Familie
0

Tantrum? Ce să NU faci când copilul tău are o criză

Tantrum: un cuvânt relativ nou, dar pe care deja îl cunoaște orice părinte. Dacă și tu te întrebi ce să faci atunci când copilul tău se tăvălește pe jos, plânge, este nervos, poate că de fapt ți-ai pus doar întrebarea greșită. Ideea este ce să NU faci ca să depășești situația mai repede.

Crizele de tantrum. Personalitate prea multă? Sau accese de mânie, obrăznicie, proastă creștere? Un copil urlând, tăvălindu-se pe jos în magazine sau pe stradă este într-adevăr spaima oricui, fie el părinte sau simplu spectator.

Unii consideră că ai un copil răsfățat, dar tu știi mai bine că nu este deloc așa. Pe de altă parte, cei mai buni prieteni ar spune că ești un părinte prea strict, iar de aceea copilul are aceste accese necontrolate.

Dar și copiii prietenilor tăi par să fie la fel. Uneori. Vă dați safturi reciproc, dar tot nu reușiți să rezolvați eficient situațiile? Totul se termină cu bătaie, sau cu țipete, cu supărări și ranchiună? Ba chiar și cu certuri între ambii părinți, care consideră, fiecare, că celălalt părinte a greșit?

A ști cum să te ocupi în mod eficient de un copil mic nu este ușor. Iar o criză de tantrum este copleșitoare. Iată ce spun psihologii că ar fi bine să faci. (Dă-le și partenerului tău, bunicilor copilului și bonei să citească acest articol!)

tantrum-ce-sa-nu-faci-2

Patru rezolvări ale unei crize de tantrum

Prea des părinții fac presupunerea greșită că dacă îi pot explica pur și simplu unui copil în plin tamtrum, acest ase va opri și va începe să funcționeze corect, ca un roboțel care poartă un buton „Liniștireˮ.

Adevărul este că nu există nici o “magie cu care să-l faci să se opreacă fix atunci. Dar poți face ceva cu tine însuți, astfel încât să ai șansa să rezolvi situația cât mai eficient.

Adevăratul expert al copilului tau ești chiar tu. Crede-ne, știm că poate fi greu să ai încredere în instinctul tău de parinte, atunci cand copilul tău are un acces de furie în mijlocul unui magazin alimentar! Dar poți deveni mai eficient ca părinte dacă începi de acum să dezvolți abilități parentale care combină intuiția ta, punctele tale forte și valorile cele mai importante pentru tine.

De reținut! Pe măsură ce devii un părinte mai cu experiență (anii trec, ai și al doilea copil etc.) te vei antrena. Vei renunța mai rapid la metodele care nu funcționează și îți vei da seama ce funcționează cel mai bine pentru familia ta.

 

Dar mai întâi învață ce să NU faci atunci când copilul tau are o criză de tantrum. Atunci când copilul tău este în plin acces de furie:

 

1. Nu fi inflexibil. Copiii mici se confruntă cu multe neputințe, iar vârsta de 2-3 ani poate reprezenta perioada cea mai încăpățânată și inflexibilă din viața unui copil. De prea de multe ori părinții nu consideră acest lucru ca o parte normală a dezvoltării copilului lor și sunt frustrași, crezând că micuțul lor copil pare din ce în ce irațional și scapă de sub control.

Ca răspuns, unii părinți au tendința de a reprima copilulului lucruri, în speranța că prin disciplină strictă copilul va deveni mai cuminte, un mic spartan educat. Din păcate, atunci când faci acest lucru, creezi o luptă de voință, o poziție de război între tine și copilul tău, luptă din care nimeni nu câștigă.

Cheia este să fii mai flexibil, oferind copilului mai multe opțiuni, nu mai puține. Acest lucru poate suna contra-intuitiv, așa că iată mai bine un exemplu de întâmplare reală:

tantrum-ce-sa-nu-faci-3

În vârstă de patru ani, Matei nu s-a obișnuit cu plecarea la grăiniță în fiecare dimineață și a fost foarte stresat de trezirile matinale. El se tăvălește mereu pe podea când trebuie să plece și niciodată nu vrea se urce în mașină la timp. Mama lui și-a dat seama că are un copil cu o voință puternică, iar Matei trebuia să aibă un cuvânt de spus.

După identificarea zonelor în care Matei s-a tăvălit pe podea, mama lui a făcut un plan. Cu o noapte înainte de grădi, ea și Matei au pregătit hainele pentru a doua zi, iar mama îl întreba: „Vrei să porți blugi sau pantalonii kaki?ˮ Dimineața, la micul dejun, îl întreabă iar: „Ouă fierte sau lapte cu cereale?ˮ Când a venit timpul pentru plecarea cu mașina, mama a spus: „Vrei să îl iei pe Superman cu tine sau te joci cu Lego în mașină?ˮ

Dîndu-i copilului un sentiment de control asupra unor probleme care nu sunt atât de importante pe termen lung, îi oferim un sentiment de autonomie, într-o lume care este foarte structurată și plină de reguli pentru el.

 

2. Nu fi prea flexibil. Ești confuz cu privire la ce înseamnă asta? La fel cum este important să îi oferi unui copil posibilitatea unor alegeri, acest lucru se poate întoarce impotriva ta dacă vei deveni atât de flexibil încât copilul nu știe ce să facă.

Copiii mici au nevoie de cineva care să fie responsabil, iar acesta ești tu. Da, îi oferi două variante, îi dai copilului de ales, dar tot în termenii tăi. Tu ai nevoie să stabilești granițele (e drept, iubitoare), astfel încât copilul să se poată simți în siguranță și mulțumit cu alegerile pe care le-a făcut.

 

tantrum-ce-sa-nu-faci-6

3. Nu căuta să înțelegi de ce te sfidează un copil mic. Copiii mici sunt iraționali prin natura lor, iar un părinte va trebui să accepte pur și simplu acest lucru. Prea des părinții lucrează cu presupunerea greșită că dacă pot explica unui copil care e plină criză de tantrum aceasta va fi suficient să îl oprească. Ca urmare, mulți părinți vorbi peste nivelul de dezvoltare al copilului lor.

Rezultatul este pur și simplu o frustrare mai mare din partea părintelui! O regulă de bază este să folosești oricum cât mai multe cuvinte pe care copilul le înțelege la vîrsta lui.

 

De exemplu, în cazul în care copilul de doar doi ani mușcă, îi spui doar „Nu mușcaˮ și scoate-l din situația respectivă. În cazul în care un copil de 5 ani are un acces de furie în mijlocul magazinului, spune: „Noi nu plângem peste jucării” și pleacă din acel loc. Ideea este că un discurs lung nu rezolvă nimic, iar cel mic va fi doar iritat. Cel mai bun mod de a rezolva criza de tantrum este de a lua măsuri rapide, cu cel mai mic număr de cuvinte posibile.

 

Din moment ce noi, ca adulți comunicam într-un mod rațional (sau așa credem), matur, cu alți adulți, presupunem că putem face același lucru cu copiii noștri. Ai în vedere totuși că celui mic, mai ales când are un tantrum, îi lipsește maturitatea în această etapă de dezvoltare, ca să fie suficient de rezonabil. În această perioadă, concizia și calmul sunt cei mai buni prieteni pentru un părinte.

tantrum-ce-sa-nu-faci-1

4. Nu țipa și tu! Copiii cu vârste cuprinse între doi și șase ani sunt notorii pentru temperament și pentru felul în care țipă la cel mai apropiat om. Principalele motive sunt lipsa de maturitate, incapacitatea de a se exprima verbal, dar și frustrarea că nu pot controla situația cu care se confruntă. Iată un exemplu:

 

Tudor are o voință puternică la vârsta de 5 ani, dar a devenit frustrat în timp ce încerca să monteze noul său set Lego. Nu contează cât de mult a încercat, pur și simplu nu putea să înțeleagă instrucțiunile. Nu știa cum să procedeze, așa că a făcut primul lucru care i-a venit în minte: el a luat setul de Lego și I l-a aruncat în cap surorii sale în vârstă de 3 ani, țipînd la mama lui. Mama lui a rămas calmă. L-a luat de braț și i-a spus: „Noi nu țipăm și nici nu aruncăm cu jucăriiˮ, apoi l-a dus în camera lui pentru a-l lăsa să relecteze.

 

În afară de a manipula situația cu calm și în mod eficient, mama lui Tudor i-a arătat ce să nu facă și ce poate pe viitor atunci când devine frustrat și furios. Copiii mici nu știu ce să facă atunci când se confruntă cu un val de emoție, astfel încât fac ceea ce le vine în mod natural. Acest tip de comportament este perfect normal pentru toți copii mici, dar este imperios necesar ca ei să învețe mai devreme că, deși este normal, acest lucru nu va fi tolerat în casa voastră. Treaba ta este de a arăta copilul modul corect de a reacționa, dar trebuie să fii foarte calm pentru asta.

 

Apropo, dacă observai că nici tu nu îți poți controla propriul temperament, caută sprijin la prieteni, la alți părinți cu copii aceeași vârstă, sau chirar câteva ședințe la psiholog. Acesta te poate învăța să tratezi cu copilul tău într-un mod mult mai personalizat. E mare lucru să ai un sprijin în această etapă dificilă din viața copilului tău și, implicit, a ta.

 

Copiii mici sunt mici ființe interesante, pline de pasiune, umor, curiozitate, dar și foarte îndărătnice. Ei abia încep să înțeleagă lumea din jurul lor, așa că testează orice limite pentru a vedea ce rezultat obțin. Ceea ce îi transmiți în această perioadă este important pentru viitorul vostru împreună.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
stil de viata mamica
Stil de viata de mamica și concediul de maternitate
Catalina si Mihnea, cei doi parinti rock, cu bebele lor la conert
Parinti rock sau cum sa iti creezi o familie dupa stilul tau de viata
Nutriția copiilor: 9 nutrienți esențiali pentru copii

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau