Simion viata in stil de sarbatoare
Pentru suflet
0

Viata in stil de sarbatoare

Simion din Ardeal și-a trăit cea mai bună parte a vieții în comunism, așa că perioada sărbătorilor pentru el înseamnă recunoștiință pentru posibilitățile pe care le are azi. Mâncarea bună și timpul în care își face familia fericită prin ritualuri de dăruire sunt sinonime cu Crăciunul pentru el.

Viata in stil de sarbatoare și cum să dăruiești

Perioada de sărbători începe mereu pentru Simion cu momentul în care a găsit hârtia de împachetat perfectă. „Mă gândesc la perioada sărbătorilor ca la o vacanță de 2 săptămâni. Și ca în orice vacanță, trebuie să vezi întâi în ce îți faci bagajele, ca să știi ce poți căra cu tine. Când știi ce valiză ei, știi ce poți pune în ea.“ Astfel Simion alege mai întâi culoarea, tipul de desene și textura hârtiei de împachetat. Astfel știe deja o tematică pentru acel an și apoi găsește mai ușor cadouri care corespund tematicii.

Nu am avut probleme să mă decid ce cadou să cumpăr folosind această tehnică.

„M-a ajutat foarte mult și cu bugetul. În anii mai săraci, am luat din prima o hârtie de împachetat mai sobră, mai robustă. Asta m-a ajutat apoi să aleg cadouri pe care să le pot împacheta la fel de sobre. Alți ani am avut tematici gen circ, când am început de la hârtie mai jucăușă și am cumpărat cadouri ușchite. Alt an de care îmi aduc aminte a fost când am luat hârtie reciclată și verde. Am reușit să le iau celor dragi doar cadouri micuțe care i-au ajutat să fie mai ecologici.”

Pe lângă acest secret, Simion și-a construit mai multe ritualuri de dăruire. Începe cu a le scrie celor dragi măcar o felicitare de Crăciun, în care să le spună în câteva cuvinte ce au însemnat pentru el în acel an. „Câteodată scriu doar câte trei cuvinte, de exemplu frumusețe, seninătate și căldură pentru soția mea. Sau pentru copii, cuvinte ca mândrie, încurajare, speranță. Am văzut că le place să le păstreze de la an la an în portmoneu, și mă mai sună în timpul anului când le regăsesc și îmi mulțumesc. ”

După cum mărturisește Simion, cel mai important lucru într-o zi de sărbătoare este să poți să te joci. Deși copii lui sunt mari acum și lucrează în alte orașe, Crăciunul acasă înseamnă încă un tărâm al jocurilor. El crează un plan pentru fiecare zi, care practic se transformă într-o aventură de descoperire. După fiecare ventură nouă, găsești un alt indiciu, ca o vânătoare de comori. „ Dintotdeauna mi-a plăcut să creez suspans pentru ceilalți. Am mereu câteva elemente pe care vreau să le includ, cum ar fi gătitul împreună, mersul la saună, colinzile – și mersul la concerte dar și învățatul unei colinzi noi în fiecare an. În plus, împodobitul bradului e un ritual în sine – încerc să schimb locul și felul în care decorez bradul de la an la an, ca să fie o surpriză. ” După ce toate elementele sunt puse pe hârtie, care în unii ani sunt până la 50 de mici evenimente, începe ordonarea indiciilor. Acest joc, parte din viata in stil de sarbatoare, îi dă lui Simion multă energie și îl umple de bucurie.

Nu pot fi genul de om care stă de sărbători și doar mănâncă și doarme.

Lui Simion îi place să simtă că nu trec zilele pe lângă el nici în timpul sărbătorilor. De aceea el se odihnește cam 8 sau 9 ore pe noapte sau trage câte un pui de somn în mijlocul zile. Dar secretul e că evită să se uite la televizor mai mult de 2 ore pe zi. „Asta îi obosește pe oameni mai mult decât orice, și apoi compensează prin 12-14 ore de somn. Mai bine ar citi o carte, ar merge în vizită la prieteni sau la un concert de colinde. Sau să investești în decoratul casei, e un proiect care le dă bucurie și celor din jur, celor care trec pe stradă. E mai în spiritul Crăciunului decât să te uiți ore în șir la programe la televizor. ”

Simion viata in stil de sarbatoare

Sănătate și fitness

Simion e un sportiv înfocat, însă mai mult ca spectator decât ca jucător. În tinerețe făcea sport de câte 3 ori pe săptămână, însă acum se rezumă la a juca fotbal o dată pe săptămână cu prietenii și la a face mișcare măcar 30 de minute zilnic. „Nu mai știu unde am auzit, dar e mai ușor să faci sport zilnic decât de 3 ori pe săptămână. Dacă îți impui de exemplu ca în fiecare seară înainte de cină să faci mișcare 30 de minute, poți să devii creativ. ” Simion preferă plimbările lungi și înotul în timpul verii. Iarna încearca să meargă de 2-3 ori pe lună la schi. Când nu are posibilitatea să facă niciuna din aceste activități, începe câte un proiect care să implice munca fizică. „M-am apucat de grădinărit, de recondiționat mobilă, de montat șoproane – orice îmi permite să mă mișc și să văd și roadele muncii. ”

Legat de energie, Simion ne împărtășește câteva leacuri băbești păstrate la el în familie.

Câte un păhărel de afinată îi unge și sufletul și gâtul. Dacă are o masă copioasă, bea mereu câte un pahar cu vin. Iar dacă simte că îl ia răceala și durerea de gât, mestecă propolis. „Cu siguranță  secretul meu cel mai mare când vine vorba de energie este să râd. Am o colecție de filmulețe tare amuzante, colectate de pe internet dar și unele pe care le-am filmat cu copii când erau mici. Râdem împreună și după ne apucă și cheful de o plimbare sau de sport. Cred că dacă îți schimbi starea de spirit, poți face orice după.”

În perioada sărbătorilor face mai multă mișcare decât de obicei, parțial fiindcă nu se uită la televizor ci se plimbă. Dar mai are încă un secret: s-a obișnuit să citească pedalând bicicleta medicinală. „Iar când vin sărbătorile și e vremea de citit, e vremea și de biciclit”, ne arată Simion cu mândrie camera de lectură, cu o bicicletă medicală în mijloc.

Simion viata in stil de sarbatoare

Bucătăria de sărbătoare

Lui Simion i-a plăcut dintotdeauna să gătească. Deși mai tot timpul nevasta ia deciziile în bucătărie, Simion ne spune că uneori face mâncare pe ascuns. „Mie îmi place să experimentez, așa că mai pregătesc câte ceva și o surprind. Nu îi place mereu, dar așa măcar apuc și eu să-mi fac de cap”, mărturisește Simion râzând. Tot râzând ne spune că ingredientul său favorit e moarea de pe varză, pe care o folosește pentru a fierbe cârnații, cartofii pentru salata de beouf și alte legume. Ca să le dea gustul Craciunului, cum îl numește el. Sarmalele nu lipsesc, dar sunt mai gustoase dacă le fierbi cu câteva bucăți de șorlic.

„De câțiva ani am început să avem grijă la colesterol, mai ales în perioada asta. Iau pastile de omega, dar mai ales din in sau din alge. Sunt mai scumpe dar am o garanție și m-au ajutat imens. Mai ales cu un pahar de vin seara, după masă, parcă simt cu topește grăsimile.” O porție de spanac cu costițe înlocuiește obișnuiții cartofi prăjiți. Iar dacă face cartofi, mereu la cuptor. „Am descoperit cum să-i fac în formă de trandafir, ca niște cipsuri mai groase. Au un gust extraordinar, mai ales cu rozmarin. ”

La capitolul dulciuri Simion preferă să cumpere de la cofetăriile de încredere.

Dacă e în planul de sărbătoare, recunoaște ca mai face câte o prăjitură cu foi Lica sau clătite Ana Lugojana. Devine serios când ne spune să avem mare grijă cu alesul brânzei, să nu fie mai veche de 3 zile. „Vezi dacă e proaspătă după gradul de fărămițare. Urda când e proaspătă se ține mai bine, poți să o faci pastă. Am avut mari probleme într-un an cu brînză veche. Dar ne-am curățat stomacul cu mult ceai de mentă și supă de usturoi. ”

Pentru masa de Crăciun, Simion se pregătește cu ouă umplute, salată de vinete dar și cu supă de varză. Majoritatea româncelor o mănâncă să slăbească, dar pentru familia lui Simion e nelipsită când vine vorba de ajutat digestia. „Ceva antioxidant tot ne trebuie în sezonul ăsta. Cu ciorbă de varză ne mai accelerăm metabolismul, la fel și cu gemul de mure. Și iaurtul nu lipsește, câteodată în loc de smântână, să ajutăm flora intestinală. ”

La final, Simion ne spune încântat că pentru acest an a ales o hârtie roșie cu fulgi albi fiindcă a simțit că lucurile se așează și în țară, și la lucru, și în familie. Are numai motive de veselie, drept urmare roșul intens, dar și din cauză că anul acest va lipsi din nou zăpada le va da celor din jur fulgii de nea pe care îi așteaptă.

Simion viata in stil de sarbatoare

Photo credit Yvonne Eijkenduijn


 Secret 47

Dacă nu știi ce cadouri să cumperi, alege întâi tematica pentru Crăciun, culoarea hârtiei de împachetat și apoi găsește cadourile care se potrivesc tematicii.

Secret 48

Dacă nu găsești cadoul potrivit, scrie 3 cuvinte pe o felicitare, care să descrie cum te-a făcut respectiva perosană să te simți. Vor putea păstra felicitarea în portmoneu și îi va înveseli și în timpul anului.

Secret 49

Fă-ți un obicei din a citi în timp ce faci exerciții pe bicicleta medicală.

       Secret 50

Folosește moarea de pe varză pentru a fierbe cârnații, legumele și cartofii pentru salata de beouf. Le va da un gust special.

VEZI TOATE SECRETELE

SPUNE-NE SECRETUL TĂU

Shopul nostru B!tonic
Golden Oils Omega 3 BITONIC Colesterol Ochi Inima BIO
Golden Oils pentru inimă, ochi și creier - mai multe...
Imunitate BITONIC Orange Imun natural bio raceala gripa ghimbir
Orange Imun pentru raceală și gripă - mai multe...
Blue Sleep - Odihna - BITONIC
Blue Sleep pentru un somn linistit - mai multe...
Related Posts
Meditație sau deconectare?
Spune ce nu se spune – Giorgia
Scorțișoara de sezon

Comentează

Comentariul tău*

Nume*
Site-ul tau