Stil de viata freelance, brazilia, vacanta
Pentru suflet
0

Un stil de viata intelectual: Funcționează cât mai bine în limitele pe care le ai

Oliviu e un tânăr care caută un stil de viata în care să se poată implica în activităţile creative care îl împlinesc sufleteşte, dar să aibă şi bani, care să-i asigure confortul. În urma experienţelor avute, a aflat când şi cât să sape pe internet în căutarea de informaţii despre ce boli ar putea avea. Şi a înţeles că e foarte relevant să nu uiţi care îţi sunt priorităţile pe termen lung şi să nu renunţi la visele tale, chiar dacă uneori eşti nevoit să faci compromisuri de moment.

Prins între un stil de viata pe care l-ar putea avea şi cel pe care şi l-ar dori, Oliviu este într-un moment de reevaluare a priorităţilor şi de regăsire a pasiunii care să-l motiveze pe termen lung. E momentul acela când înţelegi că banii şi aduc şi îndepărtează fericirea.

Degeaba ai bani să pleci în week-end la mare sau la munte, dacă, în timpul săptămânii, îţi consumi timpul

La 28 de ani, are, pe de-o parte, premii câştigate într-un domeniu creativ, dar aceste premii nu-i ţin de cald decât în suflet. Pe de altă parte, are experienţa unui job de programator bine plătit, dar care l-a dus într-o ţară unde nu se simţea în siguranţă, atât de frica bolilor tropicale, cât şi de teama răzmeriţelor sociale ce clocoteau pe la orice colţ de stradă. S-a întors din Brazilia în vara asta, cu puţin timp înainte de începerea Campionatului Mondial de Fotbal. Atunci când ceea ce-ţi place ţine de-un domeniu care se zbate la limita supravieţuirii (producţiile de animaţie din România ultimilor două decenii pot fi numărate pe degete), compromisul pare să fie singura soluţie, dar după doi ani de trăit într-un astfel de compromis, Oliviu şi-a dat seama că degeaba ai bani să pleci în week-end la mare sau la munte, dacă, în timpul săptămânii, 8 ore pe zi la job, îţi consumi timpul să faci bani din ceva care nu te bucură, nu te entuziasmează şi nu te hrăneşte emoţional, ci te stoarce. „Ar trebui să putem să nu ne stresăm pentru bani. Că nu asta e ideea, să trebuiască să lucrezi pentru bani, ci să lucrezi pentru că îţi place să faci aia…” şi iei şi bani pe parcurs.

Stil de viata

Deocamdată, noul său stil de viata include vreo 10 ore de dormit, un mic dejun cu cafea şi ţigară, mâncat mult mai variat (căci brazilienii sunt cam blocaţi în meniul bazat pe orez şi fasole boabe), interviuri pentru joburi care ar putea să-l ridice de pe canapelele prietenilor (acum e în faza de couchsurfing), video gaming şi, mai ales, mult timp petrecut cu prietenii – vechi sau noi, vorbind despre câte în lună şi în stele. Asta mai ales pentru că e fascinat de lună şi de stele. Îşi poate petrece minute în şir fotografiind-o pe #supermoon. Fericit şi mândru ultima dată a fost când un proiect al său a fost selectat în competiţia unui festival desfăşurat în septembrie. A simţit nevoia să le spună tuturor despre asta, deşi, de obicei, nu împărtăşeşte lucruri personale pe reţelele de socializare, ci „muzică, poze, articole care mi se par mie interesante despre animaţie, chestii de cultură”.

Nu-mi place să mi se spună cum să-mi trăiesc viaţa chiar dacă asta mi-ar îmbunătăţi-o

În general, reţelele de socializare îl cam lasă rece. Instagram-ul e cel care îl captează cel mai mult cu conţinutul exclusiv foto, dar de pe Facebook deschide numai ceea ce e legat de domeniile care-l preocupă. “Nu-mi place să mi se spună cum să-mi trăiesc viaţa chiar dacă asta mi-ar îmbunătăţi-o. Nu cer sfaturi, dar uneori le accept de la prieteni, părinţi şi fraţi.”, tranşează el întrebarea despre subscripţiile la bloguri sau site-uri cu informaţii de lifestyle. “Am găsit la un moment dat o ilustrație drăguţă  pe care am pus-o pe Facebook, despre cum, dacă vei căuta prea mult pe net despre boli, vei începe să crezi că le ai pe toate. Era o ilustraţie despre ce crezi tu că ai înainte să te uiţi pe net şi ce boală crezi că ai după ce ai căutat pe net. Gen, ai ceva alergie şi de asta îţi lăcrimează ochii şi după ce ai căutat pe net, ai viermi în ochi”.

Stil de viata intelectual Photo: Flickr User Zach Inglis

Dietă și sănătate

Aşadar, pentru a se proteja de scenariile sinistre, nu vrea să afle în mod constant lucruri legate de sănătate, ci caută să se informeze numai atunci când are vreo nelămurire sau vreo problemă de sănătate – a lui sau a cuiva drag. “Am citit ultima dată despre artere înfundate pentru tatăl meu că el se confruntă cu problema asta, a fost prin nişte operaţii deja şi am tot citit pe net despre metode alternative pentru a-şi îmbunătăţi el condiţia – ce să mănânce, ce exerciţii să facă… M-am gândit la ce face el ca stil de viata şi la ce ar chiar putea să facă. I-am zis, dar nu ştiu cât a folosit. Măcar la dietă, să nu mai mănânce margarină  pentru că conţine uleiuri hidrogenate şi alea îi înfundă arterele, asta cred că a înţeles. I-am zis să mănânce în loc cremă de brânză.

Cu toate că e puţin speriat de diabet – are antecedente în familie şi glicemia i-a ieşit mare la ultimele analize – păstrează ciocolata ca plăcere vinovată, dar se rezumă la două, trei pătrăţele. Alimentele cu o listă lungă de ingrediente îi trezesc scepticismul. Orice conţine monoglutamat de sodiu “care este potenţiator de aromă, care-ţi excită papilele gustative” nu va ajunge în coşul lui de cumpărături. “Dacă vreau să-mi iau ceva şi văd că mai conţine multe alte chestii, chiar dacă nu ştiu ce sunt alea, dar sunt aditivi, atunci nu-mi cumpăr.” Preferă să ştie exact ce mănâncă aşa că alege legume proaspete şi le găteşte. “De exemplu, dacă vreau să-mi iau hrean şi mai conţine tot felul de alte chestii, mai bine îmi iau un hrean şi îmi fac eu sosul de hrean.” A renuţat în mare parte şi la carne fiindcă mezelurile conţin “o grămadă de aberaţii” pe lângă carne.

Stil de viata intelectualPhoto: Flickr User Urban Sea Star

Sport și psihic

Înalt şi filiform, s-a confruntat mereu cu percepţia altora despre fizicul lui. „Foarte mulţi ani am fost complexat de fizicul meu, pentru că sunt foarte slab, şi până la urmă mi-am dat seama că există oameni care mă iubesc aşa cum sunt şi care mă acceptă aşa cum sunt şi că, în fond şi la urma urmei, nu contează aşa de mult ce părere mi se impune din partea mediei şi a oamenilor pe care nu îi cunosc.” Pentru el, sportul poate să însemne curăţenie în casă sau masaj, dar în niciun caz mers la sală pentru a-ţi lucra grupe de muşchi pe care să le poată admira alţii. Dacă e între patru pereţi, nu prea simte nevoia să-şi mişte corpul. Mişcarea pentru el e strâns legată de anturaj: uneori e înot, uneori e badminton sau streching, dar nimic nu e constant în viaţa lui din ultimele luni.

„Mi se pare că se pune prea mult accent pe partea fizică într-un stil de viata şi mai puţin pe partea mentală sau spirituală, care cred că sunt mai importante pentru că e destul de limitată condiţia noastră fizică. Oricât de sănătos ai trăi, nu poţi trece de 80-100 de ani şi atunci de ce să nu ne formăm mai mult la un nivel spiritual sau intelectual? Dacă acolo ajungi la un nivel mai înalt, acolo poţi să rămâi nemuritor. Cred că e important să te menţii sănătos fizic în aşa fel încât să poţi să te dezvolţi pe alte planuri”.

Stil de viata intelectualPhoto: Flickr User Philippe Lewicki

Oliviu crede că ar trebui să asimilăm conceptul de lifestyle / stil de viata cu ideea de a fi în cea mai bună formă poţi fi şi cu ideea de a funcţiona cât mai bine în limitele pe care le ai, nu de a tinde spre transformarea într-un etalon al perfecţiunii  fizice imposibil de atins.

Pentru a avea stabilitate financiară, el a acceptat, la scurt timp după interviul iniţial, un job de programator pe o perioadă determinată, însă e decis să folosească această stabilitate pentru a se dedica unor proiecte personale în domeniul creativ în care îşi doreşte să se afirme.

 


 Secret 1

Ca să îmbini pasiunea pentru un domeniu care nu-ţi poate aduce bani cu nevoia de stabilitate financiară, caută proiecte de tip freelance. Acestea îți vor permite să controlezi nivelul de stres și numărul de ore investite în muncă. Ține un jurnal a ce faci în fiecare oră și oprește-te din lucru atunci când nu mai dai randament.

Secret 7

Alimentele care conțin monoglutamat de sodiu (E 621) trebuie evitate pe cât posibil.   Monoglutamatul de sodiu se folosește în alimentele fabricate artificial și în semipreparate precum supele concentrate, sosurile, diverse condimente, majoritatea mezelurilor, înghețata, budincile, etc. Un consum accidental ridicat din acest ingredient conduce spre diverse simptome precum boli cardiace, iritații ale pielii, gastrointestinale, respiratorii, musculare și uro-genitale.

Secret 9

 Dacă nu poți renunta la carne, există metode ca să te asiguri că obții un nivel bun de proteine și eviți substanțe nesănătoase. O soluție este să consumi carne în formă brută, direct de la măcelărie. Evită mezelurile și carnea direct tocată nu doar fiindca vei consuma mulți emulgatori și zgârciuri. Chiar mai mult, nu vei obține valorile nutritive proteice de care ai nevoie și îți va afecta sistemul gastrointenstinal, îngreunând digestia fără să îți ofere energie și forță pe termen lung.

 


VEZI TOATE SECRETELE

SPUNE-NE SECRETUL TĂU

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Războiul meu tăcut cu depresia
Săpunul de Stanciova, o poveste cu suflet
O pufoșenie de terapie

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau