stil de viata mamica
Familie
0

Stil de viata de mamica și concediul de maternitate

Diana ştie engleză, franceză, rusă (locuieşte la Chişinău)… dar îi place să citească în română. Aşa a descoperit DupăUreche.ro. Adesea îi citeşte cu intonaţie (“în glas”) fetiţei ei de un an şi 2 luni atât poezii şi poveşti, dar şi articole pe care le găseşte pe internet. “Când găsesc un articol interesant, o iau lângă mine şi citesc în glas, să i se arhiveze informaţie utilă în creieraş. S-o vezi ce mutră serioasă face când deschide vreo carte, întinde degetul arătător şi citeşte, adică gângureşte, de mă prăpădesc de râs.” Deocamdată nu-i citeşte în alte limbi, să nu îi facă un terci din vocabularul pe care fetiţa şi-l va dezvolta în curând. “Cică se creează un amalgam în capul lor, adică le e greu să desluşească şi încep să vorbească un cuvânt dintr-o limbă şi altul din alta. Mă apuc să-i vorbesc şi în alte limbi pe la 3-4 anişori. Vedem, nu vreau s-o încarc.”

Noi nu ne uităm la televizor.

Site-ul Şcoalamamelor.ro (http://www.scoalamamelor.ro/10/Fundatia-Pretuieste-Viata),  de care se ocupă fosta “zână a Surprizelor” Andreea Marin, e una dintre sursele de informaţii pe care Diana se bazează pentru un stil de viata de mamica. “Site-ul sfatulmedicului.ro îmi place. Acum site-ul Andreei Marin cu detoxifierea e popular şi mai sunt vreo 2, doar că în rusă. Zilnic citesc câte ceva, mai mult de pe site-uri, bloguri, forumuri.  Noi nu ne uităm la televizor.” De pe internet a descoperit şi metoda tibetană de educaţie, care i-a plăcut foarte mult şi care sună cam aşa: “până la 5 ani alinţi, până la 15 ani educi/înveţi, după 15 eşti psiholog, susţinător, prieten”. (http://unica.md/mama-si-copilul/dezvoltarea-copilului/reguli-de-baza-in-educatia-tibetana-valabile-pentru-oricare-copil/)

Stil de viata de mamica

Pentru mămica de 29 de ani concediul de maternitate e un soi de vacanţă, în care se creşte şi pe sine odată cu creşterea fetiţei ei. După mai multe joburi în diverse companii (cea de la care a plecat în concediu de maternitate  e o companie belgiană), Diana a realizat că niciodată nu a avut timp destul să se descopere pe ea însăşi. “Acest concediu e chiar benefic pentru mine. Lăsăm deoparte faza cu copiii şi importanţa lor. E evidentă. În tot acest timp, mă regăsesc, mă odihnesc, mă relaxez. Lucrând chiar de pe băncile universităţii, nu am avut timp mai deloc pentru… mine. Am în vedere anume acea parte spirituală. Să citesc, să dezbat tot felul de întrebări, să descopăr noi şi noi chestii.” Descoperirea de lucruri noi i se aplică şi fetiţei: “În fiecare zi încerc să audă / vadă ceva nou. Recomand cât mai mult să audă şi să vadă lucruri frumoase. Cu conotaţii pozitive/optimiste.”

Fitness

Printre lucrurile frumoase pe care fetiţa Dianei le aude zilnic e şi muzica. “Dansăm pe muzică românească. Sunt câteva piese în playlist-ul meu care ne plac dupa ritm şi versuri – pozitive – de exemplu: Cabron feat. Smiley & Guess Who – Dă-o tare!” Dansatul de o oră pe zi, plimbările de vreo 5 kilometri şi celelalte activităţi pe care Diana le face cu fiica ei de 10 kilograme se pot pune ca sport, deocamdată. Ca stil de viata de mamica: “Uneori atât de mult mă hârjonesc cu micuţa că mă trezesc obosită şi zic, “mi-e de-ajuns”. Înainte să fiu însărcinată am mers la sala de fitness. Şi când ies din concediu voi merge. Până atunci, am câteva lecţii de sport pe youtube, pe care le mai practic din Paşte în Crăciun”.
Diana MG stil de viata de mamica 2

Cu toate că noul stil de viata de mamica i-a adus destule provocări, cerându-i să fie “mai întâi mămică, apoi dădacă, clovn, psiholog, bucătăreasă, menajeră, educatoare”, Diana se simte relaxată, nu stresată. Şi la asta ajută şi băile cu multă spumă şi o carte bună, pe care apucă să le facă după ce fetiţa adorme la ora 9 seara. “Uneori mai cedează nervii, însă îmi revin imediat, fiindcă ştiu că mai bine decât mine şi mai mult decât mine nu se va strădui nimeni cu copilul meu. Da, îmi refuz multe, gen ieşitul în oras şi shopping cu orele şi multe alte plăceri “fetești”. Însă ceea ce a făcut micuţa mea nu se compară cu nimic.  Acest sufleţel umple paharul chiar şi atunci când e gol”.

O perioadă dificilă de care îşi aminteşte a fost când avea job care includea şi ture de noapte. “Eram stresată când lucram în turele de noapte. Îţi dai seama, o săptămână ziua şi alta noaptea, un regim dat peste cap. Cum am plecat de acolo, s-a terminat cu stresul.”

Diana MG stil  de viata mamica 3

Acum, pentru a nu se stresa degeaba, Diana a constatat că o ajută dacă ştie de la începutul zilei ce are de făcut şi nu stă să se gândească la ce ar putea găti. “E mult mai uşor pentru mine de când mi-am întocmit un meniu, atât  pentru noi, cât şi pentru micuţă. Mi-am scris zilele săptămânii, apoi, pe secţiuni:  mic dejun, prânz, gustare, cină. Şi în fiecare zi mâncăm ceva diferit faţă de ziua precedentă”. Spre exemplu, în zilele de marţi dimineaţa face omletă (cu unt şi cu smântână), cafea, o tartină; la prânz o supă de legume, iar la cină pregăteşte orez cu carne de pui şi legume. În unele week-enduri, de dragul socializării în familie şi cu prietenii cu care nu apucă să se vadă prea des “o mai comit” cu pizza, ieşind din stilul de mâncat acasă, sănătos.

Dar… “oameni suntem”.

Iar pentru Diana – ca pentru mulţi dintre noi – e foarte important să nu se desprindă de tot de contactul uman, mai cu seamă că părinţii îi sunt departe şi ţine legătura cu ei pe internet (sfaturile lor preţioase vin pe Skype), iar statul în casă poate fi un factor de izolare. Tocmai pentru a nu se însingura în acest stil de viata de mamica, încearcă să ia partea bună a deschiderii spre lume pe care internetul o aduce. “Comunicarea virtuală are un mare minus, din optica mea: ne robotizam. Contactul uman se pierde… Uneori sunt de-acord cu fraza în rusă, traduc: ce discuţii inteligente avem, ce viaţă nasoală ducem, închişi în casă, dependenţi de monitor, cunoscând toată lumea prin intermediul lui şi fiind nişte pustnici. Sunt totuşi recunoscătoare pentru faptul că-mi pot vedea familia, părinţii, fie şi de la distanţă… îmi alină dorul.”

Diana îşi doreşte de la ea să devină mai puţin sensibilă şi emotivă. Iar de la ceilalţi…“Sunaţi-vă părinţii, apreciaţi-i pe cei care vă sunt alături la bine şi la rău şi faceţi zilnic o faptă bună, să primiţi măcar un mulţumesc!”
Diana MG stil de viata de mamica 4

Photo credit Diana MG


 Secret 21

Dacă eşti părinte, nu uita să te ocupi şi de tine în perioada cât eşti în concediu de îngrijire a copilului. Citeşte în fiecare zi ceva nou şi interesant şi fă măcar o oră o activitate care te relaxează (o baie cu spumă, de exemplu).

Secret 22

Copilul va deprinde un vocabular bogat şi va învăţa mai uşor să vorbească dacă îi citeşti în fiecare zi cu intonaţie. Iar textele nu trebuie să fie numai poveşti… de adormit copiii.

Secret 23

Oricine găteşte acasă zilnic, poate să scape de o bătaie de cap dacă îşi structurează un meniu săptămânal în loc să decidă înainte de fiecare masă ce să prepare.

Secret 24

Fă în fiecare zi măcar o faptă bună, pentru care să primeşti un „mulţumesc”. Îţi va ridica moralul, garantat!

Secret 25

Metoda tibetană de educaţie a copiilor sună cam aşa: “până la 5 ani alinţi, până la 15 ani educi/înveţi, după 15 eşti psiholog, susţinător, prieten”

VEZI TOATE SECRETELE

SPUNE-NE SECRETUL TĂU


Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Tantrum? Ce să NU faci când copilul tău are o criză
Acces la o nutriție sănătoasă pentru elevii din România
Catalina si Mihnea, cei doi parinti rock, cu bebele lor la conert
Parinti rock sau cum sa iti creezi o familie dupa stilul tau de viata

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau