Pentru suflet
0

Un stil de viata echilibrat: Să eviți să te descarci pe alți oameni

Sebastian e un tip de 34 de ani care îi face pe alţii să se simtă în siguranţă – ăsta e jobul lui: director de vânzări la o firmă de sisteme electronice de securitate (adică acele “camere de care fuge lumea”). Ca stil de viata, el e prins între hârtii cu oferte sau devize şi oameni cu statut de client ori furnizor. Sebastian trebuie să-şi împartă timpul unei zile lucrătoare: o parte la birou, o parte „pe teren” şi, inevitabil, o parte e în maşină, pe drumurile dintr-o parte în cealaltă.

Întârzierile sunt greu de evitat atunci când munca ţi se construieşte ca un puzzle din interacţiunile cu ceilalţi. Îmi mărturiseşte că punctualitatea nu e printre punctele lui forte, dar are mici trucuri la care apelează pentru a-şi „îndulci” întârzierile. (În schimb, nu-şi mai îndulceşte cu zahăr ceaiul sau cafeaua ocazională, fiindcă a auzit „c-aşa-i mai bine”, a experimentat şi îi este.)

Modelul birourilor care includ şi o bucătărioară ar trebui extins

„M-am învârtit o grămadă la dvs. în parcare” e şi o justificare pentru întârziere, dar şi un mod creativ de a deschide conversaţia despre sistemul de management al parcărilor, unul dintre produsele pe care firma lui le vinde. Cu toate că la Timişoara, unde lucrează şi locuieşte, se simt influenţele vestice, iar mulţi dintre clienţii săi sunt germani, Sebastian e uşurat că proverbiala rigurozitate germană nu-l constrânge prea mult. „Nemţii ăştia sunt şi ei tot români!” Colaboratorii săi, angrenaţi în aceeaşi cursă contra timpului, îl înţeleg. Asta se întâmplă după ce e stabilită o legătură inter-umană pentru care întâlnirile faţă în faţă sunt esenţiale. „Trebuie să-ţi văd şi ochii ca să pot să am încredere în ceea ce vom face împreună!” Când o întâlnire se prelungeşte în mod neaşteptat, soluţii sunt mai multe: amâni următoarea întâlnire, o scurtezi sau îţi foloseşti pauza de prânz drept întâlnire de afaceri. De altfel, mâncatul împreună – crede Sebastian – e o bună modalitate de team building (la urma urmei, eşti în aceeaşi echipă cu clientul tău). I se pare că modelul birourilor care includ şi o bucătărioară ar trebui extins si vayut mai mult ca un stil de viata. Alta e atmosfera de lucru când colegii de serviciu îşi pregătesc prânzul împreună pe principiul „mâine facem salată de-aia, eu aduc asta, tu aduci cealaltă”. Astfel, se evită şi bombele calorice fast-food, de tipul pleşcaviţei „cu de toate”, care are chiar prea multe şi e „cât o jumate de lubeniţă!”. „Ultima dată când am mâncat una, cu peste un an în urmă, într-o vineri noaptea pe la 4, după bere cu băieţii, nu am mai putut mânca nimic altceva până duminică.”

Stil de viata echilibratPhoto: Flickr User Patrizia

Dietă și sănătate

Soluţii există, trebuie doar să deschizi ochii, e convins Sebastian. Deşi nu-s de acord cu categorisirea lui, viciul gătitului îi face viaţa mai gustoasă şi mai sănătoasă. Salată de icre („Îţi ia 20 de minute!”) sau dovlecei pane („Îi poţi da şi prin pesmet, dacă vrei.”), iar vara, la prânz, musai să fie salate fiindcă mai bine îţi iei din legume şi fructe vitaminele care să ţină departe răcelile şi asteniile de toamnă decât să înghiţi suplimente şi pastile. Totuşi, de ce consideră gătitul un viciu? Pricep atunci când povesteşte că preferă să gătească feluri complicate de mâncare (experimentează şi reţete primite în diverse newsletter-uri din mail, însă nu le respectă întocmai dacă i se pare că unele ingrediente nu s-ar combina bine împreună). „Îmi aleg nişte momente foarte proaste pentru gătit, când am foarte mult de lucru, ajung acasă şi mă apuc să fac o chestie, dar dacă tot fac aia, hai să mai fac un fel că doar n-o să mai gătesc şi mâine şi apoi îmi dau seama că am pierdut… că am petrecut vreo 3, 4 ore gătind.”

Asta ar fi ceea ce se cheamă stil de viata procrastinator, dar, dacă e în numele mâncatului sănătos, să fie bine primită! Dacă tot găteşte, Sebastian îşi duce la serviciu mâncare de-acasă. „Decât să mănânc pizza şi tot felul de chestii, prefer să fac asta. Ce mi-e greu să mai arunc în geanta de laptop şi o caserolă? Ajung la firmă în 15 minute, o pun în frigider şi la doişpe, unu, trei, când apuc, când am timp, mănânc.”

Stil de viata echilibrat
Photo: Flickr User Megg

Stil de viata

De altfel, asta e una dintre provocările lui Sebastian: cum să scape de timpul irosit, de timpul mort? Din fericire, timpul petrecut în maşină între întâlniri îl poate contoriza ca mod de relaxare. Condusul, ca şi gătitul, face parte dintre plăcerile lui în acest tsil de viata – „Dacă îmi spui că mâine am de condus până la Braşov, sunt cel mai fericit!”. Cât e în maşină, mai află una-alta de la radio (deşi îi e dat să audă cam multe bârfe şi can-can-uri) sau profită de blocajele din trafic pentru a mai stabili sau rezolva telefonic câte ceva (are cască – siguranţa primează şi la volan!). Managementul timpului nu se limitează, însă, numai la job, doar că  în viaţa personală provocările diferă. Conştient că vrea multe lucruri de la viaţă şi că nu le poate avea pe toate din acelaşi loc, Sebastian a ajuns la concluzia că trebuie să-şi împartă prietenii pe categorii şi să petreacă timpul separat cu ei, în funcţie de disponibilităţile lor şi de limitele stilului de viaţă pe care-l au. Sunt „căsătoriţii”, cu care se poate vedea până la 10 seara, că apoi au de culcat copii. Sunt „nebunii” cu care merge la munte cu cortul. ”E trupa de degustători de vinuri. Sunt „ăia cu care se poate merge la fotbal şi apoi, poate, la bere.” Dar, uneori, familiştii se intersectează cu grupul de iubitori de natură. „Recent am fost cu doi prieteni la munte şi am urcat până la lacul Bucura. Nimic deosebit o să spună cine cunoaşte munţii Retezat. Dar erau cu noi şi copii acestora de 5 ani, care au urcat pe propriile picioare până sus. Mi se pare o idee extraordinară să îţi creşti copii în spiritul ăsta al naturii. Şi chiar mi se pare genul de activitate la îndemâna oricărui părinte, fără a implica cheltuieli mari – ai nevoie de un cort, sac de dormit…. şi o hartă. Acum găseşti echipamente de genul ăsta destul de ieftine, sau poţi închiria, împrumuta. Dacă nu au timp, soluţii sunt. Am un prieten care asta face, îl recomand cu caldură… Detalii aici: www.liberinmiscare.ro”.

Stil de viata echilibratPhoto: Flickr User Laurent GUERIN

Sport și psihic

Timpul petrecut în natură e cel mai relevant pentru un stil de viata ca al lui Sebastian – „quality time”, când te încarci, în aşa fel încât să eviţi „să te descarci pe alţi oameni”. Uneori ajunge şi o jumătate de oră de stat într-un parc sau „La Căpiţe”. E drept că se încarcă şi de la alţi oameni; de asta îi place să facă piaţa sau să meargă prin magazine. „Legumele sunt cele mai sănătoase aici, dacă le cumperi de la cine trebuie. Dacă ştii să pui întrebările bine, îţi dai seama cine e producător şi cine e “bijniţar”. Un producător nu vinde niciodată o varietate prea mare de produse (nu se fac în aceeaşi perioadă toate, şi, în plus, e mic producător, nu are sute de hectare pentru a putea avea o diversitate pe tarabă…”

Găseşti în foarte multe alimente pus zahăr aiurea.

Prietenii, bine aleşi de-a lungul timpului, sunt o sursă de informaţii şi de sfaturi. Week-end-urile sunt adesea plănuite împreună, în funcţie de ce loc nou de văzut a mai descoperit fiecare. Însă Sebastian are şi propriile planuri: şi-a dorit să vadă Peninsula Scandinavă sau Istanbulul şi s-a dus să le vadă. (Surprinzător, el trece şi călătoritul la categoria viciu, argumentând că orice e costisitor e un viciu.) De la Istanbul a rămas cu amintirea turcilor care le vindeau pe stradă turiştilor asiatici castraveţi decojiţi, presăraţi cu sare – „Turcii ăştia fac bani din orice!” – şi s-a întors cu un sos de rodii nemaipomenit de bun pentru salate, dar care, din păcate, nu e de găsit pe la noi. „Şi nu poţi să iei de acolo un bax. O să se termine şi asta e, revenim la alte variante… lămâie stoarsă… (Sosul de rodii) era o variantă foarte bună şi să acreşti şi să îndulceşti. Că să îndulceşti, ce faci? Pui zahăr? Nu-i ok. Ai zahăr în fructe şi găseşti în foarte multe alimente pus zahăr aiurea”.

Apropo de plecat şi de-ntors, Sebastian se gândeşte să facă drumul până la şi de la birou cu bicicleta, mai ales că vara asta ploile din Timişoara l-au împiedicat să pedaleze cât ar fi vrut. „Parcă totuşi nu e cea mai bună variantă să umbli prin ploaie cu bicicleta. Din punct de vedere al fizicii, nu e deloc recomandat fiindcă în spatele tău se creează un gol de aer care atrage trăznetele şi eşti victimă sigură. În maşină e ok, că eşti protejat. E cuşca lui Faraday. Se descarcă de jur împrejur, dar tu nu ai nimic cât timp nu ai contact cu o chestie metalică din maşină.” Jobul lui, care-i impune să se prezinte în cămaşă şi sacou, nu prea se potriveşte cu bicicleta ca stil de viata. Însă, dacă-şi lasă maşina în parcarea de la birou, ar putea să o folosească pentru întâlnirile de afaceri, iar de-acasă ar veni şi ar pleca pe bicicletă. Prestanţa şi-ar păstra-o neasudată fiindcă poate face duş şi la birou.

Photo credit solylunafamilia


 Secret 2

Ca să eviţi la job mâncarea “obositoare” şi lipsită de vitamine de la fast-food, ia-ţi caserolă cu mâncare gătită acasă sau fă team-building cu colegii de serviciu şi pregătiţi-vă salate împreună!

Secret 4

Ca să ai parte de legume şi fructe proaspete, secretul e să îţi faci relaţii cu producătorii locali din piaţă. Cei care nu sunt intermediari vor avea o varietate mai redusă de produse pe tarabă, dar vei avea siguranţa că le-au crescut în grădinile lor.

Secret 8

Ca să te fereşti de metehnele sedentarismului (statul pe scaunul de la birou + scaunul din maşină), foloseşte bicicleta pe drumul acasă-birou. Pentru a evita să te prezinţi transpirat la întâlnirile de afaceri, foloseşte tricouri din material absorbant care reține transpirația (wicking) sau fă duş la birou.

 


VEZI TOATE SECRETELE

SPUNE-NE SECRETUL TĂU

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
În lumea cărților, alături de «O carte pe lună»
Fără filtru sau povești despre viață
Pe-un fir de ață…

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau