le iei şi să le faci să lucreze pentru tine, nu contra ta. „După ce am experimentat cu tot felul de variante, am realizat că dacă am un termen limită, îl voi respecta dacă îmi dau eu mie un deadline mai devreme de deadline-ul oficial, cu o zi-două înainte sau cu o oră înainte, depinde cât de mare e proiectul.  Aşa mi se pare un pic mai safe să chiar reuşesc să respect deadlineul”, explică ea. În plus, multitaskingul, hulit de unii pentru că ar genera o lipsă de concentrare, i se potriveşte Ramonei, care preferă să lucreze pentru câte un interval mai scurt la mai multe proiecte, decât să se îngroape într-unul singur pentru o lungă perioadă şi să-şi piardă perspectiva şi creativitatea. Schimbările de ritm îi dau ocazia să revină cu forţe proaspete asupra fiecărui proiect și să mențină un stil de viata activ.

Stil de viata activ
Photo: Flickr User Alle

„Niciodată nu am crezut în stres, mi se pare un concept impus de societate, dar am observat diferenţe între anumite stări ale mele şi mi-am dat seama retrospectiv că în perioada X am fost stresată, dar nu am conştientizat atunci şi nu mi-am creat din stres un ţap ispăşitor. Adică nu m-am blocat niciodată, să zic că nu pot face asta, fiindcă sunt stresată. Cred că stresul e mai degrabă benefic decât nociv fiindcă mă motivează să fiu mai activă, mai eficientă.”

Photo credit martinak15

catel DU 2


 Secret 13

Dacă ai probleme cu menţinerea greutăţii, pune mâna (şi gura) pe scorţişoară! Adăugată în cafea, iaurt sau salate de fructe, scorţişoara îţi va arde grăsimile din organism.

Secret 17

Pentru călătorit „on a budget”, caută online variante de car pooling şi ride sharing (mai cu seamă pentru Europa de Vest) şi nu îţi programa să zbori în week-enduri fiindcă atunci biletele de avion sunt mai scumpe (chiar şi cele de la companii low cost).

Secret 18

Seminţele (gata decojite!) sunt un bun tovarăş de drum. Timpul trece mai repede când ai ceva de ronţăit, iar migdalele, caju, fisticul etc. ţin de foame şi nu ţi se face poftă de vreun fast-food.

Secret 14

Pentru a te putea încadra în timp când ai de respectat un deadline, încearcă să-ţi impui tu un termen limită mai devreme decât cel oficial.

Secret 16

Ai ajuns la vârsta la care simţi nevoia de o cremă antirid? Poţi folosi ulei de argan, numit şi „elixir al tinereţii”, care e o variantă naturală la produsele cosmetice pline de chimicale.

VEZI TOATE SECRETELE


Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Sarcină şi sport – despre preconcepţii şi normalitate
Despre Yoga și Pilates sau cum să realizezi armonia între minte și corp
Dieta nu da rezultate? 12 greșeli pe care le faci

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau