Colaboratori, Fitness & wellness, Smaranda
0

Tips and tricks: Lupta cu Kilogramele!

Tips and tricks – Cum sa porneşti bine înarmat în lupta cu kilogramele

Am oscilat mult în a folosi cuvântul „luptă” în titlu, cu atât mai mult cu cât am înţeles, pe propria piele, că e mult mai bine şi mai sănătos să pozitivezi fiecare experienţă. Dar, până la urmă….. este o luptă. Una dusă în primul rând cu tine însuţi, dar în care, până la urmă, tu eşti cel care câştigi. Iar rezultatul este o viaţă mai de calitate, mai sănătoasă şi mai împlinită.

M-am gândit la zece idei care m-au motivat pe mine în acest proces şi am ales să le împărtăşesc celor care aleg să pornescă, la rândul lor, pe acest drum, în speranţa că le vor fi de folos şi că-i vor ajuta să-şi urmeze calea.

banner B! red buton 2

  1. Hotărăşte singur când este momentul potrivit pentru tine.

Înainte de a porni pe drumul acesta, erau mulţi cei care-mi repetau aceeaşi… poveste: ai prea multe kilograme în plus şi ar trebui să slăbeşti! Ori de câte ori am încercat o cură de slăbire cu gândul la spusele altora, am sfârşit printr-un eşec. Abia când mi-am găsit propria motivaţie interioară, când am conştientizat că o fac DOAR pentru mine, am găsit în mine puterea de a porni pe drumul transformării.

  1. Mergi la terapie.

Ştiu că poate suna puţin spooky, dar nu e. Kilogramele în plus sunt, de regulă, în strânsă legătură cu traume din trecut, cu frustrări şi suferinţe, sunt o pavăză a corpului în faţa unor agresiuni exterioare. Vorbesc din proprie experienţă când spun că doar după ce am urmat un program susţinut de psihoterapie am înţeles de unde pornea povestea kilogramelor mele. A fost nevoie să le accept (grea treabă!) pentru a le putea lăsa să plece.

lupta cu kilogramele

  1. Pozitivează tot procesul.

Sfatul acesta e în strânsă legătură cu cel de mai sus. Creierul reacţionează mult mai bine la formulări pozitive şi opune rezistenţă în faţa celor imperative. De exemplu, încearcă să nu mai foloseşti formulări de genul „ trebuie să pierd x kilograme” („trebuie” e imperativ, iar „pierd” este asociat cu o pierdere care trebuie înlocuită, adusă înapoi); transform-o în ceva pozitiv, care te va ajuta să porneşti mai uşor procesul şi care vor face mintea să nu mai lupte cu îndârjire pentru a le re-aduce înapoi. De exemplu, eu mi-am spus că „este momentul să transform kilogramele în plus în energie” şi că „este timpul să le las să plece”.

  1. Gândeşte-te că ai pornit pe un drum către o viaţă mai bună.

Exact, gândeşte-te că te aşteaptă un viitor mai frumos, mai sănătos! Este un drum pe care nu ai mers, poate, niciodată, dar fii convins că e plin de satisfacţii, dar şi de unele dificultăţi. Ideea e că îţi va plăcea atât de mult transformarea, rezultatul final, adică NOUL TU, încât nu vei mai dori să te întorci de unde ai plecat, adică la sedentarism, kilograme în plus, dureri, inhibiţii, discriminări.

banner B stress purple buton

  1. Nu te gândi la diete, ci la un stil de viaţă.

Auzindu-mă vorbind despre faptul că am încercat să scot carbohidraţii din alimentaţie şi că am urmat, recent, un program de detoxifiere de două săptămâni, axat în principal pe salate şi sucuri de fructe şi legume, o doamnă m-a întrebat cât va dura dieta asta. I-am răspuns că nu o văd ca pe o dietă, ci ca pe un stil de viaţă şi că, în principiu, va dura…. forever. Am prietene/cunoştinţe care fac aceeaşi greşeală pe caream făcut-o şi eu: ţin dietă! Fie că o cheamă Rina, Atkins, Dukan sau că e de schimbare a metabolismului, o dietă are…. un sfârşit. Iar când o termini, ai tendinţa să te întorci la viaţa de dinainte. Ceea ce înseamnă reîntoarcerea kilogramelor…. Mai bine adoptă un stil de viaţă sănătos! Asta nu înseamnă să te învinovăţeşti dacă, din când în când, mai pui gura pe o clătită, o îngheţată sau o felie de pâine cu salată de vinete. Sunt ok, dar în cantităţi decente şi doar din când în când.

kilo 3

  1. sport.

Schimbarea stilului de viaţă de care vorbeam mai sus ar trebui să meargă mână în mână cu sportul, cu mişcarea. Fie că alegi să alergi în parc, să mergi la zumba sau la yoga, ori să-şi faci antrenament la o sală de fitness, mişcă-te! În felul acesta kilogramele vor pleca mai repede, iar tu vei avea un corp tonifiat, cu multe endorfine la pachet, aduse de sport.

  1. Cel puţin pentru început, bazează-te pe sfaturile unui nutriţionist şi ale unui antrenor personal.

Când alegi să faci schimbări semnificative în stilul de alimentaţie, ar fi bine să consulţi un nutriţionist, care să te şi ghideze pentru o vreme. Nu tot ce se scrie pe Internet despre diete este corect. La fel, nu oricui i se potriveşte stilul raw vegan, vegetarian sau mai ştiu eu care… Ideal e să faci un set de analize şi să-şi ajusezi dieta în funcţie şi de preferinţele personale, dar şi de rezultatul analizelor. Apoi, dacă ai prea multe kilograme în plus, ideal este să optezi, cel puţin la început, pentru un antrenor personal, care îţi va recomanda exerciţiile potrivite în aşa fel încât să nu­-ţi afectezi articulaţiile sau inima şi care te va motiva şi te va învăţa să faci exerciţiile corect. Nu uita că unele aparate din sala de fitness sau exerciţiile făcute greşit îţi pot face mai mult rău decât bine. Personal am optat pentru World Class Timişoara şi pentru Petre, care m-au ajutat să las în urmă 20 de kilograme. Iar drumul alături de cei mai buni continuă….

  1. Nu te păcăli singur şi nu renunţa doar pentru că poate părea prea greu.

RS banner 860x100 buton

La început e greu, al naibii de greu, dar motivează-te în aşa fel încât să fii capabil să mergi mai departe. Nu uita că o faci pentru tine şi că dacă renunţi o dată, ai şanse să continui cu renunţarea. Apoi, încearcă să nu te mai păcăleşti că ciocolata mâncată în miez de noapte nu se pune, pentru că erai trist sau deprimat….. Se pune, dar, în cazul în care ai comis-o, nu abandona. Fă ceva mai multă mişcare în zilele ce urmează şi continuă! Mulţi renunţă dacă se abat de la regulile noului stil de viaţă şi îşi spun că vor încerca din nou peste ceva timp, când vor fi, poate, mai pregătiţi. Din păcate, rămân prinşi în acest cerc vicios ani întregi.

Raw Foods On Forks

  1. Dă-le timp corpului şi minţii să se obişnuiscă cu noul stil de viaţă.

În aproape tot ceea ce facem avem nevoie de timp. Mai mult sau mai puţin…. Aşa că dă-ţi timp să te acomodezi cu schimbările din viaţa ta şi vei vedea că, pe zi ce trece, va fi mai uşor. Ai nevoie de aproximativ o lună ca să te obişnuieşti cu o schimbare (cel puţin în sfera alimentară) şi să o priveşti ca pe o…. normalitate. La fel, dă­-ţi timp să te obişnuieşti cu noul look. Va dura ceva timp până ce tu vei vedea pe tine diferenţa de kilograme şi chiar mai mult timp până şi ce cei din jurul tău o vor observa. Şi nu considera că e o fiţă sau un gest lipsit de modestie să-ţi pui pozele cu noul tu pe Facebook. E cât se poate de ok să primeşti laude şi, hai să fim cinstiţi, tuturor ne plac laudele şi aprecierile.

  1. Bucură-te de fiecare reuşită şi sărbătoreşte cu mici recompense.

Exact! Bucură-te de fiecare zi în care ai reuşit să-ţi respecţi promisiunile pe care ţi le-ai făcut, în care acul cântarului coboară mai jos…. şi tot mai jos. Oferă-ţi mici daruri, care să compenseze frustrările pe care poate le simţi în plan alimentar. O baie cu muuultă spumă, o şedinţă de masaj, un week-end de relaxare, o haină nouă, adaptată noilor mărimi, sunt doar câteva idei care, în mod sigur, te vor bucura.

Succes! Şi nu uita: KEEP WALKING!

RG quiy buton

Photo Credits: Peter Miller

Smaranda Marcu – de formație profesională jurnalist, lucrează, de mai bine de 15 ani, ca PR în sfera serviciilor sociale. Este implicată în campanii umanitare și, de o jumătate de an, a decis să-și schimbe stilul de viață. Citește câte 2-3 cărți simultan (în funcție de starea de spirit) și îi place să experimenteze în bucătărie.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
O invitație la bunătate
Sarcină şi sport – despre preconcepţii şi normalitate
Cu fierul la pachet- ruladă cu carne și legume & suc de sfeclă

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau