Fitness & wellness, Smaranda
0

Stil de viaţă – echilibru ȋntre pofte şi… răsfăţ

Cu doamna doctor Iren Alexoi ne-am mai ȋntâlnit ȋn octombrie anul trecut, când am discutat despre importanţa unei alimentaţii sănătoase. Dar, cum de multe ori ȋn astfel de planuri intervin şi unii „inamici”din umbră, poftele, am decis ca astăzi să vorbim despre ele. Aşadar o să ȋnvăţăm ce sunt poftele şi cum le… gestionăm.

Am ȋntâlnit numeroase femei care, atunci când au ȋnceput o dietă, s-au trezit cu fel de fel de pofte. Le invit să citească acest interviu, având convingerea că vor găsi răspunsuri măcar la unele din ȋntrebările lor.

rsz_iren_alexoi

Sunt multe persoane care, din motive de sănătate sau din dorinţa să arate mai bine, decid să ţină o dietă. Care este cel mai potrivit moment pentru a ȋncepe o dietă? Şi, pentru a aprofunda mai mult ideea, ce formulare este mai potrivită şi mai de succes: „a ţine o dietă” sau „schimbarea stilului de viaţă”?

Cel mai bun moment să schimbi ceva este atunci când conştientizezi ce se întâmplă cu tine, cu sănătatea ta, cu modul tău de existenţă şi decizi să-ţi fixezi singur obiectivele. Degeaba „îţi spune oglinda”, apropiaţii sau medicul, până nu doreşti tu cu adevărat şi mai ales să înţelegi de ce, nu cred că se obţin rezultatele dorite şi sigur nu pe termen lung.

Dieta, în mintea noastră, este percepută ca un plan pe termen limitat de timp, cu restricţii şi privări. Este posibil ca acestea să ne ducă rapid la un rezultat, dar, din păcate, este un mare risc ca acesta să fie efemer. Cel mai bine este să ne gândim la un stil de viaţă sănătos, aplicat conştient pe termen lung şi bine ar fi nelimitat, care pe lângă o alimentaţie echilibrată, ar trebui să includă multă mişcare şi metode eficiente de diminuare a stresului.

Există multe hopuri între momentul deciziei de a începe şi momentul în care te declari mulţumit de ce ai realizat. Mă gândesc la fel de fel de piedici pe care, adeseori, ni le puntem singuri, de la preconcepţii, pofte, idei de genul dacă „am călcat strâmb nu mai are rost să continui” etc. Cum putem să depăşim mai uşor mai uşor aceste momente, în aşa fel încât să ne creştem şansele de a atinge obiectivul propus?

Ştii care este formula magică din mintea noastră ca să reuşim? „Vreau şi pot”- totul este ca noi să ne dorim schimbarea. Soluţii există. Cu puţină organizare şi răbdare, rezultatele dorite se vor vedea. Important să te înţelegi cu tine însuţi şi să-ţi impui voinţa, nu neputinţa. Dacă nu ştii cum să procedezi,este indicat să ceri sfatul unui specialist, care să fie alături de tine pas cu pas, până îţi intri în ritm.

De ce când primim un diagnostic nefavorabil de la medic, ne găsim forţele să schimbăm ceva, deşi uneori e târziu? De ce atunci putem şi suntem gata să facem orice, indiferent de cât de greu este. De ce nu ne găsim motivaţia înainte de a ne îmbolnăvi?

Foto 3

Aş vrea să ne oprim puţin la subiectul numit „pofte”, pentru că ele sunt responsabile de multe eşecuri în lumea nutriţiei. Ce sunt „poftele”? Care este mecanismul lor de activare?

Da, sunt pofte care ni le creăm singuri, pofte psihologice. Gândul la o interdicţie ne dă pofte, dar există şi pofte reale, mai ales când vrei să slăbeşti, şi aici intervine puterea de a-ţi controla mintea şi corpul. Vorbim despre pofte date de anumiţi hormoni secretaţi de ţesutul adipos, de exemplu leptina, care „se joacă cu senzaţia noastră de foame”, sau pofta de dulce dată de o proastă utilizare a glucozei de către organism, pofte date de stările noastre când nivelul de serotonină scade şi corpul cere… ceva. De aceea e bine să ceri şi sfatul unui nutriţionist, pentru a găsi soluţii împreună.

Ce semnifică poftele? De exemplu… pofta de dulce, pofta de produse acre sau de mezeluri afumate… Există o corelaţie între unele pofte şi nevoile organismului? Ne puteţi da câteva exemple?

Poftele dacă sunt aceleaşi pe o perioadă mai lungă de timp, pot semnifica anumite deficiențe nutriţionale.

De exemplu:
– pofta de ciocolată – te duce cu gândul la deficit de magneziu şi vitaminele din grupul B
– pofta de acru – deficit enzimatic sau o proastă funcţionare a vezicii biliare
– pofta de amar – poate ascunde o încărcare „toxică” a organismului – ficat, colon
– pofta de rece sau gheaţă – lipsă de fier
– pofta exagerată de pâine – lipsă de azot

Dar, cu o alimentaţie echilibrată, pe termen lung, aceste nevoi pot fi remediate cu siguranţă.

Young beautiful women refusing cookies

 

Un sfat, dacă există, pentru a păstra un echilibru între pofte şi voinţă.

Suntem cea mai evoluată specie şi dotată cu conştiinţă. Dacă avem obiective şi dorim să ajungem la un rezultat înainte de a ne satisface poftele ar trebui să trecem acţiunea prin prisma minţii şi să vedem exact ce dorim. Când ne obişnuim cu un anumit stil de viaţă poftele nu vor mai fi atât de insuportabile.

Recomandarea este să ne respectăm şi poftele, dar cu grijă şi în conştiinţă de cauză, pentru a ne bucura cu adevărat de ”micile plăceri ale vieţii.”

 

Surse foto:  Iren Alexoi, wisdomsofhealth.com,hercampus.com, weightlossmadeasy4u.blogspot.com,  stayfitchronicles.com

 

Smaranda Marcu – de formație profesională jurnalist, lucrează, de mai bine de 15 ani, ca PR în sfera serviciilor sociale. Este implicată în campanii umanitare și, de o jumătate de an, a decis să-și schimbe stilul de viață. Citește câte 2-3 cărți simultan (în funcție de starea de spirit) și îi place să experimenteze în bucătărie.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Când vremea… şi vremurile se schimbă
Un altfel de mers: Nordic Walking
salate usoare de anul nou
Idei light pentru revenirea… la normalitate

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau