Colaboratori, Pentru suflet, Smaranda
0

Timişoara, la mulți ani!

Timişoara mea… Timişoara lor…

M-am născut şi am copilărit în Oltenia. În urmă cu fix 21 de ani am descoperit Timişoara, m-am îndrăgostit iremediabil de ea şi, de 20 de ani, am fost adoptată, zic eu, de urbea de pe Bega. Acela a fost momentul intrării la facultate şi, deşi aş fi putut alege, de exemplu, Bucureştiul, care era mai aproape de casă, nici nu mi-a trecut prin cap să fac o astfel de alegere. Timişoara a rămas în sufletul meu, cu parcurile ei, cu străzile din centru, cu oamenii atât de diferiţi ca mentalitate faţă de cei de…. acasă, cu şcolile, teatrele şi tot ceea ce înseamnă ea. Apoi, au fost momente când mi s-au oferit job-uri mai bine plătite, în Bucureşti sau în alte localităţi, dar iarăşi am refuzat, neputând să mă rup sub nicio formă de oraşul drag sufletului meu, cel în care mă regăsesc şi pe care îl numesc, de mai multă vreme, ACASĂ.

M-am întrebat…. ce-i atrage pe oameni aici, ce-i face să aleagă să rămână aici, să nu mai plece. M-am gândit la străinii care au făcut o mutare şi mai mare decât a mea, mai importantă, şi au ales să-şi părăsească ţara pentru a veni să trăiască aici, în Timişoara. Am vorbit cu câţiva dintre ei, le-am aflat povestea şi….. o împărtăşesc mai departe, pentru că, nu-i aşa, Timişoara înseamnă multietnii, multiculturalitate, acceptare, înţelegere, armonie….

Wendy, Timisoara

Wendy Tomin este căsătorită cu un timişorean, Sava, care, cu ani în urmă, a convins-o să-şi lase casa mare, spaţioasă, cu grădină, din Scoţia, pentru un apartament mic din Timişoara. Din prima căsătorie are 3 fete, fiecare stabilită la casa ei, şi este minunata bunică a 8 nepoţi, care o vizitează cu regularitate în România, bucurându-se de zilele însorite de aici. Wendy este pastor şi, alături de Sava, a întemeiat biserica Kairos, care a atras o mulţime de oameni deosebiţi. Împreună s-au implicat în sprijinirea multor cauze sociale, precum „Cămara lui Iosif” (proiect iniţiat de Kairos, prin care sunt oferite coşuri cu alimente famailiilor sărace), Campania Help25, Proiectul Estera, proiecte ale Federaţiei Caritas, sprijin pentru bătrânii din Buziaş şi aşa mai departe. Cunoaşte Timişoara încă din 1990, când a venit aici pentru prima dată, însoţind convoaie cu ajutoare: „Eram implicată în acţiuni caritabile şi am adus, atunci, două tiruri cu haine, alimente, medicamente şi produse de uz casnic. În ultimii 20 de ani m-am implicat în numeroase acţiuni caritabile, am ajutat atât România, cât şi Moldova, Rusia sau regiunea Kosovo. În Timişoara s-au produs atât de multe schimbări de când am venit, prima dată, aici. Îmi amintesc că în 1990 abia se găseau alimente, pâinea era proastă, se strica după o zi, era o adevărată aventură să găsim zahăr, iar apa de la robinet ne dădea tulburări stomacale. Nu ştiu cum au putut să trăiască oamenii de aici, atâta timp, în condiţii atât de grele. Lucrurile s-au schimbat enorm, iar eu am aflat că românii sunt foarte inteligenţi, prietenoşi şi ospitalieri. Iubesc soarele cald din Timişoara, oamenii de aici şi îmi face plăcere să invit oameni din alte ţări şi oraşe să vină şi să cunoască Timişoara. Sunt atât de multe lucruri care merită aflate despre acest oraş minunat, despre oamenii săi deosebiţi şi istoria sa bogată!”

Nicole Nasato, Timisoara

Pe de altă parte, Nicole Nasato a venit în România când avea 10 ani, în 1994, primul oraş vizitat fiind Timişoara. De fel este din Castelfranco Veneto, un orăşel de lângă Treviso. În 1995 familia sa a decis să se mute definitiv în Timişoara, unde, de altel, şi-a şi deschis un cochet restaurant italian – La Dama Verde. Nicole îşi aminteşte primele impresii despre Timişoara: „La sosire, într-o dimineaţă, la ora 6, am fost uimită de diferenţa uriaşă faţă de Italia. Oraşul mi se părea gri, oamenii cu pâinea ţinută sub braţ şi cu plase în mână mi se păreau foarte trişti”. Apoi, Nicole a început clasa a VI-a la Liceul Jean Louis Calderon, după care a urmat studiile din cadrul Facultăţii de Psihologie. În prezent lucrează alături de mama ei la restaurantul familiei şi încearcă să aducă puţin din aromele Italiei în Timişoara. Între timp, oraşul i-a oferit şi surpriza vieţii ei: „Timişoara s-a schimbat enorm în ultimii 20 de ani. Oraşul s-a schimbat, oamenii s-au emancipat şi în acest context mă simt foarte bine. Despre Timişoara pot spune că este oraşul meu preferat, aici am crescut, aici am prieteni adevăraţi şi aici am cunoscut şi marea mea iubire, care, între timp, mi-a devenit soţ. Sunt fericită aici, iubesc România şi iubesc românii, dar dacă m-ai întreba care este cea mai frumoasă ţară din lume, tot Italia aş răspune”.

John Crowther are 63 de ani şi a ajuns în Timişoara în 2010. Este din Essex, Marea Britanie, şi a ajuns în calitate de manager de producţie la Procter & Gamble, după ce înainte de asta, a lucrat în Marea Britanie, Ucraina, Rusia şi Belgia. În 2012 a ieşit la pensie şi a decis, împreună cu soţia sa, Carol, să rămână în Timişoara: „Timişoara este un oraş minunat, cu clădiri frumoase, pieţe şi parcuri. Iubim vremea de aici, în special vara, cu zilele nesfârşite de soare. Dar, ma presus de toate, ne plac oamenii. Românii sunt amabili, ospitalieri şi generoşi. TimişoaraJohn Crowther s-a schimbat foarte mult: zona centrală este atractivă şi aici se află multe clădiri care sunt în curs de renovare. Tot aici se află multe cafenele şi restaurante bune. Am vizitat multe oraşe şi regiuni din România şi peisajele de aici, cu munţi, dealuri şi parcuri, se compară cu cele mai frumoase din lume. Ne place să mergem cu bicicleta şi mă bucur să văd că acum sunt mai mulţi biciclişti şi piste pentru biciclete. Părţile negative….. şoselele pot fi proaste, câinii pot fi zgomotoşi, inclusiv cei care au stăpâni, iar condiţiile din spitale nu sunt cele mai strălucite, deşi aici am întâlnit mulţi doctori şi specialişti foarte buni. Sunt plătitor de taxe şi impozite în România şi mă bucura acest lucru. Am avut mulţi vizitatori din Marea Britanie şi toţi au fost plăcut surprinşi de Timişoara şi de România. În ceea ce ne priveşte pe noi, intenţionăm să rămânem în România, cel puţin pentru viitorul apropiat. Pur şi simplu ne place viaţa de aici şi oamenii din Timişoara!”.

Timişoara mea….. Timişoara lor…. Timişoara noastră. Un oraş minunat, pe care nu poţi decât să-l iubeşti. Un oraş care azi îşi celebrează ziua şi căruia nu pot decât să-i doresc să aibă parte, în continuare, de oameni buni şi cu sufletul frumos. La mulţi ani, Timişoara!

 

Photo Credits: Wendy, Nicole, John, Panoramas.

Smaranda Marcu – de formație profesională jurnalist, lucrează, de mai bine de 15 ani, ca PR în sfera serviciilor sociale. Este implicată în campanii umanitare și, de o jumătate de an, a decis să-și schimbe stilul de viață. Citește câte 2-3 cărți simultan (în funcție de starea de spirit) și îi place să experimenteze în bucătărie.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Viaţa în paşi de dans
Seleniu
Îmi pare rău, Nivea…

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau