Retete, Smaranda
0

Verdeeeeeeee!

Dap…. Nu-mi vine să mă mai opresc din pus „e”-uri la coada cuvântului, de bucurie că vine primăvara. Nu mi-au spus-o doar razele soarelui şi vântul acesta călduţ din ultimele zile, ci şi grămăjoarele de verde din pieţe, precum şi pâlcurile mici verzui, care-şi fac apariţia printre frunzele uscate, la pădure. Nu, nu vorbesc despre ghiocei, cum poate aşa credeţi, ci despre urzici, leurdă, lobodă, spanac şi alte verdeţuri de sezon.

Dupa Ureche_urzici

Locuiesc ȋn apropierea unei pieţe şi mare mi-a fost bucuria când, acum câteva zile, am văzut câteva băbuţe cu grămăjoare de urzici culese de la pădure.

Iar azi, prietena mea, care s-a plimbat prin Pădurea Verde, m-a informat că leurda a ȋnceput să apară, pe ici pe colo, şi că, dacă vremea se menţine la fel de plăcută, peste vreo 10-15 zile sigur putem merge la cules de leurdă, prin pădurile din apropierea Timişoarei. Abia aştept momentul, mai ales că primăvara cred că aş putea trăi numai cu salate şi supe din verdeţuri. Aşa că, dacă tot se apropie momentul… dezlegării la verde, mi-am făcut ordine printre reţetele din cap si mi-am stabilit priorităţile… culinare.

Dupa Ureche_legume

Ȋn primul rând, o să continui să beau, ȋn fiecare dimineaţă, câte un suc verde (fresh, smoothie, orice); sucurile astea verzi au un rol important ȋn alcalinizarea organismului și întărirea sistemului imunitar, iar ȋn scurt timp o să ȋnlocuiesc banalul (dar deliciosul) pătrunjel cu frunze de ridiche, de păpădie, cu lucernă, măcriş sau spanac.

Metoda de preparare e simplă: o mână de frunze verzi (de un singur fel, nu combin plantele ȋntre ele), o jumătate de lămâie şi o cană de apă. Totul se pune ȋn blender, se mixează şi apoi se bea pe stomacul gol, evitând, apoi, consumarea oricăror alte produse timp de cel puţin o jumătate de oră.

Dupa Ureche_ Pesto de leurda

Apoi… o să fac tot posibilul să consum cât mai multe verdeţuri proaspete, nepregătite termic, pentru a le păstra toate calităţile. Se ştie că verdeţurile de primăvară sunt bogate ȋn vitamine şi minerale, numai bune de consumat după o iarnă ȋn care au predominat proteinele şi carbohidraţii.

Urzicile tinere le combin cu iaurt şi cu fulgi de ovăz sau cu cereale de porumb şi am parte de un mic dejun… inedit.

Leurda şi spanacul fac pereche bună atât ȋn salate, cât şi ȋn piureuri care sunt pe placul ȋntreagii familii. Apoi, leurda joacă rolul principal ȋntr-un preparat deosebit, care este pe placul papilelor gustative – mă gândesc la pesto de leurdă, care este deosebit atât ȋn combinaţie cu paste, cât şi pe post de bază la unele sandwich-uri sau la unele fripturi.

Metoda de preparare este simplă, iar costurile destul de reduse. Una dintre reţete este cea de aici, cu precizarea că nuca se poate ȋnlocui cu seminţe de floarea soarelui, cu migdale crude, caju sau…. cam orice alte seminţe crude. Nu ȋn cele din urmă, mi-am amitit de reţeta Biancăi pentru ciorbă de lobodă roşie cu lapte acru, prezentată aici. Sună atât de apetisant că mă bate gândul ca week-end-ul viitor să o ȋncerc.

Dupa Ureche_ciorba de loboda

Până atunci, ȋnsă, mi-ar prinde bine câteva sugestii culinare noi ȋn care verdele să fie vedetă. Poftă bună la… primăvară!

 

 

Surse foto: www.zumi.md , www.retetecalamama.ro , www.argumentpress.ro, foodstory.stirileprotv.ro 

 

Smaranda Marcu – de formație profesională jurnalist, lucrează, de mai bine de 15 ani, ca PR în sfera serviciilor sociale. Este implicată în campanii umanitare și, de o jumătate de an, a decis să-și schimbe stilul de viață. Citește câte 2-3 cărți simultan (în funcție de starea de spirit) și îi place să experimenteze în bucătărie.

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Reţete pentru detoxificare
Băuturi fermentate de vară
Reţete pentru o zi calmă

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau