Bujorata
Bianca, Colaboratori, Retete
0

Trandafirata și bujorata – experimente roz, pe caniculă

Trandafirata și bujorata

Acum, socată fac de când eram mică, mai întâi cu bunica alături și apoi ajutată de mama. Nu e nimic deosebit de complicat sau complex.

Elementele de bază sunt zahărul (da, de cele mai multe ori alb, în ultima vreme, pentru că e foarte ieftin), florile de soc, lămâia și apa. Procesul de fermentare îmi e destul de familiar, încă de pe vremea când țineam un borcan cu kefir de apă pe pervazul garsonierei din București. Dacă ai parte de 3-4 zile înslorite, succesul e garantat. Tragi în sticle, pui la frigider și gata!


Dupa Ureche_Bujorata

Trucul pe care l-am folosit anul acesta, pentru a grăbi procesul de fermentare a fost acela de a păstra o cană de socată deja pregătită, ca starter pentru următorul borcan pus la fermentat. Și a funcționat. Așa că l-am aplicat și în cazul celor două experimente roz din acest an: trandafirata și bujorata.

banner B stress purple buton

Bujorata

Am făcut primul experiment cu petale de bujori imediat ce au început să se scuture bujorii din grădina mătușii mele. O tufă bogată de bujori roz închis, din care am salvat două mâini bune de petale parfumate. Pentru că urma să plec în weekend, la munte, am pregătit totul în așa fel încât să fermenteze în doar 3 zile și am adăugat, pe lângă cele patru elemente de bază și o cană dintr-o socată pregătită anterior. A ieșit cea mai minunată culoare roz pe care am văzut-o vreodată. Foarte aromată și delicioasă.

Dacă aș mai avea o șansa de a repeta experimentul, aș pune ceva mai puține petale de bujori – cred că am exagerat puțin, din exces de zel.

Am tras în sticle, după ce a fost gata și am luat două sticle cu mine, pentru a le dărui Andreei, nepoata și fina mea dragă. Pot doar să sper că i-a plăcut!

Dupa Ureche_bujorata 2

Trandafirata

Unde am auzit de așa ceva? Pe facebook, evident. Citesc mereu, cu un interes deosebit postările de pe ierburi uitate și de cele mai multe ori ajung să experimentez multe dintre rețetele amintite acolo. Urmând logica celor patru elemente de bază, din rețeta de socată și comentariile la imaginea asta, am înlocuit florile de soc cu petale de trandafir. Pentru că tocmai culesesem trandafirii pentru dulceața și m-am gândit: de ce nu? Am pus petale proaspete de trandafir, prin urmare. Am amestecat în fiecare zi și după 5 zile lungi, am obținut o băutură de un roz aproape transparent, cu o aromă delicată și foarte discretă.

RG quiy buton

Nu mă declar mulțumită de acest experiment așa că o să încerc din nou – rețeta cu petalele uscate, de data aceasta. Am păstrat câteva petale uscate, pentru ceai, din care o să sacrific o mână bună. Și o să va spun cum a ieșit al doilea experiment cu petale de trandafiri.

Dupa Ureche_limonada cu tarhon

Cum stau acum departe de oraș, chiar și cele mai simple postări pe facebook ale teraselor bucureștene mă fac să tânjesc după o băutură rece, servită cu gheață. Când se întâmplă una ca asta, cel mai mult îmi place să îmi pregătesc rapid o limonadă aromată cu ierburi proaspete. De obicei folosesc mentă. Dar postarea asta a celor de la Energiea m-a făcut să culeg pentru prima oară tarhon. Este într-adevăr băutura verii. Cel puțin aici, la mine acasă. După atâtea experimente roz, unele reușite, altele mai puțin, verdele rămâne culoarea mea preferata.

840x100

Foto credit: Bianca

Bianca s-a mutat departe de oraș și își petrece timpul hoinărind pe dealuri, împreună cu Kira, dogul german. Când nu e prea ocupată cu grădinăritul, îi place să gătească și să tricoteze.

 

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Intoleranță la fructoză (I)
Te oblig să mănânci căpșuni!
Scrisul- terapie pentru suflet

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau