Stil de viata gamer - ecrane de calculator cu WOW
Pentru suflet
0

Stil de viata de ex-gamer: ocazional îmi vine să îmbrățișez calculatorul

Ioana are 26 de ani, face muncă de birou (accounts payable la o multinaţională), adesea ascultând pe fundal muzica din jocurile pe calculator de care îi este dor din perioada de când era gamer. Adoră să cotrobăie prin raioanele de cosmetice, dar şi să citească volume SF de mărimea unor cărămizi. Spune despre stilul ei de viaţă că e liniştit. „Şi când ieşim în oraş sau la munte e mai mult ca să stăm de vorbă. Există o anumită dinamică, fiindcă ieşim în multe locuri şi în drumeţii, dar e totuşi liniştit.”

Jobul ei e unul dintre cele mai bune care se pot găsi la Târgu-Mureş, însă asta sună mai bine pe foaie decât în realitate. Mâncarea de la corporaţie e doar câteodată gustoasă – „cred că avem mai mulţi bucătari”, dar de cele mai multe ori ciorbele şi supele au exces de ulei, iar cartofii sunt omniprezenţi. „În general, percepţia e că trebuie să fiu happy că am birou unde am aer condiţionat, unde am masă caldă la prânz, unde nu ştiu ce, nu ştiu ce. Dar sincer cred că oamenii nu ar trebui să aibă locuri de muncă unde doar să stăm pe scaun, căci ne afectează şi fizic şi psihic.” I-ar plăcea un job unde să simtă că lasă ceva important în urmă. „Asta e o idee care a început să mă macine. De exemplu, aş vrea un job în administraţia publică, unde chiar e nevoie să se facă lucruri astfel încât ţara asta să fie mai bună cu cetăţenii ei.”

Sport și psihic

Dacă Paula se plângea de dureri de spate din cauza sedentarismului impus de munca la calculator, Ioana are probleme cu articulaţiile picioarelor. „Am constant dureri la genunchiul stâng pentru că o vreme stăteam la birou cu picioarele încrucişate şi genunchiul stâng era cumva un pic forţat aşa că acum îmi găsesc greu o poziţie în care să stau confortabil cu genunchiul”. Nevoia puternică de a se mişca a purtat-o înspre sala de aerobic pentru cea mai mare parte a anului: „De obicei rutina era: lucru, aerobic, ieşit în oraş. Cu o geantă mare sau o geantă şi o plasă după mine în care căram două rânduri de haine.  De o lună nu am mai fost la aerobic, dar vreau să revin.”

„A, sunteţi o gaşcă? Ce fain! Ce fain!”

O întreb ce o motivează. „Oamenii. … şi natura. Oamenii chiar îs cele mai faine chestii care pot fi pe pământ.” „Unii”, spun eu. „Unii! Din păcate ăia faini sunt rari, dar odată ce-i cerni şi îi păstrezi lângă tine, cu condiţia să nu se mute în alt oraş sau ţară, e foarte fain.”

Din fericire, prieteniile pe care le-a legat la job şi „la bere” s-au coagulat într-o gaşcă de vreo 11 oameni care plănuiesc câte o ieşire din oraş la fiecare final de săptămână. „De vreo 6 luni, am început să ieşim la drumeţii, ori pe munte, ori să vizităm un alt oraş în fiecare week-end. Acum îmi caut haine pentru mers iarna pe munte, dar sunt cam scumpe… Vreau să caut la second hand.” Lucrurile au mers de la sine: şi-a construit prietenii fiindcă oamenii şi conversaţiile sunt principala sursă de energie pentru ea. „Am început să urc pe munte fiindcă e gaşca faină, nu că vroiam să ajung la o performanţă anume. Dar în 6 luni de când luneam în drumeţii am ajuns să nu mai fac febră musculară deloc.” Iar acum şi-a dat seama că e atât de mândră de urcuşurile la o mie, două de metri altitudine încât a ajuns să le povestească şi oamenilor lângă care stă în autobus sau doctoriţei de familie, care a întrebat-o cum s-a răcit. „A, sunteţi o gaşcă? Ce fain! Ce fain!”

 

Stil de viata gamer 3
Photo: Flickr User Mitch Barrie

Stil de viata

Ioana nu foloseşte mediile online de comunicare decât în scopuri precise şi pe intervale bine determinate. „Am început să intru zilnic pe Facebook să-mi verific mesajele, fiindcă mi-e frică să nu-mi pierd prietenii plecaţi în alte ţări sau oraşe. Cu una dintre prietenele mele apropiate aproape că nu am apucat să vorbesc deloc anul ăsta, fiindcă nu avem cum să ne întâlnim faţă în faţă. Chiar mi-am pus în cap să devin mai activă online, doar că mare parte din zi sunt la job, iar apoi am mereu câte ceva de făcut şi, de multe ori ajung pe la 10 seara acasă, când nu mai am energie să mai vorbesc cu cineva. Încă nu am găsit o soluţie bună pentru prieteniile mele la distanţă. Încerc…”

Acolo, un gamer făcea 5 questuri, după aia chiar se întâmpla ceva spre bine

Cu ani în urmă, când era studentă şi se juca mult pe calculator, avea un grup de prieteni gameri de a căror companie i se face uneori foarte dor. „Am fost un grup, eram ca un soi de familie. Mereu ne-am respectat intimitatea: fiecare gamer era cu avatarul lui şi ştiam din ce ţări suntem, câţiva erau din Africa de Sud, altul era din Ruanda, din UK, erau din Rusia, din Ucraina, din Bulgaria, Germania, dar n-am păstrat legătura, n-am vorbit decât pe serverul ăla şi mi-e aşa ciudă că nu am cum să mai dau de oamenii ăia pentru că nu îi pot căuta pe Facebook după numele avatarurilor lor. Vorbeam de toate pe chatul din joc şi era foarte puternic sentimentul că participam la ceva. Acolo, un gamer făcea 5 questuri, după aia chiar se întâmpla ceva spre bine, ştii? Nu ca în viaţă.”

„Ocazional mi-e dor, dar dor din ăla care vine din stomac şi-mi vine să îmbrăţişez calculatorul. Atunci, de obicei, îmi pun la lucru muzică din jocurile pe care le jucam şi-mi trece.”  În plus, a găsit un alt grup care să suplinească în mod real absenţa conversaţiilor cu foştii amici gameri. „Am început să merg săptămânal, lunea şi miercurea, la Le & Le Games (https://www.facebook.com/LeLeGames2?fref=ts), care e un club de board games, unde s-a încropit o gaşcă de gameri. Câteodată nici măcar nu ne jucăm nimic, doar stăm la bere şi ne zicem păsurile şi ce am mai descoperit şi la ce să ne uităm, şi ce să citim şi ce să vedem.”

Stil de viata gamer 2
Photo: Flickr User parusnik

Wellbeing-ul, pe care Ioana îl asociază cu sănătatea şi confortul de a fi în propria piele, intră în discuţie abia după o anumită vârstă, 25-30 de ani, fiindcă „abia atunci începi să-ţi dai seama de ce e în jurul tău şi, ca să continui să fii ok cum eşti by default până la vârsta aia, trebuie să începi să depui efort, de fapt să fii responsabil, să te informezi”.  „Wellbeing e oarecum o stare în care te ajuţi pe tine şi îi ajuţi pe ceilalţi, iar pentru asta trebuie să fii conştient de lucruri. Mă miră unii dintre colegii mei de la job, mai mari decât mine, care încă stau cu părinţii şi habar nu au ce mănâncă, de exemplu”, adaugă ea.

Dietă și sănătate

Răciturile sunt felul de mâncare de care nu s-ar atinge niciodată, în schimb ce poţi găsi aproape întotdeauna la Ioana în frigider e un pachet de unt. „Pentru că am văzut filmul „Julie & Julia” şi acolo personajul lui Meryl Streep zicea că omleta cu unt e cea mai divină invenţie. Atunci încă stăteam la cămin şi pentru mine untul era SF. Asta până când a făcut prietenul meu o omletă strict din ouă şi sare şi unt şi am crezut că o să înnebunesc. Am zis că atunci când o să am salar şi-o să-mi permit o să am unt şi când îmi fac omletă o fac numai în unt, nu cu ulei. Omletă apuc să mănânc la mic dejun mai mult în week-end, în restul săptămânii nu am prea mult timp dimineaţa aşa că mănânc o pâine cu ceva. Am tot discutat cu ce naiba ar fi mai bine să ungem pâinea. Pateurile nu-s ok, brânzele topite conţin şi ele o mulţime de prostii. Cu chiu, cu vai, după ce am citit enorm de multe ambalaje, am găsit la Lidl brânză ricotta la vreo 200 de grame, sub 5 lei. E foarte bună pentru întins pe pâine. Asta pe care o iau eu are doar lapte şi sare, e fabricată în Italia. E lucru rar să găseşti ceva care are pe etichetă doar 2, 3 ingrediente, fără agenţi de îngroşare, doar cu corector de aciditate: acid citric. Dar tot e cu cele mai puţine ingrediente. Altă variantă de mic dejun sunt batoanele sau biscuiţii cu cereale, care au fibre – foarte importante pentru digestie”, povesteşte ea.


Photo: Flickr User Andreas Matern

 

Photo credit Elliott Cable


 Secret 12

Dacă ți-e dor de un stil de viță de gamer dar nu mai ai timp să te joci pe calculator, ascultă coloana sonoră din jocul preferat în timp ce lucrezi.

Secret 15

Un sfat bun ca de la Julia Child, faimoasă pentru rețetele ei cu ouă, la muritorii de rând: înlocuieşte uleiul cu unt când faci omletă! Untul face o spumă cât se încălzește în tigaie, iar asta ajută moleculele de proteine din ouă să se înmoaie și fac omleta mai spumoasă, cu o textură mai ușoară.

Secret 19

Dacă ai dureri de genunchi din cauza statului picior peste picior, încearcă să stai puțin cu picioarele în pozița de lotus din yoga. Nu ai nevoie de mai mult spațiu decât de scaunul tău, iar asta îți va îmbunătății nu doar distribuirea tensiunii din picioare ci și postura spatelui și a gâtului.

VEZI TOATE SECRETELE

SPUNE-NE SECRETUL TĂU


Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
În spatele ușilor deschise
Povestea unui Copil Frumos – Georgiana Bighescu
Pe-un fir de ață…

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau