Stil de viata terapeutic
Fitness & wellness
0

Stil de viata terapeutic printr-un sport de auto-aparare

Toți simțim nevoia din când în când să apelăm la diferite metode de autoapărare. Unele mai explicite, altele mai subtile, unele sunt conștiente, altele rămân neremarcate. Cu 2 ani în urmă, Timeea (30 de ani) a descoperit o metodă de autoapărare – în sensul propriu al cuvântului- când s-a înscris la cursurile de arte martiale “krav-maga”. Pe atunci nu bănuia încă schimbarea care urma să se instaleze în viața ei odată cu implicarea sa în acest “hobby, sport, mod de exprimare”- enumeră Timeea rolurile curente împlinite de krav-maga.

“Faptul că m-am apucat de krav-maga consider că m-a ajutat inclusiv să îmi schimb jobul. M-a învățat cum să gândesc strategic și cum să adopt această metodă pentru a-mi urma țelurile și scopurile pe plan personal și profesional!”

Krav-maga nu e doar un sport care o ajută să se mențină într-o bună condiție fizică. Printre beneficiile sale psihice se numără de dezvoltarea creativității și a abilităților de rezolvare a problemelor. Combinarea technicilor de auto-apărare însușite pe parcurs este practic infinită, așadar depinde de fiecare dintre noi cum le aplicăm în practică, explică Timeea. Această procedură de a adopta anumite technici potrivite unor situații specifice declanșează un proces cognitiv prin care ne folosim capacitățile strategice și creative.

Stil de viata terapeutic

Stil de viata terapeutic a la Timeea

Pasiunea și jobul se contopesc în cazul Timeei, fapt pentru care e foarte fericită și se simte satisfăcută pe plan profesional. Ea este terapeut, axându-se pe metode de terapie holistică: „Nu sunt doar psiho-terapeut, lucrez holistic. Această abordare înseamnă că dispun de apitudini suficiente să aplic intervențiile necesare pacienților mei atât la nivel psihic, cât și fizic.” Terapiile complementare cu caracter holistic tratează ființa umană în trinitatea ei exprimată prin minte, trup și spirit.

Principala activitate a Timeei este interacțiunea cu oamenii. Ziua ei se împarte în organizarea și programarea ședințelor cu pacienții și ședințele propriu-zise. Din acest motiv, stilul ei de viață este unul total flexibil, nu urmărește un program de lucru de 8 ore pe zi. Sunt perioade când lucrează până târziu, iar altele când își ia liber și se ocupă de viața ei personală sau participă la seminarii și cursuri de formare. Lucrând într-un domeniu care se dezvoltă constant, simte nevoia să se pună în contact continuu cu cele mai noi metode și technici de terapie.

Restart mintal

Bineînțeles că apar și provocări legate de jobul ei cât se poate de nonconvențional. Acestea sunt mai ales de natură  psihică: „Se întâmplă să îmi dau seama că folosesc prea mult din energia mea personală și ajung la un moment dat când deja psihic sunt foarte obosită, dar fizic încă activez.” Un alt pericol apare când empatizează mult prea mult cu clienții ei: “Câteodată preiau anumite stări ale pacienților și ulterior îmi dau seama că nu sunt stările mele.” În aceste situații aplică metode de detașare și de multe ori meditează după câte o ședință mai solicitantă, ca parte a unui stil de viata terapeutic.

”Îmi place și simt că este necesar să stau singură și să meditez. Să îmi golesc mintea și să nu mă gândesc la nimic. Este ceva foarte benefic. E ca și cum ți-ai da un restart sau un refresh.”

Stil de viata terapeutic

Bucătărie cu mintea deschisă

Atentia sporită la stările ei emoționale, cât și auto-reflexia constantă se manifestă și în atitudinea ei față de nutriție și alimentație.  Nu urmează o dietă anume, dar are niște principii pe care le respectă când vine vorba de mâncare. “Înainte de a mânca sau a bea ceva, tot timpul mă întreb: oare îmi face bine mâncarea/băutura asta? Durează o fracțiune de secundă … dacă simt că da atunci o mânânc, dacă simt că nu, atunci nu o mânânc.” O altă regulă se referă la cantitățile consumate. Formula este simplă: „Încerc să mânânc o cantitate sau o porție cam cât palma mea. Asta depinde și de mâncarea respectivă, dacă nu e vorba de ceva consistent, atunci mânânc mai mult, bineînțeles, dar mă opresc când simt că am ocupat cam la 90% din capacitatea stomacului.”

Stil de viata terapeutic

Sursă de reîncărcare și motivație

În zilele în care își ia liber sau în weekend, Timeea se relaxează cutreierând spații din natură sau citind. Mai recent a redescoperit cât de benefică este câte o excursie sau doar o plimbare în natură pentru un stil de viata terapeutic . Îi face plăcere să savureze liniștea deplină pe care o găsește umblând în munți, departe de zgomotul din oraș. Aceste mici „evadări” sunt esentiale și o fac să se simtă încărcată.

O altă necesitate pentru un stil de viata terapeutic  și care contribuie la bună-starea ei este un echilibru interior spre care tinde, nu presupune altceva decât un spațiu în care are posibilitatea de a se exprima liber, de a-și exprima creativitatea și personalitatea ei. O sete de cunoaștere concentrată pe natura umană reprezintă cea mai mare motivare pentru ea. Știe că nu își poate satisface pe deplin curiozitatea, fiindcă e vorba de un domeniu unde nu există răspunsuri definitive, dar fascinaTimeea apare la fiecare problemă descifrată, înțeleasă și rezolvată.

Tot curiozitatea îi dă un impuls spre călătorii prin care să descopere o varietate de valori, obiceiuri sau norme care aparțin unor societăți diferite decât cea românească. În același timp consideră că are parte de o continuă călătorie care se manifestă prin descoperirea de sine.

Stil de viata terapeutic


Photo credit laszlo.krav-maga.ro


 Secret 42

Meditează! Vizualizează cum trece un tren  cu multe vagoane în fața ta. Pune fiecare gând care te macină la momentul respectiv  într-un vagon și observă cum pleacă vagonul. Nu te lupta cu gândurile tale și nu te atașa de ele! Fii observator pentru ceea ce ți se întâmplă în cap. Acest proces te ajută să te relaxezi!

Secret 40

Mănâncă încet, obeservă gusturile și textura măncării, lasând timp stomacului să recepționeze alimentele.

Secret 41

Încearcă să treci experiențele tale prin propriul filtru personal, nu lua nimic ca atare! Analizează și interpretează prin prisma ta personală și nu te lăsa influențat prea mult de mass-media sau de alte autorități exterioare!

 

VEZI TOATE SECRETELE

SPUNE-NE SECRETUL TĂU

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Drepţi … sau cum să ai o viaţă fără dureri
Hipotiroidism sau… ce facem cu o tiroidă leneșă?
Cum te ajută ciclismul împotriva stresului?

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau